Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Tit kolde fødder eller hænder? Sådan forbedrer du blodkredsløbet

blodkredsløbetMan tror det er løgn, men kroppen indeholder ca 96 km blodkar, hvis du ligger dem på en lang række. Blodkarrene er forbundet til hjertet og til musklerne, og sammen udgør det blodkredsløbet.

Man kan sammenligne blodkarrene med små veje, som fører til forskellige destinantioner i kroppen, og du kan køre fra den ene vej til den anden vej, helt ned til hvert hjørne af kroppen.

Men forestil dig at disse veje (blodåre) er gået i stykker, eller der ligger forhindringer på vejen, som gør at bilen (blodet) kommer langsommere over vejen, eller måske helt blokere gennemkørslen. Det medfører, at blodet og ilten, samt næringsstoffer, ikke kan komme frem til alle kroppens celler. Har man et dårligt blodomløb, kan det give alvorlige konsekvenser i form af for tidlig død af blodpropper. 

forhøjet blodtryk

Tegn på at blodkredsløbet er dårligt

Et tydeligt tegn på at blodkredsløbet er dårligt, er at dine lemmer, som fødder og hænder, bliver kolde. Det er fordi blodet ikke kan cirkulere i denne områder, og holde det varmt. Lemmerne kan også føles følelsesløse.

Hvis du er spinkel, kan dine ben eller fødder, få et blåligt skær. Dårlig blodomløb kan også give gener som, tør hud, bløde og sære neglestruktur, hårtab især på fødder og ben. Hos mænd, hvor blodkredsløbet er dårligt, kan det medføre at man har problemer med at få eller holde en erektion. Og hvis du er diabetiker, vil dine sår helbrede langsommere end normalt. 

Årsag til at blodkredsløbet er dårligt

Der kan være forskellige årsager til at blodkredsløbet er dårligt. Hos nogle er det medfødt, altså arveligt. Men i de fleste tilfælde er det en effekt af ens levestil.

Rygning

Det er bevist, igennem flere års forskning, at det rygere har større tendens til at have problemer med blodkredsløbet. Årsagen er, at rygning skader væggene i arteriet og fortykner dit blod, så det har svære ved at komme igennem. Desuden dannes der også alt for meget kalk, som lægger sig i årerne, og hvis kalk-niveauet bliver for højt, kan det blokere åren, hvilket resultere i en blodprop. Så hvis du er har dårlig blodomløb om du ryger, så stop det øjeblikkeligt. Få hjælp til rygestop her.

 

blodkredsløbet

Tjek dit blodtryk

Mål dit blodtryk med en blodtryksmåler – Køb en blodtryksmåler her. Hvis blodtrykket er for højt, kan det være fordi du lider af arteriosklerose. Det er en tilstand som hærder dine arterier og afkøler blodgennemstrømningen. Et normalt blodtryk ligger ml. 120/80. Du kan tjekke dit blodtryk i dit egen hjem med en blodtryksmåler, eller du kan få taget målingen hos din egen læge. Det anbefales at du tjekker dit blodtryk mindst engang om måneden. Et for højt blodtryk er usundt, hvis det trykket kontinuerligt fortsætter med at være højt. Det kan medføre til blodtryk og alvorlige hjerte-kar-sygdomme. 

 

8 gode råd til at få gang i blodkredsløbet

blodkredsløbet

1. Stå op i stedet for at sidde

Hvis blodkredsløbet er dårlig og du har et stillesiddende arbejdsstilling, fx på kontor, er det bestemt ikke din fordel. Sidder man meget stille og i lang tid ad gangen, forbedrer det ikke din blodcirkulation. Faktisk kan det gå hen og give gener med ryg og nakke. At sidde ned i lang tid, svækker cirkulationen i benene. Lav gerne nogle venepumpeøvelser imens du sidder ned. Eller hæv dit skrivebord, så du står op, og får gang i blodomløbet og gang i kroppen. Det kan være hårdt i kroppen til at starte med, men det vil få ventilerne i dine ben igang og det vil sende blodet op til hjertet. 

