Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Forskellen på brystmælk og modermælkserstatning?

Modermælk
Brystmælk og modermælkserstatning adskiller sig fra hinanden i deres komplette sammensætning. Modermælkserstatning er et erstatningsprodukt, der indeholder de samme gavnlige indholdsstoffer, så barnet fortsat kan støttes i en optimal og sund udvikling.Grunden til at vælge brystmælk fra og modermælkserstatning til behøver ikke kun at være, at du ikke har mulighed for at give dit barn bryst. Du kan også tage et personligt valg ud fra, at det passer bedre til dig og dit barn. I denne artikel giver vi dig et indblik i forskellene på brystmælk og modermælkserstatning.

Hvad er forskellen på brystmælk og modermælkserstatning?

Både brystmælk og modermælkserstatning indeholder mange af de samme vigtige og nødvendige indholdsstoffer. Modermælkserstatning er som udgangspunkt fremstillet ud fra den komplette sammensætning fra brystmælk.

Man bliver løbende hele tiden bedre til at fremstille og sammensætte modermælkserstatning. Men på trods af dette, er der stadig et stykke vej endnu til den komplette helbredsmæssige sammensætning, der fuldstændigt kan erstatte brystmælk.

Brystmælk har gennem tiden også udviklet sig naturligt, for at nå frem til den komplette og perfekte sammensætning af nærende føde til det nyfødte barn, sådan som vi kender det i dag. Du skal dog være opmærksom på, hvad du spiser og drikker ved amning.

Hvad indeholder brystmælk?

Brystmælk er en kompliceret sammensætning, og det indeholder mange forskellige indholdsstoffer og gavnlige ting til spædbarnet. Brystmælken justerer sig efter behov, så din krop fx producerer flere antistoffer, hvis barnet skulle blive udsat for sygdom. I brystmælk finder du:

Indholdet af hormoner er med til at fremme tilknytning og regulerer appetitten hos barnet, da spædbarnet på dette tidspunkt ikke selv er i stand til at være bevidst, som vi kender det fra os selv.

Hvide blodlegemer er essentielle for spædbørn såvel som os. Det er hvide blodlegemer, der gør kroppen i stand til at bekæmpe udefrakommende infektioner. Spædbarnet får tilført de vigtige hvide bloglegemer via brystmælk, så barnet bliver modstandsdygtigt i forhold til infektioner både ved den spænde start på livet, men også fremadrettet.

Antistoffer finder vi også hos os selv, og de er vigtige at få tilført, da antistoffer er med til at beskytte mod forskellige sygdomme.

Stamceller er celler, der er med til at understøtte udviklingen af organerne og helingen af dem. Hvis spædbarnet ikke får stamceller, kan der derfor opstå misdannelser livstruende konsekvenser.

Sunde bakterier beskytter fordøjelsessystemet hos barnet, ligesom det også er vigtigt, at vi har sunde og gavnlige bakterier i vores tarmsystem.

Oligosaccharider er præbiotiske stoffer, der er med til, ligesom de sunde bakterier, at fremme et sundt tarmsystem.

Fedtsyrer i langkædede former er med til at hjælpe på spædbarnets udvikling af øjne, hjerne og nervesystemet. Det er fuldstændigt afgørende at få tilført dette for barnet, da udviklingen ellers ikke finder sted.

Forskellige enzymer sikrer, at barnets fordøjelsessystem og immunsystem understøttes.

Både nukleotider og hormonerne er med til at udvikle en sund søvn- og døgnrytme hos barnet. Dette er noget, barnet heller ikke naturligt selv kan kontrollere, som vi kan det.

Modermælk

Hvad indeholder modermælkserstatning?

Der findes ikke en enkelt opskrift eller sammensætning af modermælkserstatning, hvorfor du muligvis vil støde på flere forskellige varianter, som ligeledes opfylder forskellige behov.

Fælles for de fleste modermælkserstatninger er, at de er baseret på mælk fra køer. For at kunne blande vandet og de forskellige olier i erstatningen, er der typisk tilsat emulgatorer. Modermælkserstatninger kan også indeholde:

Laktose er en naturlig sukkerart i mælk. Laktose findes også i fx fruktose og majssirup. Nogle babyer er laktoseintolerante, hvilket betyder, at de ikke kan nedbryde enzymerne i laktose. Du kan derfor også få fremstillet modermælkserstatning, der er uden laktose.

Fedtsyrer er sunde og gavnlige for mange ting i babyens udviklingsfase. Fedtsyrer udvindes typisk af fiskeolie.

