Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Har du hævede mandler? Gode råd til hvad du selv kan gøre

Hævede mandler
Hvis du har hævede mandler eller ondt i halsen, kan det være tegn på en halsbetændelse. Det er en meget normal betændelsestilstand blandt den danske befolkning, men det gør den ikke mindre sjov. Læs alt om mulige grunde til hævede mandler og halsbetændelse, symptomer og muligheder for forebyggelse og behandling i denne artikel.Opdateret 1. juni 2019: Vi har tilføjet en række produkter, som vi anbefaler, hvis du har hævede mandler og ondt i halsen:

Topsund anbefaler Coldy halsspray

Hævede mandler kan være tegn på halsbetændelse

Halsbetændelse er, som navnet også antyder, en betændelsestilstand i halsen. Betændelsen opstår helt nøjagtig i mandlerne. Mandlerne er placeret i hver sin side af halsen. Betændelsen kan også ramme området omkring mandlerne. Halsbetændelse kan være kendetegnet ved hævede mandler og ondt i halsen med ømhed og hævelser. Tilstanden kan være ekstremt smertefuldt. Det mest hyppige symptom er, at din hals føles øm og den kan gøre ondt. Du kan endda opleve at have besvær med at synke både på grund af smerterne, men også på grund af dine hævede mandler.

Halsbetændelse er enten forårsaget af en virus eller bakterier, men kan også være led i andre sygdomme som kyssesyge og influenza. Er det forårsaget af en virus, går det væk af sig selv. Er det en bakteriel halsbetændelse, skal du have penicillin af din læge. Du kan få ondt i halsen og hævede mandler, forårsaget af halsbetændelse, fra den ene dag til den anden. Det kan komme i forbindelse med anden sygdom, og du kan derfor opleve at have hævede mandler, ondt i halsen og halsbetændelse uden feber eller andre gener.

Hævede mandler

Hvorfor får man halsbetændelse?

Man siger, at det primært er børn og unge der rammes af halsbetændelse. Overordnet set kan det dog ramme stort set alle aldre. Så vær ikke urolig, hvis dit barn har fået hævede mandler og halsbetændelse, for det er faktisk ganske normalt. Primært er det mere børn og unge der rammes af sygdommen, fordi de som regel er mere intime end voksne er. Når børn er sammen, leger de tit tæt sammen. Hygiejnen er normalt heller ikke helt i top hos mindre børn, da de ikke altid får holdt sig for munden når de hoster. Både børn og unge har en større kontakt hud mod hud.

Er du i tvivl, om du har halsbetændelse, skal du kontakte din læge for at blive podet. At blive podet betyder at lægen tager en vatpind og berører området bagerst i halsen. Det kan godt være lidt ubehageligt, da man naturligt vil påvirke ens opkasterefleks. Heldigvis går det så hurtigt, og efter få minutter kan lægen se om din halsbetændelse er forårsaget af en bakterie. Hvis testen ikke er positiv, så betyder det at den er forårsaget af en virus og vil gå væk af sig selv.

For at give et bedre overblik, så findes 2 versioner som man smittes med. Enten er det af virus eller også er det bakterier.

Er dine hævede mandler og halsbetændelse forårsaget af en virus?

Den mest normale version, som kan være udløst af en evt forkølelse eller kyssesyge. Det smitter både via luften, men også hud mod hud. Har du været hos lægen og blive podet, og testen vises at være negativ, er alt håb altså ikke ude. Der findes altså en del præparater som kan lette dine smerter. Ikke nok med de almindelige smertestillende piller, så findes der også bolcher i forskellige smage og varianter, som kan lindre smerterne. Læs mere under “Dette kan du gøre mod hævede mandler og halsbetændelse” for at få flere tips.

Er din halsbetændelse forårsaget af en bakterie?

Viser testen hos læge at være positiv, betyder det, at din halsbetændelse er en bakteriel betændelse og du vil derfor få ordineret penicillin, som du skal tage i 10 dage. Efter 2-3 dage, vil du kunne mærke en betydelig ændring i dine symptomer.

Hævede mandler

Symptomer på halsbetændelse

Halsbetændelse kan have flere forskellige symptomer, afhængig af hvad der præcist har forårsaget din halsbetændelse. Halsbetændelse symptomer kan, bland flere, komme til udtryk ved:

 • Følelsen af kløe eller kradsen i halsen
 • En brændende eller sviende fornemmelse i halsen
 • Fornemmelsen af en rå og blottet hals
 • Tørhed i halsen
 • Hævede mandler
 • Ømhed
 • Irritation

Nogle af disse symptomer kan lyde forholdsvist milde, men det er også meget normalt, at en halsbetændelse og hævede mandler kan forårsage smerter, når du synker eller taler. Dit svælg og dine mandler kan være hævede og røde. Det er også meget normalt, at der dannes hvide plamager eller pus på mandlerne. Disse symptomer afhænger en del af, om betændelsestilstanden skyldes en bakterie eller virus.

