Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Castor olie – alt om den sunde olie

Castor olie, Ricinusolie, Amerikansk olie. Kært barn mange navne. Men olien har også mange gode egenskaber mod hudsygdomme, psoriasis, tør hovedbund mm. Bliv klogere på olien her.Castor olie er en olie, som har flere navne. Det kaldes både for ricinusolie, og nogle omtaler det som amerikansk olie. Det er en yderst populær olie, som kan bruges til rigtig mange fordele, om så det er til hud, hår, udslet eller generel pleje

I denne artikel vil vi gå i dybden med olien, så du efter at have læst denne artikel, vil kunne kalde dig en sand castor olie-ekspert.

Bliv klogere på castor olien

Fordele, ulemper og generel viden

4 Hurtige facts om olien:

  1. Castor olien kommer fra en frø af ricinusplanten, som vokser tropiske områder, såsom Afrika og Asien. 
  2. Mange oplever positive effekter ved at bruge olien kosmetisk og medicinsk, og fordelene vil vi komme nærmere ind på her i artiklen. 
  3. Nogle har også dårlige erfaringer med olien, altså decideret bivirkninger, og det vl vi også komme nærmere ind på, og hvad du skal være opmærksom på. 
  4. Olien siges at have antiinflammatoriske egenskaber, samt være fugtgivende til huden, samt andre gode egenskaber, som vi naturligvis også vil fortælle mere om herunder. 

Find den rette olie

Der findes forskellige forhandlere af Castor olien, og når du skal på jagt efter olien, så har vi gjort det nemt og overskueligt for dig. 

Først og fremmeste skal du finde ud af hvad du vil bruge olien til. I princippet, kan alle nedenstående olier bruges til det hele. 

Vi har nedenfor listet de mest populære og billigste olier på det danske marked. Der er alt lige fra Chleopatra til Urtegaarden mf. Det eneste du skal gøre er, at udvalgt den olie du ønsker at købe og trykke på køb knappen. Derefter sendes du videre til forhandleren, hvor du kan læse mere om det enkelte produkt, og lægge den endelige bestilling. 

ØKOLOGISK RICINUSOLIE

Super lækker og økologisk Ricinusolie/castor olie, som har mange egenskaber. Den er raffineret, og egnet til både hud og hår. 

Den har en pipette, som gør det let at dosere og gør den drøj i brug. Derudover har den et enkelt og flot design, så den kan stå fremme ved toiletsagerne. 

Duften er neutral, farven er gullig/hvidlig 

Ricinusolie 100 ml, Økologisk

Chleopatra har produceret deres helt egen castor olie. Den er 100% ren, koldpresset. Den har en antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaber. 

Den har ikke en pipette, da konsistensen er tyk, men derimod en pumpe. Dog er den stadig drøj i brug. 

Den absorberes langsomt ind i huden, og derfor bør den smøres på inden sengetid. Den er således også uraffineret. 

1 flaske koster 79,- (der tilbydes mængderabat)

Urtegaarden Ricinusolie Ø

Lækker castor olie fra Urtehaarden.  

Økologisk som er har et rigt indhold af fedtsyren ricinolsyre. ideel til huden, som giver en udglattende og fugtgivende effekt. 

Olien er drøj i brug, kan bruges til alle hudtyper. Så er den ideel til hud, hår, massage, hudproblemer, og generel pleje.

Den er økologisk, uraffineret, koldpresset.

Her får du 100 ml til kun 55,-

Ricinusolie 100% Øko, 100 ml

Lækker castor olie fra Fischer Pure Nature.  

Den er økologisk og i et enkelt design. Olien er tyk og absorberer langsomt ind huden. Til gengæld har den en masse gode egenskaber, både til hud og til hår. 

Ricinus olien er koldpresset og 100% økologisk. Flasken har en almindelig åbning, hvor man skal være opmærksom på ikke at få for meget ud.

Hos bellashop, kan du vælge mellem 100 ml og 150 ml. 100 ml koster 59,-

Pukka Castor Olie, 250 ml

Du kender måske Pukka når du køber te. Men Pukka har også produceret sin eget castor olie. Flasken, som er af glas, har et flot etiket og skruelåg. 

Flasken indeholder 250 ml. Der står på den, at den er ideel som massageolie, hvilket den også er. Men kan den også bruges til hud (akne/psoriasis) og til håret, som fx, hårmaske eller tør hovedbund.

