Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

En kugledyne kan hjælpe dig med søvnbesvær, stress, angst og ADHD

En kugledyne kan være et praktisk og hjælpsomt redskab, der helt naturligt og positivt påvirker din krop. Læs mere om her, hvordan en dyne med vægtfyld kan hjælpe på lidelser som søvnbesvær, angst, stress, depression, ADHD og autisme.En kugledyne eller tyngdedyne blev tidligere anvendt til behandling af børn med ADHD og autisme, og de er først de seneste år blevet tilgængelige for dig og mig.

I dag udvikles kugledyner både til børn og voksne, da behovet for kugledyner har flere aldersgrupper. Det kan være børn og voksne med lidelser som stress, angst og ADHD. Også velkendt søvnbesvær kan afhjælpes med en kugledyne.

Den slags dyner med vægt kan også give generel tryghed og dermed ro til en optimal søvn. Det er derfor ikke kun personer med diagnoser eller andre tilstande, der kan have gavn af kugledyner.

Du finder muligvis også en kugledyne under betegnelserne tyngdedyne, sansedyne eller tyngdepose.

Kugledyne fra MountainBlanket

MountainBlanket kugledyne - 2 kg

Hvad er en kugledyne?

En kugledyne går også under betegnelsen tyngdedyne. En kugledyne og tyngdedyne er samme slags dyne med to forskellige betegnelser. Den mest udbredte betegnelse er kugledynen, som de fleste fabrikanter og forhandlere anvender. En kugledyne kan være en god stresslindring

En kugledyne har form og udseende som en ganske almindelig dyne med den forskel, at det typiske indhold bestående af fiber eller dun i stedet er erstattet af kugler eller perler fremstillet i et materiale med en naturlig større vægt.

I en dyne med vægt finder man typisk også materiale med varmende effekt, da tyngden og varmen tilsammen har til hensigt at have den beroligende og betryggende effekt.

Se instruktionsvideo til en kugledyne her:

Hvad er en god kugledyne pris?

Som med alt andet afhænger prisen af mærke, kvalitet og vægt. Du kan få kugledyner i flere forskellige prisklasser, og hvis du aldrig har haft en dyne med vægt før, er det en god idé at starte ud med en billigere kugledyne i en lettere vægtklasse. Der er ikke nogen grund til en større investering, hvis du blot skal afprøve funktionen af sådan en dyne for første gang.

En kugledyne pris forøges med vægten. Det vil sige, at en dyne med en lavere vægt er billigere, og jo højere du går op i vægtklasse, jo mere vil dynen koste.

Pris

Uanset pris i forhold til vægt er der dog ingen grund til at give alt for meget for en kugledyne. Oftest er en dyrere dyne prissat efter det materiale, der er brugt. Det kan sagtens være materiale, der prismæssigt koster mere. Men i forhold til en dyne, er vægt og vægt, og det behøver derfor ikke at være metalkugler, der udgør vægten, hvis et billigere materiale udgør samme vægt.

Til voksne

En god kugledyne pris at starte med er derfor en dyne i prisklassen omkring 499 kr. Det er et godt sted at starte, og vægtklasserne i denne prisklasse er god til nye og begyndere. Du betaler også for en god kvalitetsdyne, og det er derfor en pris der afspejler et område, der ikke bliver meget billigere. Der findes billigere alternativer, men dette kan være mere tynde dyner, der ikke har samme fylde og følelse som en almindelig dyne.

Til børn og unge

Dyner til børn i dette produktområde kaldes enten for kugledyne, tyngdyne eller tyngdepose. Det skyldes, at dynerne er mindre og kan være fremstillet for at tilgodese børn. Det er også her en god idé at starte med en lettere dyne, der derfor også er lavere i pris.

