Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Modermælkserstatning – komplet guide 2020

Modermælkserstatning
Modermælk er den bedste kilde til næring for dit barn. Der kan dog opstå situationer, hvor det er umuligt at give babyen bryst. Du kan som moder også vælge det fra af personlige grunde. I disse tilfælde er modermælkserstatning den perfekte løsning.Modermælkserstatning

Organisationen World Health Organization (WHO) anbefaler at give babyen bryst som den mest optimale mulighed. At give sin baby bryst hjælper med at bekæmpe infektioner, forebygger allergier og beskytter mod en række kroniske sygdomme.

Modermælkserstatning er særligt fremstillet til at imødekomme babyens næringsbehov. Hvis du står i en situation, hvor du er nødt til at anvende erstatning, har vi udformet denne komplette guide til dig og din baby.

Markedet tilbyder flere forskellige mærker.

Hvorfor vælge modermælkserstatning?

Modermælkserstatning kan opstå som et akut behov eller hvis man vælger modermælk via bryst fra. For nogle er det let og naturligt at give bryst til deres nyfødte barn. For andre tager det tid at vænne sig til. Det kræver øvelse for både mor og baby at skabe en rutine – om det er med eller uden flaske. Og hos nogle mødre produceres der simpelthen ikke mælk, eller nok mælk til at mætte barnet.

Sådan vælger du den rigtige erstatning [TEST 2020]

Vi gennemgår herunder en række forskellige modermælkserstatninger, som alle er af bedste kvalitet og sikrer, at dit barn får dækket sit behov for næringsstoffer.

Modermælkserstatning

Nutramigen

Nutramigen 1 DHA er fra spædbørn og til de er 6 måneder, (Nutramigen 2 DHA, når barnet er 6+ måneder) som er i risikogruppen for allergi eller at udvikle allergi, evt overfor soja, laktose eller komælksprotein. Det gives især til bør, hvis familie har allergi eller børneeksem mm. Det som Nutramigen DHA gør, er at komælksproteinet er brudt i bitte små stykker, så barnets immunsforsvar ikke kan registrere det, og derfor er der ingen reaktion på det. Nutramigen kan give mindre maveproblemer, og kan også indtages af børn der ikke har nogen former for mælkeallergi.

Nutramigen 1 DHA

Nutramigen 1 DHA er velegnet til spædbørn og børn op til 6 måneder, der er i risikogruppen ved allergi, eller er i risiko for at udvikle allergi, over for soja, laktose eller komælkprotein.

 • Indeholder: 400 g.
 • Alder: Fra 0-6 måneder.
 • Allergivenlig: Mild til moderat mælkeallergi.
Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Nutramigen 2 DHA

Nutramigen 2 DHA er velegnet til børn i alderen 6 måneder og opefterspædbørn og børn op til 6 måneder, der, ligesom ved 1 DHA, er i risikogruppen ift. allergi og udviklingen af allergi over for soja, laktose eller komælkprotein.

 • Indeholder: 400 g.
 • Alder: Fra 6 måneder og opefter.
 • Allergivenlig: Mild til moderat mælkeallergi.
Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Allergivenlig modermælkserstatning

Denne erstatningsformular er velegnet til dig med et barn med allergi. Det er fremstillet som en hypoallergen aminosyrebaseret erstatning, som med sin ernæringsmæssige sammenhæng er særdeles anvendelig for dig med et barn med svær komælksproteinallergi, sojaproteinallergi og multipel fødevareallergi. Denne erstatning er laktosefri og tilgodeser- og opfylder barnets daglige behov.

Nutramigen Puramino

Nutramigen Puramino er en allergivenlig hypoallergen aminosyrebaseret modermælkserstatning. Den er velegnet til dit barn, hvis barnet har komælksproteinallergi, sojaproteinallergi eller multipel fødevareallergi. Erstatningen er desuden laktosefri.

 • Indeholder: 400 g.
 • Alder: Fra fødslen og fremefter.
 • Allergivenlig: Alvorlig mælkeallergi.
Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Nan modermælkserstatning - Nan sensilac

Nan er nok et af de mest anvendelige modermælkserstatninger der købes i Danmark, fordi det netop kan købes i mange supermarkeder. Men Nan sensilac er en lidt mere særpræget udgave. Det er nemlig udelukkende baseret på mælk. Det kan gives helt fra fødslen af som supplement til modermælk, og giver udemærket næring fra 0-6 måneder. Nan Sensilac er rigtig god og mild overfor barnets mave. Det indeholder nemlig nogle bakterier, som maven naturligt har brug for.