Den er økologisk, vegetabilsk, raffineret og så har den en dejlig, tyk konsistens. 

Hos Hedenhus kan du vælge mellem 6 forkellige mængder. Den mindste indeholder 50 ml og koster kun 40,-

Pureviva økologisk Ricinusolie, 100 ml

Det danske firma Pureviva har fremstillet denne 100% økologiske ricinusolie fra skalfrie frø. Olien er fugtgivende med en udglattende effekt.

Denne castor olie er fed og absorberes langsomt i huden. Masser den derfor grundigt ind i huden, indtil den er absorberet helt.

Denne olie er fremstillet til at være velegnet til alle slags hudtyper.

Flasken har et praktisk skruelåg og indeholder 100 ml olie.

Ricinusolie/ Castor Olie - Økologisk, 50 ml

Hedenhus egen castor olie. I et

Lækker og flot olie, som er hvidlig med gul tone. Olien er økologisk og koldpresset. 

Olien kan bruges både til hud og hår, hvor den kan være en mirakel-olie, med rigtig mange gode egenskaber. 

Hvis du bestiller 50 ml eller 100 ml, er flasken i en lille glasflaske med skruelåg. Bestilles større mængde, er flaskerne i plastik.

Hos Hedenhus kan du vælge mellem 6 forkellige mængder. Den mindste indeholder 50 ml og koster kun 40,-

Hvad er Castor olie?

Castor olie er en vegetabilsk olie, som kan bruges man mange forskellige ting. Olien har en god effekt på huden, hvis man har udslet og eksem. Det er godt mod øjenvipper, øjenbryn, og sågar håret. Castor olien kan altså bruges både kosmetisk, men også medicinsk. 

Selve olien er gennemsigtig og har en gul nuance i sig. Faktisk finder du ricinusolie som en ingrediens i rigtige mange husholdningsartikler, alt lige fra rengøringsprodukter og til maling. 

Olien har en udrensende effekt. Derfor har castor olien også være meget hyppigt brugt ved en lang række medicinske tilstande, for eksempel i forbindelse med fordøjelsesproblemer. 

Castor olie har en tendens til at øge absorptionen i huden, og derfor har olien en god virkning ved hudsygdomme, som psoriasis, acne og eksem mf. Dertil har olien også den effekt at den fremmer hårvækst, dette er især populært til brug af bryn og øjenvipper. 

Der findes 3 typer af castor olie

Koldpresset olie

Den produceres ved at man koldpresser bønnerne, for at ekstrahere olien. Den koldpressede olie har en lysegul farve. Nogle mener, at når man varmebehandler olien, så forgår nogle af de gode egenskaber i bønnerne. De fleste olier, du finder på det danske marked, er koldpresset.

Sort olie

Denne olie er som sagt, sort, og den fremmes ved at bønnerne bliver ristet inden de bliver presset. Det gør at olien nemmere frigives. 

Hydrogeneret olie

Denne variant har en konsistent som voks, som ikke kan opløses i vand. Det er en naturlig og populær ingrediens i kosmetikprodukter og andre  

Fordele ved castor olie

Olien har rigtig mange fordele, især for hud og hår. Herunder overordnede og punktlige overskrifter til hvilke fordele der er. Olien kan nemlig anvendes til mange forskellige ting, når det kommer til huden. Decideret imod hudsygedommer, hudproblemer og som generel pleje. 

castor olie

Fordele ved ansigt

Acne

Castor olien har anti-inflammatoriske egenskaber, som kan reducere acne i huden. Olien kan gå ind og hæmme væksten af bakterier, så acne-udbruddet går i stå og “dør”. 

Tekstur

Olien er rig på masser af fedtsyrer, som gør huden glat, udligner fine linjer, rynker, og samtidig giver en dejlig blødhed, når det påføres på huden.

Glød/farve:

De famøse fedtsyre i olien kan fremme væksten af det sunde hudvæv, give en nød glød i ansigtet. Dertil kan udligninger af farvetoner justeres. 

Sensitiv og følsom hud:

Har men tendens til tilstoppede porer, og får du let bumser og tydelige hudorme, så kan olien gå ind og hjælpe her. Castorolien har den egenskab at have en lav comedogen score, som betyder, at forhindre tilstoppede porer i huden. 

Prisen:

Olien er ikke særlig dyr, i forhold til hvad du skal slippe for, hvis du skal ud og købe en dyr ansigtigscreme. Castor olien er relativ billig og drøj i brug, og så har den egenskaber, som mange andre dyre cremer.