Udover ovennævnte symptomer, findes der en række andre symptomer, som er naturligt forbundet med halsbetændelse:

 • Stoppet næse og forkølelse
 • Hoste
 • Feber
 • Kuldegysninger
 • Hævede kirtler i nakken
 • Hæs stemme
 • Ømhed i kroppen
 • Hovedpine
 • Synkebesvær
 • Ingen appetit

7 mulige grunde til hævede mandler og halsbetændelse

Halsbetændelse kan skyldes alt fra infektioner til skader. Her er listet syv af de mest normale grunde til, at du har fået halsbetændelse:

Forkølelse, influenza og andre lignende infektioner forårsaget af vira
Omkring 90% af tilfælde af halsbetændelse skyldes vira. Disse vira kommer typisk fra en forkølelse, influenza, mononukleose, mæslinger, skoldkopper og fåresyge.
Bakterieinfektioner
Den mest almindelige bakterielle infektion, som forårsager infektion i halsen og mandlerne, skyldes bakteriegruppen kaldet streptokokker. Denne infektion er skyld i omkring 40% af tilfældene hos børn.
Allergier
Græs, pollen og selv kæledyr kan skabe en allergisk reaktion i kroppen, som frigiver kemikalier som giver symptomer som stoppet næse, løbende øjne, nysen og irritation i halsen. Overskydende slim i næsen kan løbe ned i bagsiden af halsen. Dette kaldes postnasal dryp og kan irritere halsen.
Tør luft
Tør luft kan optage fugten fra munden og halsen og efterlade dem tørre og irriterede. Det er mere typisk i vintermånederne, at luften er tør, når man har tændt for diverse varmeapparater.
Rygning, kemikalier og andre irritationer
Der findes mange forskellige unaturlige kemikalier og stoffer i luften, som kan irritere din hals. Du skal derfor holde dig fra cigaretter og andre tobakprodukter, områder med forurenet luft samt rengøringsprodukter med skadelige kemikalier.
Skader
En ting som et slag på halsen eller en lille rift kan skabe smerter i halsen. Hvis du får et stykke mad galt i halsen, kan dette også skabe en længerevarende irriteret tilstand i halsen. Skader kan også opstå af den simple grund, hvis du overanstrenger dit stemmebånd og dine muskler i halsen. Du kan derfor opleve at få ondt i halsen af at råbe, tale højt eller synge i længere tid.
Tumor
Den mest skræmmende, men heldigvis også den mindst udbredte, grund til halsbetændelse kan være en tumor. En tumor kan sidde i halsen, på stemmebåndet eller tungen og skabe irritation. Hvis dette er grunden til halsbetændelse, er et typisk tegn, at smerterne på intet tidspunkt af aftagende, og at tilstanden vedvarende over flere dage uden positive ændringer eller forbedringer.
Previous slide
Next slide

Strefen som alternativ til Penicillin

Hvis du ikke ønsker at tage til din læge for at få udskrevet en recept til en penicillinkur, er håndkøbslægemidlet Strefen det næstbedste, som anbefales af læger, du kan tage mod smerter i halsen. Strefen er sugetabletter, som hurtigt lindrer smerter. Du kan købe Strefen direkte hos dit lokale apotek uden en recept eller online hos Apopro.

Strefen består af flurbiprofen, som er et antiinflammatorisk lægemiddel. Det går ind og hjælper ved at ændre kroppens reaktioner på smerter, hævelser og høje temperaturer. Hvis du oplever besvær med at synke eller hævede mandler, ømhed eller stærke smerter i halsen, kan du tage Strefen med det samme, som kortvarigt lindrer de forskellige symptomer.

Kan halsbetændelse smitte?

Ja, der er risiko for, at en halsbetændelse smitter ved at blive overført fra en person til en anden eller flere. Eftersom der er tale om bakterier eller vira, kan disse overføres som små partikler, som udskilles nemt og hurtigt fra et menneske til et andet.

Hvordan smitter halsbetændelse?

Partikler, som udskilles ved eksempelvis hoste eller nys, kan indeholde de smittende bakterier og vira, som kan forårsage halsbetændelse. Der er derfor risiko for smitte, når man kysser eller har anden fysisk eller nærværende kontakt. Desværre for os kan flere af de forskellige bakterier og vira, som forårsager smerter i halsen, også overleve i noget tid i genstande som håndklæder, tandbørster og andre ting, som kommer i nærheden af- eller kontakt med disse genstande – selv tøj. Du kan altså hurtigt risikere at være en omvandrende smittefare alene via dit tøj.

Den beskedne (men gode) nyhed

Halsbetændelse forårsaget af allergi, tør luft, toksiner (rygning og kemikalier), skader og tumor smitter ikke.

En eller flere af disse faktorer er altså kun aktuelt for den ramte person, og du kan med ro gå rundt og vide, at du ikke har mulighed for at smitte halsbetændelse af på andre, som hvis du ubevidst forsøgte at børste den af dine skuldre.

Kan man få halsbetændelse, hvis man ikke har mandler?