Nan Sensilac 1

Nan Sensilac 1 er baseret udelukkende på mælk. Den er mild over for barnets mave. Den kan anvendes som supplement men også komplet erstatning. Dækker næringsbehov op til 6-måneders alderen.

 • Indeholder: 800 g.
 • Alder: Fra 0-6 måneder.
 • Allergivenlig: Nej, men mild for maven.
Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Nan Sensilac 2

Nan Sensilac 2 er udelukkende baseret på mælk og er mild og god for barnets mave. Den er også også oplagt som et supplement, men fungerer også som komplet erstatning. Dækker næringsbehov til børn på 6 måneder og opefter.

 • Indeholder: 800 g.
 • Alder: Fra 6 måneder og opefter.
 • Allergivenlig: Nej, men mild for maven.
Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Nan modermælkserstatning - Nan Pro drikkeklar

Nestlé har udviklet den drikkeklar serie Nan Pro, der gør det langt lettere at forberede modermælkserstatning. Det kræver blot, at du opvarmer erstatningen, og så er den drikkeklar. Serien er udviklet med en unik kombination ud fra en aldersoptimeret proteinteknologi, så dit barn er sikret alle de nødvendige og bedste næringsstoffer.

Nan Pro 1

Nan Pro 1 er en drikkeklar modermælkserstatning, der blot skal opvarmes, og så er den klar. Enkelt og praktisk. Pro 1 er egnet til børn i alderen 0-6 måneder. De købes stykvis og koster blot 8,55 kr.

 • Indeholder: 200 ml.
 • Alder: Fra 6 måneder og opefter.
 • Allergivenlig: Nej, men mild for maven.

Nan Pro 2

Nan Pro 2 er velegnet til en hurtige og enkle løsning. Erstatningen skal blot opvarmes, og så er den drikkeklar. Det bliver derfor ikke lettere. Pro 2 er til børn fra 6 måneder og opefter. De købes enkeltvis og koster blot 8,55 kr. pr. stk.

 • Indeholder: 200 ml.
 • Alder: Fra 6 måneder og opefter.
 • Allergivenlig: Nej, men mild for maven.

PreNAN erstatning til for tidligt fødte

PreNan er en modermælkserstatning specielt udviklet til for tidligt fødte (præmature børn) med en lav fødselsvægt. Erstatning er aktuel, hvis det ikke er muligt at give barnet brystmælk. Disse modermælkserstatninger er fremstillet ud fra en speciel formular, så dit barn er sikker på at få alle de nødvendige næringsstoffer, der er med til at fremme væksten og støtte dit barns udvikling.

PreNan

PreNan er en erstatning fremstillet til for tidligt fødte med lav fødselsvægt. Erstatningen gives i alderen 0-9 måneder. Du skal være opmærksom på, at du ikke må give dit barn dette tilskud, hvis dit barn er diagnosticeret med en eller flere af følgende: komælksallergi, laktoseintolerans, galaktosemi/glucose-galaktosemalabsorption.

 • Indeholder: 400 g.
 • Alder: Fra 0-9 måneder.
 • Allergivenlig: Nej, fremstillet til for tidligt fødte.

PreNan Human Milk Fortifier

PreNan Human Milk Fortifier FM85 er et tilskudspulver med vigtige næringsstoffer til brystmælk til for tidligt fødte præmature børn med en lav fødselsvægt. Vigtigt! Det er derfor ikke et komplet ernæringstilskud. 

 • Indeholder: 200 g.
 • Alder: Samme periode hvor barnet får bryst.
 • Allergivenlig: Nej.

PreNan drikkeklar

PreNan drikkeklar er en drikkeklar kostbehandling fremstillet til for tidligt fødte præmature børn med en lav fødselsvægt. Vigtigt! Det er klassificeret som medicinsk udstyr og anvendes i overgangsperioden til en modermælkserstatning velegnet til mature børn. Erstatningen anvendes med anbefaling af læge/børnelæge/diætist.

 • Indeholder: 32 x 90 ml.
 • Alder: Fra 0-9 måneder.
 • Allergivenlig: Nej.

Arla økologisk modermælkserstatning

Arla har også udviklet sin version af mælkeerstatning. Den hedder Baby & Me, med en sød hæklet elefant udenpå. Denne er ligesom Nan baseret udelukkende på mælk, hvilket er ret logisk, når Arla er en mælkeindustri. Denne modermælkserstatning fra Arla kan i version 1, anvendes helt ned til nyfødte spædbørn og indtil de er 6 måneder gammel. Desuden er produktet statskontrolleret økologisk. 

