Click Here
Vil du annoncere på Topsund.dk? Kontakt os på: Kontakt@topsund.dk

5 sunde olier til maden

Olier er en populær tilføjelse enten til madlavning eller som ingrediens til den færdiglavede mad på samme måde som salt og peber. Olier kommer i mange forskellige varianter og smage, alt afhængig af, hvor olien er udvundet fra. I denne artikel tager vi et overordnet kig på fem sunde olier til maden.
 • Fragtpris: Gratis fragt
 • Gratis fragt: Gratis
 • Levering: Dag-til-dag
 • Fragtpris: Gratis fragt
 • Gratis fragt: Gratis
 • Levering: 1-3 hverdage
 • Fragtpris: Gratis fragt
 • Gratis fragt: Gratis
 • Levering: 1-3 hverdage
 • Fragtpris: 29 kr.
 • Gratis fragt: 200 kr.
 • Levering: 1-2 hverdage

Jomfru olivenolie

90,-
 • 500 ml.
 • Emile Noel ekstra jomfru olivenolie
Gratis fragt

Hvorfor er olier sunde?

Forskellige olier indeholder et udvalg af vitaminer, mineraler, fedtsyrer og andre gavnlige byggesten til kroppen. Fælles for disse fem olier er, at de kan tilsættes mad i deres rå form. Det er smart, hurtigt og enkelt, og der skal derfor ikke mere end et par skvæt til, før du har tilføjet din mad en sundhedsbombe af flydende olie.

Olivenolie

1. Ekstra jomfru olivenolie

Olivenolie kan anvendes i mange forskellige mad-situationer. Det kan tilføjes salater, pasta og brød. Olivenolie er rig på monoumættede fedtsyrer, som er sunde og med til at reducere risikoen for hjertesygdomme. Undersøgelser viser også, at olivenolie indeholder stærke antiinflammatoriske egenskaber. Inflammation er tidligere omtalt i denne artikel om ingefær. Disse egenskaber kan reducere hævelser, og endda smerte, og er med til at holde arterierne i kroppen velfungerende. Dette gavner flere kropslige funktioner i forskellige sammenhænge. Olivenolie befinder sig i toppen af verdens sundeste fødevarer.

Jomfru olivenolie

120,-
 • 1 liter
 • Urtekram ekstra jomfru olivenolie
Gratis fragt

2. Avocadoolie

Som med olivenolie, får du via avocadoolie en masse af de sunde og gavnlige omega-9 fedtsyrer. Der er flere potentielt gavnlige effekter ved at indtage avocadoolie. Det nedsætter risikoen for nogle kræftformer, forebygger opbyggelse af visse autoimmune sygdomme, fremskynder cellegeneration og sårheling, og det hjælper kroppen med at eliminere og afvise mikrobielle infektioner. Det reducerer også inflammation både indvendigt og udvendigt. Avocadoolie har ligeledes gavnlige effekter på øjne og kardiovaskulær (hjerte og kar) sundhed.

3. Hampefrøolie

Hampefrøolie indeholder en række sunde egenskaber. I hampefrøolie finder man et højt indhold af protein, flerumættede fedtsyrer, omega-3, omega-6 og uopløselige fibre. Det er en god kilde til vitamin-E og antioxidanter. Hampefrøolie indeholder også mineraler som kalium, magnesium, jern, zink, calcium og fosfor. De essentielle fedtsyrer, omega-3 og omega-6, kan være medvirkende til at forstærke immunforsvaret, modvirke aldrende hud og forbedre kardiovaskulær sundhed. Linolsyren, som også findes i hampefrøolie, kan være med til at bekæmpe psoriasis og bremse aldringsprocessen.

Olie

4. Algeolie

Den mest overraskende er muligvis algeolie. Algeolie er rig på omega-3 fedtsyrer, og algeolie er også kendt for at have antiinflammatoriske egenskaber. På grund af det høje indhold af omega-3, er algeolie et boost til at bevare dine øjne sunde og velfungerende. Algeolie har også en positiv effekt på den kardiovaskulære sundhed. Olien er med til at regulere- og bibeholde en normal og sund hjerterytme samt at nedsætte blodtrykket. Det medvirker også til en reduktion af dannelse af blodpropper og inflammation. Dette mindsker risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

5. Kokosolie

Kokosolie har mange anvendelsesmetoder, og kan have både en indre og ydre effekt. Den sunde olie kan eksempelvis have gavnlige effekter på hud og hår og ved behandling af sår. I kroppen er den fedt, som findes i kokosolie, bedst til at omdannes til energi sammenlignet med andre typer fedt i andre olier. Dette er med til at give et boost til stofskiftet, neddæmpe appetitten og medvirker potentielt set til vægttab. Hvis du har et højt kolesteroltal, anbefales det ikke at spise kokosolie, eftersom det vil have modvirkende effekt. Læs mere om hvad du kan bruge kokosolie til her.

Kasper Ketelsen

Kasper Ketelsen

Kasper Ketelsen er redaktør på Topsund. Han har læst bachelor i ernæring- og sundhedsvidenskab, og har en passion for at berøre alle gavnlige sider af livet med især den sunde livsstil i fokus. For Kasper handler det om at inspirere dig til at tage sunde valg i livet.

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du køber noget via et link. Læs mere.

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email
Del på print
Print

Læs også

sundt vægttab

3 ting du bør vide, før du begynder at tabe dig

søvnløshed

6 gode råd mod søvnløshed

Chokolade muffins

grønt skær i hår

Grønt hår? – effektive råd der fjerner grønt skær i håret

Skægpleje

Skægpleje – den komplette guide

sukrin

Sukrin – et sundere alternativ til sukker

Vi introducerer dig i denne artikel til det sundere sukkeralternativ kaldet Sukrin. Det kan benyttes som erstatning til almindelig sukker ved samtlige anvendelsesområder.

blodtryksmåler

Blodtryksmåler – find det bedste apparat her og bliv klogere på dit blodtryk

En blodtryksmåler i hjemmet er en god investering. Den giver et indblik i, hvordan dit blodtryk ser ud. Den bedre måler kan give dig et ugentligt gennemsnit, så du hurtigt får en idé om, hvorvidt du bør reagere på resultaterne. Vi hjælper dig med at finde de bedste blodtryksmålere til hjemmebrug.

Kost

10 genveje til en sund kost

Det er langt fra hverken begrænsende eller forvirrende at ændre sine spisevaner til en sundere kost, som mange umiddelbart går og tror. Spis flere grøntsager og mere uforarbejdet mad. Så er du godt på vej. Vi giver dig 10 simple genveje til en sundere kost.

Væske

Væske og hydrering

Din krop består af 66% vand – svarende til 2/3 af din krop. Det er derfor vigtigt at holde dig og din krop hydreret ved at drikke vand. Men alt væskeindtag tæller med i det store regnskab. Noget er bedre end andet. Du får endda væske gennem den mad, du spiser.

Forkølelsessår

Forkølelsessår behandling – produkter der virker

Når uheldet er ude og der er opstået et forkølelsessår, er det vigtigt at det kommer i behandling. Dette gælder både når det er forkølelsessår på læben, i mundvigen eller i munden. Uanset om det er forkølelsessår på børn eller voksne, så findes der effektive produkter du kan tage i brug.

© Topsund.dk - 2019