Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Amning og kost – det må man ikke spise og drikke når man ammer

amning og kost
Det er altid godt at orientere sig omkring amning i forhold til kost. Vi giver dig et enkelt overblik over, hvad du ikke må spise eller drikke, når du ammer.Absolut no-go når du ammer

Det kan være rigtig svært når man står der som nybagt mor, og vide hvad man må spise og hvad man ikke må spise når man ammer. Men visse fødevarer går direkte i mælken.  Og der er mange myter, men også mange som er reelle nok. Men hvordan skal du forholde sig? Her vil vi prøve at hjælpe dig til at blive lidt klogere på hvad du må, hvad du må med måde, og  hvad du absolut ikke må.

Hvis du skal supplere amning med erstatning, eller helt overgå til erstatning, har vi skrevet en omfattende guide om modermælkserstatning her:

Modermælkserstatning – komplet guide 2020

Der er nogle bestemte fødevarer og drikkevarer som går direkte i mælken. Det er fødevarer som du absolut bør undgå og tage direkte afstand fra. Amning og kost, og kost og amning har stor betydning, og nogle gange er det noget man normalt ikke tænker over.

Rusmidler skal man absolut holde sig fra når man ammer, da det går direkte i mælken. Når du indtager stoffer, bliver ikke kun du påvirket, men det gør dit barn også i mindre grad. Rusmidlet kan have en negativ effekt på mælkeproduktionen, mængden af mælk, sammensætningen mm, men mest af af, så kan det have en negativ og direkte skadelig virkning hos dit barn.

Tegnet på at barnet er påvirket igennem modermælken er, at barnet bliver mere døsig og træt end normalt, og i værst tilfælde kan det medføre til spædbarnsdød.

Stoffer og dets mulige bivirkninger hos barnet:

  • Kokain – kan føre til forgiftning, diarré, opkastning sitren og kramper.
  • Amfetamin – irritabilitet og dårlig søvn
  • Heroin – Rastløshed,  sitren, opkastning, ændret spisevaner og manglende appetit

Alkohol bør undgås i den forstand, at det godt kan indtages, hvis der er længe til næste amning. Alkoholen udskilles nemlig i mælken, så længe det er i dit blod. Når alkoholen er ude i din krop, kan du amme dit barn igen, uden videre bekymring. Sundhedsstyrelsen frarådet alkohol hos ammende kvinder, og bør så vidt muligt holde indtagelse på det minimale. Det anbefales at indtage under 7 genstande om ugen og alkoholen bør ikke indtages hver dag.

Ønsker man at drikke alkohol, kan man med fordel forberede sig ved at malke mælk ud dagen forinden fx, med en brystpumpe og så kan du give dit barn modermælken uden bekymring.

Der er ingen decideret dokumentation for hvilke skader barnet kan få hvis mor drikker alkohol dagligt og i store mængder. Dog er det også grunden til at Sundhedsstyrelsen helt fraråder alkoholen.

Fisk er sundt og fisk er noget man skal spise masser af. Dog skal man være lidt opmærksom, hvis man spiser tun og andre store rovfisk når man ammer. De indeholder nemlig noget der hedder kviksølv i høje mængder, som er en tungmetal.

Sundhedsstyrelsen og fødevarestyrelsen anbefaler at man som gravid og ammende spiser min. 350g fisk om ugen, heraf 200g fed fisk, som fx laks, makrel og sild.

Det du bør holde dig fra som gravid og ammende er rovfisk som: Tun, sværfisk, gedde og haj.

Generelt er fisk særlig sundt, og indeholder omega-3 fedtsyre, som gavner hjernen. Er du ikke så god til fisk, så und dig selv at spise fiskeolie som man kan købe hos Apovit. Amning og kost har en stor betydning, så man undgår at videregive unødvendige skadelige kemikalier igennem sin modermælk.

Berit Madsen

Berit Madsen

Mit navn er Berit Madsen, og jeg er supplerende sygeplejerske hos Topsund. Jeg gennemlæser artikler, der er relevante for mit sundhedsfaglige område. Primært læser- og godkender jeg artikler, der omhandler baby og børn samt artikler omhandlende livsstilsprodukter, der kan påvirke helbred og sindslidelser. Jeg godkender desuden artikler vedrørende vitaminer og kosttilskud, der har til formål at forbedre kropslige tilstande. Jeg er uddannet fra Syddansk Universitet og har en kandidatgrad i klinisk sygepleje. Mine personlige interesseområder er primært baby og børn i forhold til optimal sundhed. Desuden interesserer jeg mig for vitaminers virkning i kroppen samt alternativer til traditionel medicin, og hvad de alternative valg potentielt set kan have af positiv virkning på kroppen.Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2020