Fordele ved ansigt

Anti-inflammatorisk:

Castor olie har den egenskab at være antiinflammatorisk. Dette er især godt, hvis man har irriteret hud. 

Anti-mikrobiel:

Olien har den egenskab at kunne danne en barriere på hudens overflade, som går ind og beskytter mod bakterier og forurenhed. 

Fugtgivende:

Ricinusolien indeholder triglycider, som hjælper med at opretholde en god fugtbalance i huden. Det er især godt, hvis man har tendens til tør hud. 

Rensende egenskab:

Triglyciderne, som omtalt ovenover, har også en selvrensende effekt. Det betyder at snavs og urenheder, som vil lægge sig i løbet af ens dagligdag, vil ikke kunne trænge ind i huden, men blive afvist. 

Ulemper ved castor olie

Selvom olien lyder til at være et sandt mirakelmiddel, så skal man også lige huske på, at der ikke er videnskabelige beviser på, at de påstande, som nævnt i denne artikel. Ligesom alle andre produkter, så er der nogle der har ekstrem gode oplevelser med olien, mens andre kan have bivirkninger. 

Derfor skal du aldrig hovedløst kaste dig ud i at smøre olien i hele ansigtet, men prøve dig forsigtigt frem. Du kan eventuelt prøve at teste olien et mindre synligt sted, så du kan holde øje med det. Ligesom med alt andet, kan man udvikle en allergisk reaktion overfor produktet. Du skal derfor være opmærksom på følgende: 

  • Udslæt
  • Hævelse
  • Kløe

Oplever du bivirkninger, skal du straks stoppe med at bruge olien, og straks søge hjælp. 

Sådan anvendes olien

Da der ikke er nogen videnskabelige retningslinjer for brug af castor olien, og det gælder både for brug i ansigt og vipperne. Men erfaring fra andre brugere af olien, virker følgende metoder: 

Før du begynder at bruger olien, især hvis det er første gange, så er det vigtigt, at du tester dig selv først. Dette gøres ved at du påføre olien i en lille mængde, på et mindre, måske skjult hudområde, fx armen. Dette skal gøres for sikre dig imod allergisk reaktion og eventuelle bivirkninger. Testen skal laves minimum 1 dag før den rigtige påføring. 

Castor olie til hår

Olien har den egenskab, at kunne øge hårvækst. Så hvis du ønsker at dit skal vokse hurtigere, blive mere fyldigt, så kan du med fordel anvende olien i dit hår. Det kan sågar også hjælpe, hvis du lider af tyndt hår eller eventuelt hårtab. 

Gennemsnitligt vokser ens hår 1 cm om måneden. Dem som anvender castor olie engang om måneden, har berettet om at hårvæksten er øget med 3-5 gange den normale hastighed. Dette er dog ikke videnskabt bevist. 

Ønsker du at prøve det i dit eget hår, kan du nemt gøre det i hjemmet. 

Sådan gør du: 
Du skal påføre olien ved at starte med at smøre det ind i hovedbunden. Derefter smøre du det ud i resten af håret. Det behøver ikke at være gennemvædet i det. Pak håret ind i et håndklæde eller en badehætte. Lad det trænge ind i min. 2 timer. 

Efter tiden er gået, skal du vaske dit hår med almindelig shampoo og balsam. OBS! For at få olien (det fedtede look) ud af håret, skal shampooen i tørt hår, inden vandet kommer i. Gentag eventuelt  hvis det er nødvendigt. 

Castor olie mod hårtab og tør hovedbund

Olien har en masse gode egenskaber, og det kan især hjælpe hvis man lider af hårtab. Olien øger nemlig hårvæksten, så hvis du sørger for at smøre dit hår med castor olie, 2 gange om ugen, i minimum 3 måneder, så vil du kunne se et resultat. – Vær opmærksom på, at der ikke er nogle videnskabelig forsøg på dette. Derfor er det et eksperiment, du kan foretage derhjemme. 

Lider du af en hudsygdom, skal du altid opsøge din læge, inden du begynder at eksperimentere selv. 

Olien kan give fugt og næring, og der gælder huden, såvel som din hårbund. Lider du af tør hovedbund, kan du med fordel prøve castor olien. Smør olien godt ind i din hovedbund inden sengetid, sov eventuelt med et håndklæde, så det ikke fedter af på hovedpuden. Olien vil trænge langsomt ind i huden og give fugt. Smør din hovedbund 3 gange om ugen, over 3 måneder, og du vil komme den tørre hovedbund til livs. 

