Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Høvding cykelhjelm – alt du skal vide om den nye form for airbag cykelhjelm

Høvding cykelhjelm
I denne artikel får du en fuld gennemgang af den smarte Høvding airbag cykelhjelm, der vil forandre din måde at tænke om en cykelhjelm på.Du kender muligvis Høvding cykelhjelm som en Hövding, en oppustelig cykelhjelm eller som en airbag cykelhjelm. Uanset betegnelse findes der kun denne ene slags cykelhjelm, som beskytter dit hovede ved en ulykke ved at reagere på 0,1 sekund.

Høvding airbag

Hvordan virker en Høvding cykelhjelm?

Når du bærer en Høvding cykelhjelm på din cykeltur, sidder cykelhjelmen og registrerer dine bevægelser 200 gange i sekundet. En algoritme, som er bygget på kunstig intelligens, overvåger dine bevægelser konstant. Registrerer cykelhjelmen pludselige uregelmæssigheder, ved for eksempel en ulykke, vil Høvding cykelhjelm som en oppustelig cykelhjelm aktiveres, pustes op og beskytte dit hovede på bare 0,1 sekunder.

Disse to kombineret skaber grundlaget for registreringen af ulykker. Ved hjælp af programmering skabes algoritmen, som fungerer selvstændigt og tager lynhurtige beslutninger, hvis der opstår ulykker.

Høvdings egen forklaring af systemet ved registrering af ulykker

På Høvdings hjemmeside skriver de følgende om registreringen af ulykker:

Algoritmen trænes af leverede data fra ulykker og ikke-ulykker. Ulykkesdata oprettes ved at indsamle data fra arrangerede ulykker. Hövdings ulykkesdata er indsamlet fra stunts udført af professionelle. Der er arrangeret over 3000 ulykker udført af professionelle stuntmen.

Hvorfor vælge en airbag cykelhjelm, fremfor en almindelig cykelhjelm?

I Europa skal en cykelhjelm være CE-mærket, for at den må sælges som cykelhjelm. Høvding er CE-mærket og kvalificeres derfor på samme måde som en almindelig, traditionel cykelhjelm i forhold til sikkerhed.

Der er registreret et absolut minimum ud af de flere 1000 ulykker, hvor airbag cykelhjelmen ikke er blevet aktiveret, som den burde. Hvis det sker, undersøges det grundigt, så fejlen kan forbedres.

Fås her 5 grunde til at vælge en Hövding airbag cykelhjelm

Høvding cykelhjelm

Hövding app

Du har muligheden, når du anskaffer dig en Hövding cykelhjelm, at hente en tilhørende app ned på din mobil eller tablet. Med den app kan du tilknytte din airbag, og dertil få et samlet overblik over en masse nyttige ting. Såsom batteriniveauet, så du præcist ved om der er nok batteri til den næste cykeltur, eller om den skal direkte i laderen. Men dertil kan du også få et overblik over hvor mange km du har cyklet med airbaggen tændt. 

I appen kan du også kontakte Hövding direkte, hvis der er opstået fejl, eller hvis du blot får brug for at stille et spørgsmål til kundeservice. Appen giver dig ekstra sikkerhed, som er en mærkesag for svenske Hövding, og som kan redde liv.

Giver automatisk besked til dine pårørende

En Høvding cykelhjelm kan tilkobles en app, hvor du tilføjer ICE-kontakter. De kontakter, der er tættest på dig, som du ønsker skal have besked, hvis du skulle komme ud for en ulykke.

Hvis din Høvding udløses, starter en nedtæller på 2 minutter via appen på din mobiltelefon, hvis du har den på dig. Når timerne når til 0, sendes en automatisk besked til dine tilføjede ICE-kontakter. Her bliver de informeret om, at du har været ude for en ulykke, og hvor det er sket.

Din placering kendes, da du giver appen lov til at kende din lokation.

Hvis du stopper timerne inden de 2 minutter, vil der ikke blive sendt notifikationer til dine ICE-kontakter.

Forhandlere af Høvding cykelhjelm

Du kan købe Høvding cykelhjelm samt tilbehør hos følgende forhandlere:

Butik
Billede
Pris
Link
2.098,00
2.695,00 2.499,00
5.390,00

Hvad følger med når jeg køber en airbag cykelhjelm?