Køb ikke for billigt

Eftersom dynerne er mindre, er de typisk også lidt lavere i pris en dyner til voksne. Det er dog ikke altid tilfældet, og hvis du køber en for billig dyne, kan du risikere, at dynen er meget tynd og derved ikke får samme fornemmelse som en rigtig dyne. Du bør altid gå efter en normal dyne med vægt, og ikke være bange for, om det er for meget. En tyndere dyne med vægt giver nemlig et forkert billede af, hvordan det er at anvende en almindelig dyne med tilføjet vægt.

Kugledyne

Hvordan virker en kugledyne?

Når du sover, vil en kugledyne ligge tungere og omslutte sig tættere til din krop. Dette har den betryggende virkning, hvor kroppen vil opfatte den ekstra støtte, der er med til at skabe optimal komfort.

Den ekstra vægt fra en dyne med vægt har flere forskellige funktioner. Vægten øger den generelle oplevelse af tryghed. Dynen omslutter sig tilpas meget til, at du også automatisk vil ligge mere stille om natten, hvis du er typen, der kender til urolige nætter.

En dyne med vægt er med til at påvirke sanserne og har derfor betydning for stimuleringen af dit centralnervesystem.

Hvad er en tyngdedyne?

En tyngdedyne er det samme som en kugledyne blot med en anden betegnelse. De fleste virksomheder anvender betegnelsen kugledyne, men det er værd at tage en tyngedyne med i din søgning.

En tyngdedyne er dog en bredere betegnelse. Hvor en kugledyne hentyder til, at det er en dyne med kugler, kan der i en tyngedyne være anvendt andre materialer og tyngdemuligheder. Du kan finde tyngdedyner med fx glasperler, kirsebærsten, vindruekerner og speltkerner.

En tyngdedyne kan derfor være aktuel for dig, der ønsker at afprøve andre muligheder for en dyne med andet slags fyld. Fyldet kan for nogle være det afgørende element i forhold til om de finder sig ordentligt til rette med en ny dyne med tyngdefyld.

En kugledyne kan hjælpe på stress, angst, ADHD og andre lidelser

Der er foretaget forskning omkring kugledyners funktioner i lande som USA og Australien og selv i vores naboland Sverige. Resultaterne fra undersøgelserne viser, at en kugledyne har en positiv og virkningsfuld effekt hos både børn og voksne, der lider af mentale diagnoser og udfordringer som:

  • Stress
  • Angst
  • ADHD
  • Søvnbesvær

Hvor tung skal en kugledyne være?

Som grundlæggende regel skal en kugledyne veje 1/10 af din egen vægt. Det kan udregnes meget hurtigt ved blot at sætte et komma efter første tal i din vægt.

Det vil sige, at hvis du vejer 60 kg, er en kugledyne på 6 kg ideelt. Hvis du vejer 77 kg er en kugledyne på omkring 7,7 kg. Ideel. Hvis du vejer 105 kg, skal du gå efter en kugledyne på omkring 10,5 kg.

Det er dog meget individuelt, hvad der passer til en, og det kan sagtens være, at du foretrækker en dyne, der er enten lettere eller tungere end 1/10 af din vægt.

Kugledyner til børn

Hvis du søger efter en kugledyne til børn, kan den også typisk gå under betegnelsen tyngdepose. En kugledyne eller en tyngdepose til børn og baby kan købes til alle aldre.

En kugledyne til baby

En kugledyne til din baby kan være en smart og praktisk måde at få barnet til at falde hurtigere til ro. Det er særligt små børn med søvnbesvær, eller som oftest græder sig selv i søvne, der kan have stor gavn af vægt i en dyne.

Ved en kugledyne til baby er der mindre dyner fremstillet til formålet. Den mindre størrelse, og børnevenlige vægt, sikrer, at barnet ikke risikerer for meget vægt på den lille krop.

Dynerne er fremstillet af et lettere materiale, og hvis det er første gang, du skal prøve en kugledyne til baby, kan du også overveje at starte med et vægttæppe eller en tyngdepose:

Tyngdeposer

Tyngdeposer er fremstillet hovedsagligt til børn og babyer i alderen 0-4 år. Det skyldes, at disse tyngdeposer skal leve op til skærpede sikkerhedsmæssige krav, så både små babyer og mindre børn kan anvende dem alene i løbet af natten.

