Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du køber noget via et link. Læs mere.

5 sunde olier til maden

Olier er en populær tilføjelse enten til madlavning eller som ingrediens til den færdiglavede mad på samme måde som salt og peber. Olier kommer i mange forskellige varianter og smage, alt afhængig af, hvor olien er udvundet fra. I denne artikel tager vi et overordnet kig på fem sunde olier til maden.
OlierHvorfor er olier sunde?

Forskellige olier indeholder et udvalg af vitaminer, mineraler, fedtsyrer og andre gavnlige byggesten til kroppen. Fælles for disse fem olier er, at de kan tilsættes mad i deres rå form. Det er smart, hurtigt og enkelt, og der skal derfor ikke mere end et par skvæt til, før du har tilføjet din mad en sundhedsbombe af flydende olie.

De sunde olier er kendetegnet ved at indeholde sunde og gavnlige essentielle fedtsyrer. Olien man finder i nødder, fisk og vegetabilske olier er den sunde slags, som ikke øger niveauet af det dårlige LDL kolesterol i blodet.

Selvom olier er sunde, kan de dog ikke indtages uden omtanke. Olier kan være rige på kalorier. En spiseske olie kan indeholder hele 120 kalorier.

Kilde: ChooseMyPlate

Olivenolie

1. Ekstra jomfru olivenolie

Olivenolie kan anvendes i mange forskellige mad-situationer. Det kan tilføjes salater, pasta og brød. Olivenolie er rig på monoumættede fedtsyrer, som er sunde og med til at reducere risikoen for hjertesygdomme. Undersøgelser viser også, at olivenolie indeholder stærke antiinflammatoriske egenskaber. Inflammation er tidligere omtalt i denne artikel om ingefær. Disse egenskaber kan reducere hævelser, og endda smerte, og er med til at holde arterierne i kroppen velfungerende. Dette gavner flere kropslige funktioner i forskellige sammenhænge. Olivenolie befinder sig i toppen af verdens sundeste fødevarer.

Jomfru olivenolie

90,-
  • 500 ml.
  • Emile Noel ekstra jomfru olivenolie
Gratis fragt

Jomfru olivenolie

120,-
  • 1 liter
  • Urtekram ekstra jomfru olivenolie
Gratis fragt

2. Avocadoolie

Som med olivenolie, får du via avocadoolie en masse af de sunde og gavnlige omega-9 fedtsyrer. Olien udvindes af den sunde avocado, som, blandt andre ting, indeholder sundt fedt. Det nedsætter risikoen for nogle kræftformer, forebygger opbyggelse af visse autoimmune sygdomme, fremskynder cellegeneration og sårheling, og det hjælper kroppen med at eliminere og afvise mikrobielle infektioner. Det reducerer også inflammation både indvendigt og udvendigt. Avocadoolie har ligeledes gavnlige effekter på øjne og kardiovaskulær (hjerte og kar) sundhed.

3. Hampefrøolie

Hampefrøolie indeholder en række sunde egenskaber. I hampefrøolie finder man et højt indhold af protein, flerumættede fedtsyrer, omega-3, omega-6 og uopløselige fibre. Det er en god kilde til vitamin-E og antioxidanter. Hampefrøolie indeholder også mineraler som kalium, magnesium, jern, zink, calcium og fosfor. De essentielle fedtsyrer, omega-3 og omega-6, kan være medvirkende til at forstærke immunforsvaret, modvirke aldrende hud og forbedre kardiovaskulær sundhed. Linolsyren, som også findes i hampefrøolie, kan være med til at bekæmpe psoriasis og bremse aldringsprocessen.

Olier

4. Algeolie

Den mest overraskende er muligvis algeolie. Algeolie er rig på omega-3 fedtsyrer, og algeolie er også kendt for at have antiinflammatoriske egenskaber. På grund af det høje indhold af omega-3, er algeolie et boost til at bevare dine øjne sunde og velfungerende. Algeolie har også en positiv effekt på den kardiovaskulære sundhed. Olien er med til at regulere- og bibeholde en normal og sund hjerterytme samt at nedsætte blodtrykket. Det medvirker også til en reduktion af dannelse af blodpropper og inflammation. Dette mindsker risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

5. Kokosolie

Kokosolie har mange anvendelsesmetoder, og kan have både en indre og ydre effekt. Den sunde olie kan eksempelvis have gavnlige effekter på hud og hår og ved behandling af sår. I kroppen er den fedt, som findes i kokosolie, bedst til at omdannes til energi sammenlignet med andre typer fedt i andre olier. Dette er med til at give et boost til stofskiftet, neddæmpe appetitten og medvirker potentielt set til vægttab. Hvis du har et højt kolesteroltal, anbefales det ikke at spise kokosolie, eftersom det vil have modvirkende effekt. Læs mere om hvad du kan bruge kokosolie til her.

Skal olier altid spises?

Nej, naturligvis ikke. Forskellige olier er også sunde til udvortes brug på huden og i håret.

Baobab olie er særligt anvendeligt til din hud. Olien indeholder flere forskellige gavnlige vitaminer og er særligt velegnet til at fugte huden. Du kan læse mere om baobab olie i denne artikel.

Olie som indeholder hamp kan også havde aldersreducerende egenskaber og er med til at opbygge og vedligeholde ny hud. Læs mere om hamp olie til din hud her.

Sidst kan du hos CHLEOPATRA få olier til hud, krop og sjæl. Anvendelsesmulighederne er mange, og du kan få olier til både indvortes og udvortes brug samt til sjælelig brug ved duft. Læs mere om CHLEOPATRA og deres store udvalg i denne artikel.

Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2020