Skip to content

Livsstil

Hvad er livsstil?

Livsstil handler om flere aspekter af dit liv. Det kan både være de livsstilsmæssige valg, du tager, i forhold til din sundhed og de fødevarer, du indtager. Oftest handler livsstil dog mere om de ydre faktorer, du aktivt kan påvirke, for at skabe mere optimale rammer i din hverdag.

Overordnet er livsstil en beskrivelse af, hvordan du lever dit liv i forhold til alle de valg, du tager. Livsstil behøver derfor ikke at handle direkte om sundhed, og du kan også sagtens leve en hvilken som helst anden livsstil efter dine behov, og der hvor du kommer fra.

En tilfredsstillende livsstil peger tilbage på, hvor tilfredsstillende du oplever netop dit liv. Er du glad og tilfreds, er din livsstil måske den helt rigtige for dig. Er du nysgerrig efter at forbedre dine vaner og din levemåde, er din livsstil et af de første områder, der er oplagt at kigge nærmere på.

Sundhed og livsstil

To emner, som dog også afhænger meget. Har man en dårlig livsstil, ryger, drikker og dyrker for lidt motion, så ender det oftes også med at ens sundhed er i dårlig stand. Her hos Topsund, vil vi gerne inspirere dig til at ændre din livsstil til det bedre. Det behøver ikke at ændre hele dit liv, men små ændringer er også godt. 

Hvis du ændrer din livsstil allerede i dag, vil det resultere i en bedre sundhed, og du vil blive fri for diverse livsstilsygedomme som fx, hjerte-kar-sygdomme mf. 

Ønsker du at være mere sund, kan du starte med at tænke over hvad du spiser. Spiser du meget usundt, er det klart at det afspejler i din hud, dit mentale velvære, dit overskud mm. Det gør at du ej heller har overskud til at dyrke motion. Sundhedsstyrelsen anbefaler 1 times motion dagligt hos en voksen. 1 times motion kan være en rask gåtur, eller en tur i motioncenteret, alt efter hvad du vil. 

Hvis du vil gøre noget ved din livsstil, så kan du i denne kategori finde gode råd til at komme i igang med din træning, råd til hvordan du kan ændre din livsstil. 

Sund livsstil

En sund livsstil har ikke nogen konkret definition. Eftersom livsstil er helt op til den enkelte, kan svarene være lige så mange, som muligheder er, for de forskellige livsstile, som folk har. Når man snakker om en sund livsstil, handler det om målet efter optimale omstændigheder, hvor netop du føler den fuldendte oplevelse af velvære med dit liv.

En sund livsstil kan handle om de fødevarer, du indtager. På papiret er de sunde valg af fødevarer naturligvis grøntsager og frugt. De gør gode ting ved din krop, der optimerer din sundhed i forhold til dit helbred. Men en sund livsstil kan for dig også være at huske på fredagsslikket eller andre goder, der tilfredsstiller dit belønningscenter og får dig til at føle dig tilfreds med dit liv. De ting, der gør, at du føler ro, hygge og afslapning.

En sund livsstil handler også om de ydre rammer, du har mulighed for at strukturer efter dine behov. Det kan være, at du træner, dyrker mindfulness eller mediterer for at optimere din livsstil og dit liv generelt. Som et sundt supplement til dit liv. Det kan også være, at du har stress, angst eller andre lidelser, der gør, at du kan forsøge at tage valg, der har til hensigt at minimere det, du oplever som dårligt og negativt, og derved dyrke en sund livsstil. Her er sundhed for dig dine potentielle muligheder for at optimere din nuværende situation til det bedre.

Bæredygtig livsstil

Vi lever i en verden hvor vi er blevet opmærksomme på, at vi skal passe på vores hav, skov og miljøforurening mm. Vi skal tænke mere over vores forbrug, vores vaner og leve mere bæredygtigt. 

At leve mere bæredygtigt vil sige, at vi skal anvende produkter, som er nedbrydeligt i sig selv. Så hvis det ender i naturen, så vil det ikke skade noget. Vi skal mindske vores forbrug af plastik, da plastik tit og ofte ender i naturen og ødelægger alt for meget. 