Dine mandler består af blødt væv, som er placeret bagerst i halsen. Mandlerne indgår i lymfesystemet, og de har faktisk den funktion, at de beskytter dig mod infektioner. Mandlerne kan selv blive ramt af infektioner, som kræver behandling eller måske endda fjernelse af dem via en operation. Det sker, hvis det er et tilbagevendende problem med hævede mandler, eller hvis de hævede mandler i dagligdagen blokerer alvorligt for luftvejene. At få fjernet mandlerne har typisk ikke nogen effekt på hverken dit helbred eller din immunitet

De fleste tror, at ingen mandler betyder færre infektioner; Nu når dine mandler er væk, kan de jo af logiske grunde ikke blive inficerede. Det er desværre en usandhed. Selv uden mandler, kan man stadig blive ramt af halsbetændelse.

En undersøgelser viser dog, at børn, som har fået fjernet deres mandler, i mindre grad var i risiko for at få halsbetændelse igen. I samme undersøgelse viste undersøgelser, at børn, som ikke havde fået fjernet deres mandler, havde tre gange så stor risiko for at blive ramt af halsbetændelse – og endda oftere end børn uden mandler.

At få fjernet mandlerne betyder dog ikke, at du fuldstændigt udelukker risikoen for at få halsbetændelse. Infektionen går ikke alene ud over dine mandler, hvorfor halsen og svælget stadig kan blive ramt.

Hævede mandler

Hvis dit barn har hævede mandler eller halsbetændelse

Det er relevant at overveje at fjerne mandlerne, hvis den ramte er et barn, og at barnet ofte oplever tilbagevendende hævede mandler eller halsbetændelse. Fjernelse af mandlerne kan i dette tilfælde reducere hyppigheden og de værste symptomer.

Barnet anses som værende ramt af tilbagevendende halsbetændelse, hvis det har 6 eller flere infektioner på et enkelt år. Svære halsbetændelser defineres ved at komme til udtryk ved et eller flere af disse fire symptomer:

 • Hvide pletter på mandlerne
 • Hævede mandler
 • Positiv test (ved podning) af halsbetændelse
 • Ømme og hævede lymfeknuder omkring halsen
 • En mundtemperatur på over 38,5 grader

Hvor effektivt det end måtte være at fjerne mandlerne, vil de fleste børn med alderen holde op med at have tilbagevendende halsbetændelse og hævede mandler. Er du i tvivl, bør du kontakte din læge for rådgivning. Det er ikke uden mulige risici at få fjernet mandlerne. Det er derfor værd at opveje tilfældene med de mulige risici.

Hævede mandler

Dette kan du gøre mod hævede mandler og halsbetændelse

Skulle du være så uheldig at have anskaffet dig en halsbetændelse, om du får penicillin eller om det er en virusbetinget halsbetændelse, så er det aldrig særlig rart at have. Heldigvis findes der en del hjælpemidler du kan prøve at se om det skulle afhjælpe på dine smerter.

Coldy halsspray

Du kan prøve Coldy Halsspray, som er en yderst effektiv spray, som du sprøjter ind i munden, som vil lindre dine smerter i- og omkring dine hævede mandler. Sprayen kan anvendes allerede fra første symptom indtræder, og du kan derfor være på forkant med forhindre bakterier og vira.

Zyx halstabletter

Zyx halstabletter er ganske fortræffelige bolcher som fås i 4 forskellige smage: Citron, Mint, Appelsin/honning og Eukalyptus. Derfor kan du nemlig finde lige netop din favoritsmag. Det er et bolche som man sutter på, stille og roligt, og derfor vil det efterhånden fjerne smerter og irritation i mund og svælg. De er super effektive og man må indtage max 3 om dagen.

Man skal dog huske på at der ikke er en bestemt facitliste over hvordan man får en halsbetændelse væk. Hos nogle mennesker virker en halsbetændelse ikke særlig slem, hvor i mod at det hos nogle føles som det værste af det værste. Det samme gør sig gældende med de forskellige hjælpemider. Nogle hjælpemidler hjælper hos nogle, hvor det hos andre ikke har en gavnlig effekt. Så prøv dig frem til du finder det præparat der hjælper dig.

Hævede mandler

Kolde drikke

Når man drikker eller spiser noget koldt når man har ondt i halsen, føles det bare så rart. Det gør det nemlig fordi det får dine muskler i mund og hals til at slappe af. På den måde kan du mærke en vis effekt, når du spiser is eller drikker en milkshake eller andet koldt. I gamle dage mente man at varme drikke hjalp, og det gør det også hos nogle. Man ved bare i dag, at kulde har en bedre effekt i dette tilfælde.

Men hvis mest er til varme drikke, så lav en kop varm mælk eller te med honning i. Dog skal du være opmærksom på, at det ikke må være kogende hedt, når du tilsætter honningen, da de gavnlige egenskaber vil forsvinde. Du kan også prøve at tilføje ColdyHoney, som giver en god honning-smag i teen, da det indeholder ægte honning.Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2023

Topsund anbefaler

Mod hoste og halsbetændelse

Du videresendes til Apopro. Gratis fragt og dag-til-dag levering.