Både vitaminer og mineraler fra dyr og planter tilføjes i modermælkserstatning. Det er en kompleks sammensætning af en række forskellige vitaminer, der er nødvendige for babyens optimale udvikling.

Olier indeholde, ligesom fedtsyrer og vitaminer, også en række nødvendige egenskaber, der er en vigtig del af babyens udviklingsfaser.

Enzymer og aminosyrer kan også betragtes som små byggesten, der er med til at supplere barnets i en optimal og sund udvikling.

Dette tilføjes ikke i alle modermælkserstatninger. Probiotika kendes også som mælkesyrebakterier, og de er med til at opretholde en sund tarmflora og en optimal fordøjelse. En vigtig del af barnets trivsel.

Er brystmælk eller modermælkserstatning sundest?

Sundest er et relativt begreb, og man kan som standard sige, at brystmælk er den mest optimale løsning. Det betyder ikke, at modermælkserstatninger er usunde. Som navnet antyder, er det en erstatning for noget, der ellers er den optimale løsning.

Ud fra undersøgelser er der en række påviste fordele ved brystmælk:

Brystmælk beskytter

Brystmælk beskytter mod at barnet får maveproblemer som mave-tarm katar og diarré. Brystmælk beskytter også barnet mod influenza, forkølelse og udslæt.

Brystmælk reducerer risici

Brystmælk reducerer risikoen for at udvikle brystkræft, livmoderkræft, kræft i æggestokkene, hjertesygdomme og type 2-diabetes. Desuden halveres risikoen for vuggedød.

Brystmælk øger forbrændingen

Amning øger din forbrænding med op til 500 kalorier dagligt. Det er sundt i en tid, hvor du muligvis ikke får bevæget dig så meget, som du plejer, når du er blevet hjemmegående på barsel. Det kan også hjælpe dig med at tabe dig hurtigere efter en fødsel og graviditetsperiode, hvor du kan tage en del på.

Modermælk

Praktiske fordele ved brystmælk og modermælkserstatning

Tid kan være en uoverskuelig faktor, hvorfor amning og brystmælk er det valg og den metode, hvor du sparer allermest tid. Du slipper for at skulle tilberede modermælkserstatning, og du undgår at skulle rengøre diverse apparater. Brystmælk er klar og tempereret med det samme. Du kan dog få en masse tilbehør til modermælkserstatning, der kan tåle at komme i opvaskemaskine, hvorfor rengøringen af dette i højere grad er til at overskue end før.

Du kan også opleve uforudsete udfordringer ved pludseligt at skulle amme. Her kan Multi-Mam hjælpe dig godt på vej.

Amning er generelt også den billigste løsning, hvilket giver sig selv. Omvendt kan det også være krævende for din krop at skulle amme, hvorfor den praktiske fordel ved modermælkserstatning er, at du letter behovet hos din krop, og du derfor reducerer den energikrævende proces, hvor en modermælkserstatning kan være en mere overskuelig løsning for nogle.

Du kan læse mere om forskellene mellem brystmælk og modermælkserstatning i denne artikel hos Medela.

Modermælkserstatning og allergi

Gener kan vi ikke løbe fra, og der kan være forskellige allergier i en familie. Dette kan meget let blive videregivet til barnet, hvorfor der findes smarte allergivenlige modermælkserstatninger, hvis du ikke kan- eller vil amme.

Det kan ske, at du senere finder ud af, at dit barn ikke kan tåle en bestemt modermælkserstatning, og det er heldigvis aldrig for sent at skifte til en allergivenlig modermælkserstatning. Skiftet kan på en par dage få dit barn til at få det meget bedre.

Læs mere om modermælkserstatning og allergi i denne artikel fra Babyinstituttet.

Berit Madsen

Berit Madsen

Mit navn er Berit Madsen, og jeg er supplerende sygeplejerske hos Topsund. Jeg gennemlæser artikler, der er relevante for mit sundhedsfaglige område. Primært læser- og godkender jeg artikler, der omhandler baby og børn samt artikler omhandlende livsstilsprodukter, der kan påvirke helbred og sindslidelser. Jeg godkender desuden artikler vedrørende vitaminer og kosttilskud, der har til formål at forbedre kropslige tilstande. Jeg er uddannet fra Syddansk Universitet og har en kandidatgrad i klinisk sygepleje. Mine personlige interesseområder er primært baby og børn i forhold til optimal sundhed. Desuden interesserer jeg mig for vitaminers virkning i kroppen samt alternativer til traditionel medicin, og hvad de alternative valg potentielt set kan have af positiv virkning på kroppen.Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2020