2. Yoga får gang i blodkredsløbet

Du synes måske det ser åndsvagt ud, når man ligger i sjove stillinger på gulvet. Men faktisk giver yoga rigtig mange gode ting til dit sind og din krop. Når du bevæger dig, får dine celler ilt. Vår du vrider dig, får dine organer blod. Når du både står op, lægger ned og står på hovedet, får du både blodcirkulationens skiftet fra føder til hjerte til hjerne. 

3. Op med benene

Er du ikke den store yoga-haj? – Så kan du heldigvis godt få fødderne op i luften på en anden måde. Læg på gulvet, eller i sofaen, hvis det er mere bekvemt. Løft benene op i luftet, og støt med dine albuer på gulvet, for bedre balance. Denne metode er især god, hvis du har hævede ankler eller svulmende fødder, fx, hvis du er gravid. 

blodkredsløbet

4. Få pulsen op

Vidste du at aerobic betyder “med ilt”? – Det betyder at når du motionere får du gang i kroppen som cirkulere ilt og blod rundt i kroppen. Det gælder også når du cykler, løber, svømmer mm. Ikke nok med at dine organer får ilt, så styrker du hjertet og sænker dit blodtryk. Som voksen skal du bevæge dig i minimum 30 minutter hver dag. Det behøver ikke at være intens træning, men det kan være en lang gåtur eller en cykeltur i den friske natur. Her kan du få 6 metoder til at nyde løbeturen. Hvis du i stedet foretrækker at træne derhjemme, kan du også overveje en motionscykel, der er en hurtig og effektiv måde at få pulsen op. Motion mindsker din risiko for livsstilsygdomme, såsom hjertekar-sygdomme og blodpropper mf. 

blodkredsløbet

5. Kompressionsstrømper

Hvis du har svært ved at bevæge dig fysisk, kan det være en god ide at investere i et par kompressionsstrømper. Ikke støttestrømper, som du måske har hørt før, men kompressionsstrømper. Støttestrømper bruges til syge ben, hvor kompressionsstrømper bruges til raske ben. Kompressionsstrømper klemmer på dine ben så blodet ikke “hænger” for længe. Det vil i stedet skubbe blodet tilbage til dit hjerte og forbedre cirkulationen. Det er en god ide at du rådføre dig med evt. din læge angående hvor meget din kompressionsstrømpe skal klemme om benet, samt længden. Du kan købe kompressionsstrømper i stort set alle apoteker og helsekostbutikker

blodkredsløbet

6. Lav squats

Squats er en populær øvelse i træningscenteret og som opvarminger til diverse sportsgrene. Squats får dit blod til at pumpe i benene. Dermed sænker det blodsukkeret og afhjælper rygsmerter. Dog skal du sørge for at du udfører øvelsen korrekt, for hvis du gør øvelsen forkert, kan det give den modsatte effekt, og skade din ryg.

Sådan laver du den perfekte squat:
Spred dine ben og sørg for at dine fødder peger i samme retning som knæene. Hold dine hænder lang siden. Bøj dig nu langsomt ned, indtil du nærmest sidder på en usynlig stol. Det er vigtigt at din ryg er lige når du gør det. I samme øjeblik du sætter dig ned, løfter du armene og samler hænder, så de holdes over hjertet. Når du holder hænderne over hjertet, øger su gennemstrømningen endnu mere. Rejs dig nu op i stående stilling, og kør hænderne ned til hver sin side igen. 

 

blodkredsløbet

7. Rør ved din krop

uden at det skal få nogen form for seksuelle undertoner, så menes der, at når du fx. får massage, sætter det gang i blodomløbet, og derfor kan du opleve at du føler dig varm efter en god omgang massage  Berøring sætter gang i blodet i kroppen. Derfor kan du masserer dig selv i bløde bevægelser, gerne dagligt, og gerne før du skal i bad. Du kan også bruge en blød børste, eller få din partner til at gøre det for dig. Start med at få masseret jøderne, og arbejd dig op ad. 

8. Varmt bad

Dette råd er ikke særlig miljøbevidst, men det hjælper midlertidigt. Et varmt bad åbner dine blodåre og gør dem lidt bredere, så blodet bedre kan komme igennem. Du kan også nøjes med en kop varm te, kaffe eller kakao. Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2023