Fordelene ved det økologiske valg er, at erstatningen er fremstillet af økologiske produkter, som sikrer en højere generel sundhed. Ved den økologiske fremstilling sikres det optimale indhold af næringsstoffer. Du er sikret en erstatning uden tilsætningsstoffer.

Arla økologisk

Arla økologisk modermælkserstatning. Baseret på mælk. Anvendes til børn i alderen 0-6 måneder.

Indeholder: 600 g
Pris: 83,50 kr
Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Allomin

Allomin er en modemælkserstatning fra Semper, som fås, ligesom NAN, i forskellige varianter. Den helt almindelige udgave er passeret på dansk mælk. Kan anvendes fra spæd til 6 måneder. Erstatningen indeholder blandt andet GOS som er et kostfiber, som er godt for mavens tarmfunktion.

Allomin er et udemærket tilskudsblandning til modermælk. Det er det eneste i Danmark der indholdet mælkefedt. Det er passeret på mælk og kan anvendes fra spæd til 6 måneder. Udover at det indeholder mælkefedt, så indeholder det også vegetabilsk olie, som kaldes Lipilact.

Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Grøn allomin

Semper Allomins version som er grøn udenpå pakken, kaldes for grøn allomin. Denne variant er en syrnet Allomin og indeholder citronsyre. Citronsyren ændrer proteinerne i erstatningen og udgør en lavere PH-værdi i tarmene. Det er især en fordel for at styrke barnets mave-tarm-funktion. Man kan kombinere Grøn Allomin med den almindelige Allomin, eller udelukkende give Grøn Allomin. 

Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Gul allomin

Denne variant er en syrnet Allomin, som indeholder mælkesyrebakterien Lactobacillus reuteri Protectis. Det er en erstatning der kan anvende lige fra fødslen af til barnet er et halvt år gammel. Forskellen på den grønne Allomin og den gule Allomin er at der i den gule er tilsat mælkesyrebakterier fra BioGaia. 

Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Holle - allergi venlig mælkeerstatning

Holle er en tilskudsblanding, som har indtaget det danske marked. Holle er navnlagt fra den by i tyskland, hvor produktet stammer fra. Alle andre modermælkserstatninger er baseret på almindeligt komælk, så er denne variant baseret på gedemælk. Oven i det så er den også økologisk. Selvom den indeholde gedemælk, så er den egnet som supplement lige fra fødslen af. 

Det gode ved gedemælk, i forhold til almindeligt komælk, er at gedemælk har en anden struktur. En struktur som er lettere at fordøje, det vil sige, at det er nemmere for banet at fordøje i mave- tarm systemet, og kan give mindre maveproblemer. 

Økologi

Når det er økologiske er det fremstillet af økologiske råvarer, som sikrer en højere og mere naturlig kvalitet. Selv den er uden unødvendige tilsætningsstoffer, indeholder den stadig alle de gode vitaminer og næring som bandet skal bruges for at kunne trives og vokse.

Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Infatrini energitæt modermælkserstatning

Infatrini energitæt modermælkserstatning er klassificeret modermælkserstatning som er energitæt og flydende klar til brug. Velegnet til børn med et øget ernæringsmæssigt behov, vækstproblemer eller krav om væskerestriktioner. Produktet er fremstillet ved at berige det med langkædede fedtsyrer, arachidonsyre (AA) og docosahexaensyre (DHA). Desuden et beriget indhold af nukleotider, unik præbiotika-blanding og er fri for gluten. Velegnet til børn i alderen 0-18 måneder eller op til 9 kg. med en velfungerende mave-tarmkanal.

Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Infasource - til spædbørn med- eller i risiko for Failure To Thrive

Infasource sikrer en energirig ernæring til dit barn med- eller i risiko for Failure To Thrive. Denne specialernæring er fremstillet og tilpasset til at kunne gavne og fremme restitutionen og udviklingen hos spædbørn. Modermælkserstatningen er fremstillet af 100% valleprotein og er delvist hydrolyseret for at øge tolerance samt adsorption.

Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Neocate LCP

Nutricia Neocate LCP er en komplet ernæringsmæssig modermælkserstatning til spændbørn i alderen 0-12 måneder med særlige medicinske behov. Neocate LCP er beriget med nukleotider og i fedtsyresammensætningen indgår LCP (langkædede fedtsyrer) fra ARA (arakidonsyre) samt DHA (doco-sahexaensyre) i samme niveauer som findes i brystmælk.

Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Nestle Althera

Nestle Althera er en hypoallergen specialernæring modermælkserstatning. Den er tilpasset børn med komælksproteinallergi og/eller sojaproteinallergi. Den ernæringsmæssige sammensætning sikrer en komplet kost til børn i alderen 0-6 måneder. Fra 6 måneder og op kan du supplere denne Nestle Althera med anden mælkefri kost. Erstatningen består af 99% valleprotein og et opdateret indhold af kalcium og D-vitamin.

Derfor skal du vælge produktet:
Mulige ulemper:

Hjælperedskaber til opbevaring og opvarmning

Sutteflasker

Sutteflasker kan anskaffes i mange forskelliger mærker, former og farver. De er dog alle anvendelige til formålet. Det er en god idé at anskaffe en suttefalske, som er let at rengøre. Hvis du ønsker at kunne anvende flasken i forbindelse med en opvarmningsmaskine eller en termotaske  er det en god idé at tage højde for mærket og kompatibiliteten mellem de forskellige redskaber. Philips Avent er et godt bud, som med deres Avent-serie har skabt en række produkter, som passer sammen.

Flaskesutter

Hvis du er i tvivl, om flaskesutterne med tiden er rene nok, er det en god idé at udskifte dem. Du kan fx overveje Philips Avent flaskesutter, som passer 100% med Philips Avent flasker  For dit barn handler det om at være fuldstændig på den sikre side i forhold til bakterier. Er du derfor i tvivl, bør du udskifte dine hjælperedskaber.

Philips AVENT sterilisator

En sterilisator er et praktisk redskab til nem og hurtig rengøring af redskaber som sutteflasker, brystpumper, bideringe og lignende ting til dit barn. Dette sikrer, at dit barn beskyttes mod skadelige bakterier, da sterilisatoren bekæmper 99,9% af bakterierne.

Alt du skal gøre er at tilsætte vand til beholderen og derefter sætte den i mikroovnen. Efter blot 2 minutter tager du beholderen ud, tager tingene ud og hælder vandet fra beholderen og skylder med rent vand.

Philips Avent Termotaske

Denne smarte termotaske er en fleksibel og slank taske, som holder væske både varmt og koldt i op til 4 timer. Tasken har plads til 2 Avent flasker  2 Magic bægre eller 4 VIA bægre  Termotasken er perfekt til dig, som skal på tur eller er på farten.

Maskine til opvarmning til serveringstemperatur

En opvarmningsmaskine er det perfekte redskab til at sikre altid serveringsklar modermælkserstatning direkte i flaske i den helt rette temperatur. Det tager bare 2 minutter, og så er flasken klar til dit barn. Den rette temperatur sikrer, at du aldrig risikerer at give dit barn erstatning, som er for varmt eller koldt, og du slipper for den til tider omfattende tilberedningsfase.

Doseringsboks til mælkepulver

Med en doseringsboks fra Philips Avent til mælkepulver, har du mulighed for at dosere mælkepulveret i 3 separate rum i præcise og afmålte portioner. Når du skal bruge pulveret, åbner du for et af rummene og hælder indholdet ned i flasken. Du kan også fjerne ruminddelingen og anvende boksen som større beholder eller skål.

Beholder til pulver og mad

Denne MAM mælkepulverboks gør det let og praktisk at dosere 3 portioner mælkepulver. Med trekantsformen sikrer du en nem måde at hælde pulveret på flaske og være sikker på, at alt indholdet ender i flasken.

Beholder til pulver og mad

Denne beholder består af 3 rum med plads til 100 ml. i hver. Hvert rum har sit eget låg. Du kan anvende beholderen til doseret mælkepulver eller fx 3 forskellige slags snacks eller mad som grød og mos. Beholderen tåler både mikroovn og opvaskemaskine.

Mininor digitalt termometer

Hvis du alligevel foretrækker den manuelle metode, kan du anskaffe et Mininor flaske termometer. På den måde har du altid styr på temperaturen af indholdet i flasken, inden det gives til dit barn. Det smarte termometer er udstyret med en LCD-skærm, som hele tiden fortæller dig den nøjagtige temperatur.

Færdigblandet og pulver

Nogle typer af modermælkserstatning kan købes færdigblandet, hvilket er smart, hvis du skal på ferie eller på anden måde være væk hjemmefra.

I forhold til indholdet af næringsstoffer er der ikke nogen forskel på den færdigblandede variant og pulverformen. De indeholder begge den anbefalede mængde, som dit barn har behov for. Sammensætningen er defineret på baggrund af mange års forskning og i henhold til lovgivningen.