Castor olie til øjenvipper

Olien kan øge hårvækst og dermed også vippehår. Du vil måske ikke få længere vipper, men i hvertfald mere fylde.

Sådan påføres det på vipperne:

  1. Rengør øjenvipperne så de er frie for snavs og make-up
  2. Tag en vatpind og og dyp den i castor olien
  3. Påfør vatpinden ovenpå vipperne, ved rødderne

Undgå at få så meget på vatpinden, at det kan dryppe ned i øjet. 
Påfør inden sengetid om aftenen, så olien kan arbejde over hele natten. 
Næste morgen vaskes olien af med lunkent vand.

Castor olie til øjenbryn

Kan Risinusolien få ens bryn til at blive mere fyldige og længere? – Ja. Ligesom med øjenvipper, så kan castor olien altså få ens produktion af hård til at øge. Det er især godt hvis du ikke har særlig meget øjenbryn, enten i længden eller fylden. 

Smør olien direkte på øjenbrynet, og sørg for at olien kommer igennem hårene og ind til huden under. Det er ideelt at smøre olien på brynene inden sengetid, så olien kan trænge ind i huden og hårsækkene over natten. 

castor olie

Castor olie til ansigtet og kroppen

Olien kan bruges i ansigtet, især godt hvis man har tendens til urenheder. Olien smører man i ansigtet inden sengetid, så den kan absorbere i løbet af natten og trænge helt ind. Castor olien har den egenskab, at blødgøre huden og giver næring. Huden har brug for fugt, og her er olien især god. 

Lider du af acne, så kan du med fordel benytte dig af olien. Det gælder acne og urenheder i ansigtet, men også hvis du har acne eller urenheder på kroppen. 

Olien kan også bruges som en lækker massageolie. Castor olie er velegnet til alle slags hudtyper. 

Castor olie mod psoriasis

Psoriasis er en efterhånden almindelig hudsygdom, som rammes af rigtig mange mennesker verden over. Selvom caste olien lyder til at være løsningen på alles problemer, så siges der også at, olien kan hjælpe på psoriasis. – Dog skal vi igen minde dig om, at der ikke er nogen videnskabelige beviser på, at olien kan hjælpe på psoriasis. 

Castor olien sige sat kunne reducere betændelse, hvilken kan være årsagen til at det kan hjælpe på psoriasis. På trods af manglende videnskabelige beviser, så menes der, at risinusolien er et relativt sikkert hjemmemedicin mod hudlidelser. – Er du i tvivl, så snak med din læge inden du starter din egen hjemmebehandling. 

Dertil er der nogle der mener, at castor olie kan øge ens naturlige immunforsvar, som me

Sådan anvender du det mod psoriasis:

Da der ikke er nogle faste retningslinjer til brug af olien mod psoriasis, så er det vigtigt at fortælle, at det er baseret på erfaring fra andre brugere. 

Olien kan være svær at absorbere, derfor er der mange der påføre olien inden sengetid, så det kan arbejde sig langsomt ind i huden over natten. Næste morgen vaskes det resterende olie af med lunken vand. Derefter kan man påføre sin egen daglige hudplejerutine. 

Hvis du synes at olien har en for tyk konsistens, kan du fortynde den med kokosolie eller olivenolie, det vil lette absorberingen markant. Kokosolien har også en masse effektive egenskaber, som kan gavne et psoriasis-udbrud. 

Berit Madsen

Berit Madsen

Mit navn er Berit Madsen, og jeg er supplerende sygeplejerske hos Topsund. Jeg gennemlæser artikler, der er relevante for mit sundhedsfaglige område. Primært læser- og godkender jeg artikler, der omhandler baby og børn samt artikler omhandlende livsstilsprodukter, der kan påvirke helbred og sindslidelser. Jeg godkender desuden artikler vedrørende vitaminer og kosttilskud, der har til formål at forbedre kropslige tilstande. Jeg er uddannet fra Syddansk Universitet og har en kandidatgrad i klinisk sygepleje. Mine personlige interesseområder er primært baby og børn i forhold til optimal sundhed. Desuden interesserer jeg mig for vitaminers virkning i kroppen samt alternativer til traditionel medicin, og hvad de alternative valg potentielt set kan have af positiv virkning på kroppen.Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2020