Når du køber en Høvding 3.0 får du med i pakken:

 • 1 x Høvding 3.0 airbag cykelhjelm
 • 1 x Sort cover i vandfast og smudsafvisende materiale
 • 1 x USB-C kabel til opladning
 • 1 x Startsguide og teknisk manual

Hvilken version skal jeg vælge - 2.0 eller 3.0?

Den nyeste udgave og version af Høvding cykelhjelmen kaldes for 3.0. Den erstatter den tidligere 2.0. Firmaet Hövding bag denne airbag cykelhjelm arbejder konstant på at forbedre og sikre cykelhjelmen. Det anbefales derfor altid, at du vælger den seneste udgave. Oftest bliver den tidligere udgave utilgængelig hos forhandlerne, og det er kun muligt at vælge den seneste og bedste udgave.

De nye forbedringer i version 3.0 i forhold til version 2.0:

 • Tilkobling via Bluetooth til mobilen
 • Bedre pasform ved hjælp af størrelsesjustering
 • Ny aktivering som sikrer tydeligere kommunikation med dig som bruger
 • USB-C
 • Højere lyd i forhold til omgivelser (anvendeligt i tættrafikerede områder)
 • Nyt og sikkert airbagsystem
 • Ændringer ergonomisk
 • Tyndere og fylder derfor mindre
 • Bedre komfort

Valg af størrelse

Høvding cykelhjelm findes i en enkelt størrelse. Den er godkendt til personer over 15 år. Den passer til personer med en hovedstørrelse mellem 52-59 cm i omkreds og 32-45 cm i omkreds af halsmål. Det anbefales dog, at halsmålet er minimum 34 cm for optimal pasform og komfort.

Justering af pasform

Du justerer pasformen ved hjælp af BOA-justeringshjulet. Du tager cykelhjelmen om halsen og drejer på hjulet med uret, indtil Høvding sidder stramt og sikkert om din hals.

Du kan lave størrelsen større ved at trække ud i BOA-justeringshjulet og strække cykelhjelmen til den ønskede størrelse.

Kan Høvding anvendes af børn?

Nej, børn kan ikke anvende en Høvding cykelhjelm. Høvding er udelukkende godkendt til personer på 15 år og opefter. Dette skyldes, at de mange sikkerhedstest er foretaget på voksne stuntpersoner og deres bevægelsesmønstre.

Opladning - hvordan gør man, hvor lang tid tager det og hvor længe holder én opladning?

Du oplader din Høvding i tre lette trin:

 1. Åben dækslet over USB-udtaget på din Høvding
 2. Sæt det medfølgende USB-kabel i USB-udtaget på din Høvding på undersiden af dækslet
 3. Sæt USB-kablet i en ekstern lader med USB-port og oplad gennem vægudtag

Det tager op til 2 timer for en Høvding cykelhjelm at oplade batteriet fuldt.

En fuld opladning rækker til 14-16 timers brug.

Du tjekker batteriniveau ved ar trykke på funktionsknappen på undersiden af dækslet. Et lys på dækslets underside indikerer batteriniveauet:

 • Fast grønt lys: Mere end 50% batteritid tilbage
 • Blinkende grønt lys: 20-50% batteritid tilbage
 • Fast rødt lys: Mindre end 20% batteritid tilbage

OBS! Batteriet kan ikke udskiftes.

Batteriet i en Høvding cykelhjelm

Batteriet i Høvding oplades med en certificeret standard USB-C oplader, som eksempelvis de nyeste iPhones anvender.

Det er vigtigt at oplade cykelhjelmen fuldt op hver gang du sætter den til opladning, så du er sikker på, at den holder til hele din tur uanset hvornår du skal have den med dig til brug.

Det tager op til 2 timer at oplade cykelhjelmen 100%. Du åbner dækslet over USB-udtaget og sætter det medfølende USB-kabel i udtaget på undersiden af dækslet. Husk at lukke dækslet, når opladningen er afsluttet.

Batteriet rækker op til 14-16 timers samlet brug.