Med en tyngdepose kan du få hjælp til din baby eller dit barn. Undersøgelser har vist, at en tyngdepose til børn kan skaber en større og hurtigere følelse af ro, når de skal sove. Dette medvirker, at en tyngdepose til børn er med til at få babyen eller barnet til at falde hurtigere i søvn. Desuden kan babyen eller barnet sove med færre opvågninger på grund af den betryggende tyngde fra posen eller dynen.

Tre problemer en dyne kan løse

En tyngdepose til baby eller barn har effektiv indvirkning på tre overordnede problemer i forhold til barnets sovevaner:

  • Hvis baby eller barn har svært ved at falde i søvn
  • Hvis baby eller barn vågner en eller flere gange i løbet af natten og afbryder søvnen
  • Hvis baby eller barn vågner for tidligt om morgenen

Flere danske kommuner anvender tyngdeposer til babyer og børn, der har problemer med at sove.

Hvad er en tyngdepose?

En tyngdepose er en mindre pose beregnet til babyer, hvor tungt materialet er blevet syet ind i posen ved hjælp af baner, rør eller små puder. Det gør, at tyngdepose har en større tyngde end en almindelige dyne.

En tyngdepose til en baby har samme effekt, som datidens svøbemetoder, hvor babyen blev svøbt i linned, stof eller lignende for at skabe tryghed. Der findes i dag også en svøbepose, som fungerer på samme måde.

En tyngdepose eller sovepose er anvendelig, hvis din baby har en vægt på 8 kg eller derover og er minimum 6 måneder gammel.

Tyngdepose eller tyngedyne?

Både en tyngdepose og en tungedyne, og for den sags skyld en kugledyne, har alle sammen funktion. Alle typerne har til hensigt at hjælpe kroppen med at slappe af, så det er muligt at falde hurtigere i søvn.

En kugledyne består af indsyede lommer eller rør, hvor vægten fordeles jævnt og ligeligt over hele dynen.

Forskelle på vægt

En tyngdepose eller tyngdedyne samler i stedet vægten på et konkret sted, så vægten hviler ved regionen omkring mave og bryst. En tyngdepose er altså fremstillet specifikt til små babyer. En tyngdepose er også lettere at komme igang med, at en kugledyne kan virke uoverskuelig og voldsom at forsøge sig med som det første til babyen.

En tyngdepose og en tyngdedyne er det samme, og uanset hvilken du vælger, er de begge fremstillet med centreret vægt til babyer.

Kugledyner er dog den perfekte løsning til voksne:

Kugledyner

Der findes flere producenter af kugledyner og lignende løsninger, og der er også stor forskel på, om det er til babyer, børn eller voksne. De overordnede forskelle er størrelsen på dynerne, vægten og, som tidligere nævnt, om det er puder eller rør, vægtene er fordelt ved hjælp af i dynen.

Som regel er en kugledyne til voksne og en tilsvarende dyne til teenagere og unge af samme slags, og det er derfor kun kugledynerne, som går under betegnelsen tyngdepose eller tyngedyne, der er målrettet børn. Alle andre dyner kan anvendes af både unge og voksne uanset behov.

Kugledyne til voksne

En kugledyne til voksne har det generelle formål at virke afslappende, beroligende og betryggende. Og uanset hvilken dyne med vægt, du vælger, vil den til voksne kunne have indvirkning på alt fra søvnbesvær, autisme og sindslidelser som ADHD, angst, stress og lignende.

Når du skal vælge en kugledyne, er det vigtigt, at du først og fremmest tænker på vægten. Selvom du kan følge den generelle vejledning, hvor en dyne bør veje omkring 1/10 af din vægt, betyder det ikke, at det nødvendigvis er det rette valg for dig. Det kommer i høj grad også an på, hvad det er, du vil anvende dynen for:

Hvis du kæmper med søvnbesvær stort set hver aften, når du skal sove, anbefaler vi til en start en kugledyne i den lettere ende. Dette skyldes, at du på den måde skaber optimale forhold til at kunne vænne dig til den nye type dyne.

