Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Avocado – kilden til det sunde fedt

Avocadoer er sunde og rige på over 20 forskellige vitaminer og mineraler. Desuden finder du det sunde fedt i avocadoer. Vi giver dig i denne artikel praktiske informationer om avocadoen.Hvor mange kalorier er der i en avocado?

Når en avocado er moden, bliver den udadtil mørkegrøn til sort i skrællen. Avocadoer kan variere en del i størrelse, men vil stort set altid have den typiske form som en pære.

De fleste avocadoer i supermarkeder er mellemstore i størrelsen. Hvis man rejser sydpå, vil man oftest opdage væsentligt større avocadoer på diverse markeder.

Den generelle anbefalede daglige mængde er cirka 1/5-del af en medium avocado. Mediumstørrelsen er typisk kendetegnet ved, at de er mere aflange i formen modsat de mindre og runde.

Avocado

Det sunde fedt

Når man nævner fedt, tænker de fleste på den slags fedt i slik og kager forbundet med en usund livsstil.

Avocadoer er også rige på fedt men af den sunde slags. De indeholder nemlig ikke den mættede fedt, som du finder i fede mejeriprodukter og det meste junkfood.

To af Fødevarestyrelsens officielle kostråd lyder også på, at man netop skal vælge magre mejeriprodukter og spise mindre mættet fedt for at nedsætte risikoen for hjertesygdomme.

Læs mere om, hvordan du kan spise dit hjerte sundt.

Hvad vejer en avocado?

Den kan variere en del i vægt alt afhængig af den overordnede størrelse på avocadoen samt på størrelsen af avocadoens indre sten.

Den mest populære er Hass-varianten fra sydcalifornien. Denne variant er generelt mindre og mørkere og vejer omkring 170 gram.

Der findes ni typiske variationer af avocadoer. Herhjemme i Danmark finder vi oftest 3-5 slags forskellige variationer ud af de ny. I supermarkeder er det oftest 2-3 slags forskellige, hvor du finder andre variationer hos lokale grønthandlere eller i butikker med en anden nationalitet.

Avocado

Hvordan modner man en avocado?

Det er muligt at købe dem spisemodne, men de koster oftest mere, og det betyder typisk også, at de skal spises. Med det samme. De kan ikke holde sig!

Hvis du står med en avocado, som er grøn udenpå og hård, når du trykker på den, kan du følge disse enkle trin for at modne den:

  • Skær den over på langs i to lige store dele
  • Fjern stenen
  • Pak de to halvdele ind hver for sig i mikroovnsvenlig plastik
  • Varm de to dele i to minutter

Hvor meget må du spise?

Grundlæggende kan du ikke spise for meget. Men som med så meget andet, er der altid en grænse. Ikke to kroppe er ens, hvorfor den daglige, øvre grænse også kan variere.

Det anbefales, at du indtager en halv til en hel dagligt. De indeholder en masse gode og sunde næringsstoffer. Men de indeholder også mange kalorier.

Ved at spise en enkelt får du omkring 200-300 kalorier af dit daglige behov. Det er en del. Det sunde fedt bør desuden ikke udelukkende komme fra avocadoer men også fra fisk, olivenolie, nødder og frø.

En god grunde til at spise en hel om dagen er, at de er rige på fibre. Det er med til at sænke kolesterolet, få gang i tarmene og skabe en mæthedsfornemmelse over længere tid.

Hvis du er i gang med et vægttab, bør du være opmærksom på det høje fedtindhold. At det er det sunde fedt, betyder ikke, at det ikke har betydning for vægten.

Berit Madsen

Berit Madsen

Mit navn er Berit Madsen, og jeg er supplerende sygeplejerske hos Topsund. Jeg gennemlæser artikler, der er relevante for mit sundhedsfaglige område. Primært læser- og godkender jeg artikler, der omhandler baby og børn samt artikler omhandlende livsstilsprodukter, der kan påvirke helbred og sindslidelser. Jeg godkender desuden artikler vedrørende vitaminer og kosttilskud, der har til formål at forbedre kropslige tilstande. Jeg er uddannet fra Syddansk Universitet og har en kandidatgrad i klinisk sygepleje. Mine personlige interesseområder er primært baby og børn i forhold til optimal sundhed. Desuden interesserer jeg mig for vitaminers virkning i kroppen samt alternativer til traditionel medicin, og hvad de alternative valg potentielt set kan have af positiv virkning på kroppen.Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2020