Hvordan ved jeg, om cykelhjelmen er aktiveret og deaktiveret?

Din Høvding fortæller dig via et lydsignal og lysdioder foran på kraven, når den er aktiveret. Når den deaktiveres lyder et andet lydsignal og lysdioderne stopper med at lyse.

Du må først aktivere din Høvding, når du sidder på cyklen og skal ud på din tur. Følg derfor disse trin for at være sikker på, at airbag cykelhjelmen er aktiveret:

 • Sæt dig op på din cykel
 • Læg aktiveringsskyderen på din Høvding over den tillynede lynlås og tryk aktiveringshannen på plads i aktieringshunnen. Høvding er aktiveret, når du hører et lydsignal og LED-lyset på fronten lyser først kortvarigt rødt, efterfulgt af fast rødt, for til sidst at skifte til blinkende grønt.
 • Begynd din cykeltur

Når du er færdig med din cykeltur, skal du åbne aktiveringsskyderen ved at trække aktiveringshannen ud af aktiveringshunnen. Et lydsignal giver signal, når Høvding er deaktiveret og LED-lyset holder op med at lyse. Først nu kan du stå af din cykel.

Hvad er levetiden for en oppustelig Høvding cykelhjelm?

Det indbyggede, genopladelige batteri har en levetid på 300 opladninger, før batterikapaciteten begynder at daler gradvist. Du mærker til dette ved, at batteritiden på en fuld opladning forkortes lidt efter lidt.

Stoffet på kraven har den korteste levetid. Du mærker og ser dette ved den ydre slitage af stoffet. Det kan komme til udtryk ved, at sømmene revner, der opstår huller i stoffet og lynlåsen ødelægges. Hvis nogle af disse ting sker, bør du udskifte din Høvding cykelhjelm. Vi forstår, at det ikke er den billigste løsning, så du kan med fordel anskaffe et beskyttende cover.

De yderligere komponenter i din airbag cykelhjelm har den længste levetid, for at sikre dig, at du altid er beskyttet på din cykeltur.

Hvem kan bruge en Høvding cykelhjelm?

Cykelhjelmen er godkendt til personer over 15 år, som har et hovedmål på 52-59cm og et halsmål/omkreds på max. 45cm. Den er altså ikke egnet til børn med mindre hovedmål, eller til voksne, der har for stort et hovedmål. 

Inden du investerer i en ny airbag cykelhjelm, så mål dit eget hovedomkreds og halsmål, for at sikre dig, at du lever op til reglerne.

Kan jeg anvende høvding cykelhjelm under andre aktiviteter?

Beskyttende hjelme er relevante i andre situationer, end når du cykler. Vi giver dig et overblik over, i hvilke situationer det er muligt at anvende Høvding cykelhjelm.

Nej, bevægelser fra en knallert kan forstyrre sensorerne.

Nej, din positur og dine bevægelser i en bil kan forstyrre sensorerne i en Høvding cykelhjelm

Ja, Høvding er også godkendt til minicykler og foldbare cykler.

Nej, Høvding kan kun bruges til standard cykelmodeller som går under bycykler og landevejscykler.

Nej, både de anderledes bevægelser og diverse elektroniske signaler kan forstyrre enheden.

Nej, en tur på løbehjul skaber mange meget anderledes bevægelser end en cykeltur. Der er der farer for, at en Høvding cykelhjelm udløses unødigt.

Nej, bevægelsescensorerne kan udløses på grund af de meget anderledes bevægelser under disse aktiviteter.

Hvad kan jeg have på af beklædning samtidig med cykelhjelmen?

Du tænker sikkert, hvad du gør med dine accessories eller din nye frisure. Det er derfor vigtigt at læse om diverse forbehold, samt hvad du fortsat kan have på.

Ja, du kan sagtens anvende briller under din cykeltur, samtidig med, at du bærer en Høvding cykelhjelm.

De mest almindelige frisurer er ikke et problem ved brug af Høvding cykelhjelm. Det omhandler frisurer som kortklippet, langt, løst og udslået, page, fletninger, hestehale, lille hårknude eller andre mindre opsætninger som svineryg.