At ændre vores livsstil til at være mere bæredygtigt, er noget vi her på Topsund vil lægge stor vægt på. Vi vil inspirere dig, give gode råd og tip til at leve mere bæredygtigt. Vi skal blive bedre til at genbruge i stedet for at smide ud. Vi skal købe mindre tøj, og hvis vi absolut skal købe nyt tøj, kan vi anbefale bambus tøj, som er grønnere at producere. Herunder kan du finde test, af bæredygtige redskaber, oplysninger om grønnere tiltag i dagligdagen.

Bedre livsstil

En bedre livsstil er et mere abstrakt begreb, da det igen handler om at optimere din nuværende livssituation. Deraf ordet bedre. Du kan naturligvis følge nogle generelle råd for en topsund livsstil, men det er faktisk svært at rådgive om en bedre livsstil, da det igen kommer meget an på den enkeltes livsverden.

Det er dog vigtigt at fokusere på, at du i din søgning efter en bedre livsstil har sat dig for at foretage ændringer i dit liv. Måske du ikke er tilfreds med det, du spiser til dagligt. Måske vil du gerne træne mere. Men en bedre livsstil kan også handle om de små ting, du både fysisk eller psykisk kan tilføje dit liv, for at skabe lidt bedre rammer.

Hold fast i, at du har lagt mærke til noget ved din livsstil, som du ønsker bliver ændret. Det er sundt at have ændringer til det bedre at fokusere på, da du har dig selv i fokus og husker på dine behov – eller er opmærksom på at blive bedre til at huske på dine behov i hverdagen.

Ny livsstil

En ny livsstil kræver en beslutning, og måske du allerede har forsøgt at søge efter en bedre livsstil. En ny livsstil er mange ting, og de mange aspekter af livsstil kan påvirke dig forskelligt. Handler en ny livsstil for dig om at skifte din tøjstil eller ændre dit udseende, for at blive mere tilfreds med dig selv? Eller handler det om at lægge dine kostvaner om, begynde at træne eller anskaffe dig redskaber i hverdagen, der optimerer dit liv til en ny livsstil?

Svarene er mange, og der er vigtigt, at du sætter dig for, hvad det er, ved din livsstil, du ikke er tilfreds med. Man kan sige, at en ny livsstil umiddelbart lyder som en stor omvæltning af hele dit liv. Du bør i stedet fokusere på et kerneområde af din livsstil, hvor du føler med dig selv, at der er plads til forbedringer. Du kan stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvad kan en ny livsstil gøre for mit nuværende liv?
  • Hvordan kan min livsstil påvirkes til at opnå de ønskede resultater?
  • Hvilke resultater ønsker jeg at se eller opleve i forhold til min livsstil?
  • Er resultaterne realistiske?
  • Hvad skal der ske, når jeg har nået resultaterne?

Resultater og mål

Du kan anvende spørgsmålene i afsnittet ‘Ny livsstil’ som en slags guide i trappetrin, hvor det ene spørgsmål fører til det næste. Til sidst, hvis det går dig godt med en ny livsstil, vil du ende med en statisk forandring. Du har nået et eller flere mål, du har sig dig for, og hvad så nu?

Det er derfor en god idé at have et mål, du konstant kan arbejde på, så du ikke ender et sted, hvor det bliver din nye livsstil. En livsstil må gerne være en konstant udvikling, hvor du måske oplever nye og bedre sider af dig selv. Også når du har nået dit mål. Måske er der mere at hente? Måske der er noget, du endnu ikke har opdaget? Og måske der altid er plads til forbedringer? Forbedringer der kan fungere som en konstant motivationsfaktor for din nye livsstil.

Vegansk livsstil

Vi lever i en tid hvor der er kommet mere fokus på bæredygtighed, på CO2 udslip og ikke mindst dyrevelfærd. Der kan være flere årsager til at man vælge at blive veganer. De fleste bliver veganere fordi, de ikke ønsker at støtte landbrugets kynisme. Igennem medierne ser vi landsbruges hårde måde at behandle levende dyr på. Derfor kan man vælge at blive veganer og finde sin egen livsstil uden kød, uden mælk og æg mm. 

Heldigvis er der kommet et større udvalg af veganer mad indenfor de sidste 5 år. Der er kommet en masse alternativer, som gør det nemmere at leve en vegansk livsstil. 

Her hos topsund.dk vil vi ikke pådutte nogen en bestemt levestil. Vi ønsker at vejlede dig til at finde den levestil som passer bedst på dig. 

© Topsund.dk - 2023