Når du går fra skiftet mellem en almindelig dyne til en dyne med vægt, er det vigtigt, at overgangen sker gradvis. Hvis du har søvnbesvær, kan du sagtens anvende en tungere dyne, men det bør ske gradvist, så du skifter din kugledyne ud til en med mere vægt senere i forløbet.

Hvis du lider af stress, bør du kun gå efter en dyne med lettere vægt. Dette skyldes, at en dyne med for tung vægt kan øge din følelse og oplevelse af stress i kroppen. Den uvante tungere vægt kan både bevidst og ubevidst gå ind og påvirke din stresstilstand negativt både når du er vågen, og når du sover.

Det er naturligvis ikke det ønskede resultat. Gå derfor efter en dyne med en let vægt, så du får fornemmelsen af tryghed uden at vægten tynger alt for meget oven på din krop.

Hvis du ikke føler, at den valgte vægt er nok, kan du sagtens gå gradvist op i vægt.

Hvis du, eller nogle du kender, lider af angst eller ADHD, kan dette kræve et bestemt valg af kugledyner. Du skal nemlig vælge dyner i den tungere ende. Det skyldes, at angst og ADHD begge er lidelser, hvor en dyne med en god vægt kan have ekstra gavnlig vægt.

Hvis du har angst eller ADHD, vil en øget tyngde på din krop, ved hjælp af en dyne med vægtfyld, kunne skabe en øget ro i kroppen. Dette kan være med til at udløse stoffer og signaler i hjernen, der naturligt vil få dig til at slappe af. De samme stoffer, som når du lægger dig til at sove.

Hvis det er en dyne mod ADHD, er det godt at gå op i vægt over 1/10 af din vægt. På grund af den kropslige og psykiske uro ved ADHD, kan en tungere dyne hjælpe med at falde til ro. Den er til hjælp både ved indslumring, ved søvn i løbet af natten og ved opvågning. En dyne med vægt kan få kroppen til at slappe af på en sådan måde, at du sover tungere, vågner mere roligt og forholder dig mindre uroligt i løbet af natten.

Ved angst kan en tungere dybe give en ro i kroppen, så angsten slippes i højere grad. Den omfavnende tryghed er med til at lade kroppen falde til ro, så du får en bedre søvn, med færre uroligheder, og vågner mere afslappet. Med tiden vil din krop af samme krop føles mere afslappet, og det kan have stor positiv virkning på sindet.

Mountain Blanket kugledyne

Mountain Blanket tilbyder kugledyner I vægtklassen 2-10 kg. Det er derfor muligt at finde en kugledyne både til de mindre størrelser og voksne samt til dig, der ønsker at prøve en kugledyne, og til den mere krævende, der ønsker forøget vægt.

Mountain Blanket kugledynerne er fremstillet af 100% bomuld og vægtindholdet består af antibakterielle glaskugler.

Du kan købe et betræk med til en Mountain Blanket kugledyne, der både er silkeblødt og allergivenligt. Betrækket er praktisk, da det kan lynes af Mountain Blanket tyngdedynen og vaskes, som du normalt vasker din dyne.

Zenkuru kugledyne

Zenkuru er et andet populært mærke inden for kugledyner. Zenkuru betegner deres løsning både som vægttæppe og vægtdyne, og du kan få dynen i både grå og hvid. En Zenkuru kugledyne kan købes i vægtklasserne fra 5 kg og op til hele 15 kg.

Med en Zenkuru kugledyne er du sikret en dyne af høj kvalitet fremstillet af 100% miljøcertificeret bomuld. Vægtindholdet i Zenkuru kugledyne består af glasperler og polyestervat. Zenkuru kugledynerne har et mål på 150 x 200 cm.

Et godt tip er, at hvis en Zenkuru kugledyne føles for kølig at sove med, kan du anvende din normale dyne oven på kugledynen.Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2023