Hvis du har en frisure, som er meget stor, stiv eller tung, kan dette udgøre en risiko. Dette skyldes, at de kan påvirke den fulde intenderede funktion af Høvding cykelhjelm negativt, når oppustningen af airbaggen vanskeliggøres. Det drejer sig om frisurer som store, høje og stive hanekamme, store afrofrisurer og dreadlocks som hænger uden for kraven, når den er i funktionsbrug.

Du kan sagtens bære kasket, hat (med eller uden skygge), hue (med eller uden blød kvast) og slør, så længe sløret anbringes inden for Høvding cykelhjelmen.

Hvis du bærer en hovedbeklædning, som er for stor, høj eller hård, kan det skabe farlige situationer, når Høvding cykelhjelmen er i brug. Dette skyldes, at der opstår komplikationer ved oppustningen af airbaggen, som ikke vil dække dit hoved optimalt. Dette kan komme til udtryk ved, at airbaggen placeres forkert omkring hovedet eller at den ikke når hele vejen frem til over panden.

Unødig hovedbeklædning som kan komme i karambolage med Hövding bør undlades. Sjaler bør tages af inden start, og turban kan forhindre airbaggen i at udløses til tiden, så dette bør undlades.

Man skal ikke have almindelig cykelhjelm på samtidig med Hövding.

Du kan godt have headset med ledning i ørene eller trådløse høretelefoner. Men undgå at have et headset hørebøffer liggende rundt om halsen og ovenpå Hövding.

Halstørklæde og sjal kan man godt have på, men så skal den være inde under Hövding. Men det anbefales af undlades.

Øreringe kan sagtens bæres, hvis det er små og ikke er nogle store nogen der hænger og dingler og kan komme i karambolage med Hövding. Halskæder der er under Hövding kan godt bæres, og briller kan også anvendes.

Alt i alt, så bør du tage den beklædning eller accessories af, hvis du er i tvivl inden du anvender hjelmen. For den mindste ting, som man ikke lige tænker over, kan forhindre airbaggen ikke udløse sig hurtigt nok, eller i værst tilfælde, slet ikke udløses. Hvilket kan have store fatale konskvenser. Så hvis du er i tvivl, så undgå noget omkring halsen og hovedet. Det er jo tilladt at tage det på både før og efter man har cyklet.

Hvordan kan jeg transportere cykelhjelmen?

Du kan transportere cykelhjelmen helt som en almindelig cykelhjelm – bare du husker at slukke for den. Så længe den er slukket, er registreringen efter bevægelser slået fra, og den kan ikke udløse sig.

Du kan derfor have cykelhjelmen i din taske, siddende på dig, i hånden eller andet, uden at frygte en pludselig udløsning.

Du må ikke have en Høvding med på din rejse med fly, da den ikke er tilladt som hverken håndbagage eller bagage, når man skal flyve.

Tilbehør - Cover

Høvding skal altid anvendes med et cover, og coveret skal monteres inden Høvding tages i brug den første gang. Du kan vælge, om du vil anvende det medfølgende basiscover eller et andet tilbehørscover, som sælges seperat.

OBS! Du må ikke anvende tredjeparts covere eller hjemmelavede covere, da Høvdings covere er fremstillet og testet til at fungere korrekt og sikkert, hvis der skulle opstå en ulykke.

Montering af cover

Du monterer et cover ved at følge nedenstående trin:

 1. Læg cykelkraven udfoldet
 2. På cykelkravens indvendige lynlås fastgøres coverets længste lynlås
 3. Juster kraven til den størrelse, som passer dig, ved hjælp af BOA-justeringshjulet
 4. Træk coveret over bagkappen og fastgør lynlåsen på coveret på kravens yderside

Forskellige praktiske covers

Der kan tilkøbes flere forskellige prints af covers til din hjelm. Så hvis du ikke er til det simple sorte look, så kan du købe et cover der har et mønster, flere farver eller sågar i neonfarver med refleks på, så den også kan ses i mørket, ligesom en sikkerhedsvest. Det er kun dig der kan bestemme hvordan den skal ses ud, og Hövding har udviklet coverne specielt til deres hjelme, og mange er specialudviklet med mange smarte og fede detaljer. Fælles for dem alle er, at de alle er udstyret med reflekser, så de kan ses i mørket. 

