Skip to content

Dårlig mundhygiejne har afgørende betydning for dit helbred

Din mundhygiejne kan sige meget om dit helbred, og et usundt miljø i din mund kan forårsage forskellige helbredsproblemer. Læs om forskellige tilstande og generel mundhygiejne.

Undersøgelser viser, at personer med dårlig mundhygiejne har større risiko for at få problemer med hjertet end dem med en god og sund mundhygiejne. Man ved dog ikke helt hvorfor, og det har ikke betydning for andre helbredsmæssige sygdomme. Man ved dog, at det er en god idé at passe på sin mund, som man passer på resten af sin krop. Alle tandlæger vil påstå at det er en god idé at passe på sin mund og sine tænder og fastholde en god mundhygiejne med gode rutiner. Lær dit barn helt fra begyndelsen, at vænne sig til en grundig rutine med tandbørstning, så de helt naturligt vil tage det med sig resten af livet.

Lær dit barn helt fra begyndelsen, at vænne sig til en grundig rutine med tandbørstning, så de helt naturligt vil tage det med sig resten af livet.

Medicin kan forårsage tørhed i munden

En kronisk tør mund kan give risiko for huller og tandkødssygdomme. Den medicin som giver mest tørhed i munden, er antihistaminer, dekongestanter, smertetillende piller og antidepressive midler. Det kan være til stor gene, så tal med din tandlæge for at finde ud af, om din medicinbehandling påvirker din mundhygiejne, og hvordan du skal forholde dig.

Generel mundhygiejne

Her får du 4 generelle råd til hvordan du forbedrer dårlig mundhygiejne. 

Skær ned på sukkeret

Vi er alle opmærksomme på, at sukker har en negativ indvirkning på vores generelle sundhed. Det bidrager til huller og paradentose og hæmmer andre fordelagtige bakterier. Du kan også erstatte almindelig sukker med sukrin.

Undgå syreholdige drikke

Syreholdige drikke er heller ikke godt for mundhygiejnen men heller ikke direkte skadeligt. Derfor bør man holde igen med drikke med et højere indhold af syre.

Vælg en god tandpasta

Valget af tandpasta har stor indflydelse på en dårlig mundhygiejne. Børst tænder mindst to gange om dagen – morgen og aften. Brug tandtråd og vær grundig. Brug naturlig mundskyl.

Stop med at ryge

Rygning gør dine tænder gule og har indflydelse på deres generelle stand. Rygning kan have negativ påvirkning på mundens sundhedsbalance. Din krop vil ligeledes også have stor gavn af rygestop.

Mundhygiejne og diabetes

Diabetes reducerer kroppens modstand mod infektioner. Forhøjet blodtryk øger risikoen for udvikling af tandkødssygdomme. Desuden er sværere at holde blodsukkerniveauet stabilt. Din lokale tandtekniker vil muligvis anbefale at du børster tænder efter hvert måltid, bruger tandtråd og renser med en antibakteriel mundskyl. Er du nervøs i forhold til din mundhygiejne og diabetes, kan du få en tandbehandling hos en tandklinik.

Er økonomien ikke til det, kan du finde en god og billig tandlæge her.

Har du stress, angst eller depression?

Hvis du er stresset, nervøs eller føler dig deprimeret, har du muligvis også dårlig mundhygiejne. Mennesker med et højt stressniveau producerer høje niveauer af hormonet kortisol. Det forårsager skader på tandkød og krop. 50% af mennesker med stress børster ikke tænder og bruger ikke tandtråd regelmæssigt. Dårlige vaner som rygning, stort forbrug af alkohol og bruxisme (at skære tænder) påvirker også tændernes tilstand.

Hvis du ikke er opmærksom på, at du har stress eller angst, kan din tandlæge opdage de første tegn. Din tandlæge vil typisk høre dig, om du har en travl hverdag. Dette kan være en grund til at skære tænder ubevidst.

Knogleskørhed (osteoporose)

Knogleskørhed påvirker dine knogler, herunder din kæbeknogle, og det er ikke unormalt at tabe en tand eller flere. Medicinen mod knogleskørhed, indeholdende bisfosfonater, øger risikoen for en sjælden tilstand kaldet osteonekrose, som nedbryder din kæbe. Odontologi er videnskaben om tænder, mund og kæbe, og hvis du er nervøs for knogleskørhed, bør du kontakte din tandlæge med speciale inden for dette.

Har du knogleskørhed, eller er du nervøs for at du lider af knogleskørhed, bør du kontakte din læge.  

Find en billig tandlæge tæt på dig

Du behøver ikke at køre langt for at få tjekket bisserne. Det er heldigvis nemt og hurigt at finde frem til billige tandlæger ved en hurtig søgning på nettet. En billig tandlæge betyder ikke, at du skal frygte en dårligere kvalitet. Tværtimod er tandlæger i dag også gode til at vejlede dig om kost og generel sundhed, hvis du har dårlig mundhygiejne. De tjekker for livsstilssygdomme som paradentose, kræft og betændelsestilstande.

Billige tandlæger er ikke et tegn på forringet kvalitet. Mange byer har et bredt udvalg af tandlæger, og derfor er priserne typisk et udtryk for konkurrencedygtige prissætninger. Husk også, at du kan få tilskud til din tandlægeregning, hvis du er medlem af Danmark.

Helene Rasmussen

Helene Rasmussen

Psykolog og livsstilsekspert hos Topsund

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du køber noget via et link. Læs mere.

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email
Del på print
Print

© Topsund.dk - 2020