Det gode ved et cover er, at du kan tage det af og vaske det, hvis det er beskidt.

Hvordan skal Høvding cykelhjelmen sidde?

Din Høvding skal placeres rundt om halsen med lynlåsen foran og den trekantformede hæl placeret hvilende mellem dine skulderblade.

Når Høvding cykelhjelmen udløses (Sådan udløses den)

Airbaggen i cykelhjelmen udløses, når en ulykke registreres. Registreringen sker ved, at en algoritme konstant er fintfølende over for selv de mindste bevægelser på en akse, hvor tiltning af hovedet udløser den oppustelige cykelhjelm. Det vil sige, at der sidder nogle sensorer i kraven som registrerer bevægelsesmønstre, og dertil ved den præcist hvornår der er et styrt på vej.

Når cykelhjelmen udløses, vil den oppustelige airbag udløse sig ved at puste sig op på mindre end 0,1 sekunder. Airbaggen omfavner dit hoved. Det stærke og kraftige materiale sikrer, at der ikke går hul på materialet.

Hvad hvis jeg udløser den ved en fejl?

Du kan komme til at udløse cykelhjelmen ved en fejl, hvis du glemmer at slukke den, og bukker dig forover eller fremprovokerer udløsningen ved lignende bevægelser. Det er ikke farligt, og du vil højst bliver overrasket eller få et chok.

Når cykelhjelmen først er udløst, kan den ikke længere bruges og skal smides ud. Du skal derfor have en ny Høvding cykelhjelm.

Forsikring

Du kan tegne en forsikring, så du får en ny Høvding cykelhjelm uden beregning, hvis du er ude for en ulykke, hvor cykelhjelmen udløses, eller hvis den blot udløses ved en fejl. Det er svært at sikre sig mod, at den ved en fejl kan udløse sig, hvorfor en forsikring er en rigtig god idé.

Du kan læse mere om muligheden for forsikring her.

Kan jeg bruge cykelhjelmen, efter den er udløst?

Hvis din Hövding har været ude for et uheld, så kan den ikke bruges igen. Derfor skal den kasseres. Men hvis airbaggen havde en fejl, som er årsagen til at den ikke kan bruges, så kontakt firmaet hvor hjelmen er købt. Fordi der står nogle data inde i kraven, som kan anvendes til forskning for Hövding.

Hvordan skaffer jeg mig af med cykelhjelmen?

Hvis cykelhjelmen skal kasseres, skal man huske på at Hövding indeholder elektriske komponenter og dertil batterier. Hjelmen skal afleveres i småt elektronik, men er du i tvivl, så spørg en ansat på genbrugspladsen. Du bør i hvertfald ikke skille hjelmen ad selv.

Erstatning

Har du en forskring på din hjelm, og du kommer ud for en ulykke hvorefter hjelmen bliver ubrugelig. Så er der nogle forsikringselskaber, som vil dække udgifterne til en ny Hövding. (du skal naturligvis selv betale selvrisikoen). Du skal derfor kontakte dit forsikringsselskab for at høre mere.

Love og regler

Høvding cykelhjelm 3.0 er CE-godkendt som cykelhjelm ifølge de europæiske regler. Den lever derfor op til diverse krav om beskyttelse, der skal forefindes ved en godkendt cykelhjelm. Du er derfor også dækket af ulykkesforsikring og lignende, hvis du har haft en Høvding cykelhjelm på ved en ulykke.

Kommer der en Høvding 4.0?

Ja, det kan du være sikker på. Om den præcist kommer til at hedde “4.0”, eller om navnet bliver noget andet, er ikke til at vide. Men Høvding udvikler hele tiden på deres cykelhjelme, og når ændringerne er mange nok, vil den oppustelige cykelhjelm lanceres endnu en ny og bedre udgive.

Hvornår vides ikke. Tendens peger dog på, at en ny cykelhjelm lanceres inden for 1-2 år. Vi kan derfor forvente at se en ny høvding cykelhjelm i slutningen af 2020 eller en gang i 2021.Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2023