Pulver

Modermælkserstatning er i pulverform fremstillet ved frysetørring, som sikrer den lange holdbarhed.

Færdigblandet

Erstatningen som færdiblandet er varmebehandlet for at sikre, at den er langtidsholdbar. Denne variant har typisk en sødere smag, selvom indholdet af sukker i de to varianter er det samme. Det skyldes fremstillingsmetoden med varmebehandling.

Nummer 1, 2 eller 3 - hvad skal du vælge? - Modermælkserstatningen skal passe til alderen på din baby

Du kan opleve, at der står et nummer på modermælkserstatningen. Nummeret angiver, hvilken aldersgruppen erstatningen passer til.

Nummer 1: Til babyer mellem 0-6 måneder.
Nummer 2: Til babyer mellem 6-12 måneder.

Når dit barn er et år gammelt, er det en god idé at udfase brugen af flaske. Der er en række risikofaktorer forbundet med flaskebrug efter de første 12 måneder. Der er øget risiko for:

 • Overvægt og fedme
 • Tandproblemer som huller i tænderne
 • Ørerinfektioner
 • Jernmangel
 • Sprogproblemer

Fordele og ulemper ved flaskebørn

Der er både fordele og ulemper ved at have et flaskebarn. Mange mødre har et oprigtigt ønske om at få lov til at amme sit barn, netop fordi det er helt naturligt og giver et bedre forhold mellem mor og barn. Andre kan have fravalgt amningen af personlige eller fysiske årsager. Der er fordele og ulemper både ved at man vælger at amme, eller om man har fravalgt eller nødsaget til at give modermælkserstatning. 

Hvis du ammer:

Fordele

 • Brystmælk indeholder levende ingredienser, udover at nære dit barn, så får dit barn stamceller, hvide blodlegemer og andre gode bakterie mm. Det er med til at forebygge sygdomme hos dit barn, og bidrager til normal og sund udvikling hos dit barn. 
 • Det er praktisk lettere at amme end at skal til at lave flaske. 
 • Maden er altid med på tur 
 • Hvis barnet bliver syg, stiger mængden af antistoffer i mælken mod den infektion, som barnet har fået, så dit barn bliver hurtigere rask. 
 • Hvis du bliver syg imens du ammer, vil det stadig danne antistoffer via mælken til dit barn, så dit barn undgår at blive syg. 
 • At amme giver en beroligende effekt på både mor og barn.
 • Brystbørn falder hurtigere i søvn end falskebørn
 • Det er billigere end at købe flasker og modermælkserstatning
 • Brystmælk forbedrer dit barns fordøjelse
 • Amningen forbrænder kalorier hos moderen. 
 • Mælken har altid den rette temperatur

Her kan du se en sød video fra Medela Danmark, som nævner at brystmælk er det flydende guld:

Ulemper

 • Amning kan være forbundet med smerter ved opstart hos mødre. Især hvis man har følsomme brystvorter, eller hvis barnet har et kraftigt sutte-refleks. Det kan medføre stærke smerter, sår, og rifter ved hver amning. Smerterne vil dog foretage sig. 
 • Mælkeproduktionen mellem måltiderne, gør at brysterne bliver fyldte og spændte, som kan medføre ubehag eller direkte smerter. 
 • Mødres fylde i brysterne vil oftest blive minimeret efter endt amning, og de vil ændre facon.
 • Mødre skal tænde over hvad de spiser, og hvor meget de spiser, når de ammer. 
 • Især ammende mødre kan føle sig “fastbundet”, da man er nødt til at amme efter fastlagt skema  Og hvis hun skal ud, skal der pumpes brystmælk ud til senere. 
 • Der ammes hyppigere ift. modermælkserstatning, da brystmælk er nemmere at fordøje.

Hvis du giver mælkeerstatning

Fordele: 

 • At give mælkeerstatning giver mere frihed for mødre, og bidrager til at fædre kan være mere med i måltiderne. 
 • Er et udemærket substitut, hvis du ikke selv kan amme, eller af grunde har fravalgt det. 

Ulemper: 

 • Større risiko for vuggedød
 • Barnet får ikke antistoffer som beskytter mod sygdom. 
 • Det er svære for banet at fordøje modermælkserstatning i forhold til modermælk. Det kan give fordøjelsesproblemer og ondt i maven hos barnet. 
 • Det tager længere tid at forberede at flaskemåltid end at give brystmælk

Tilberedning

Du skal som udgangspunkt altid følge anvisningen på produktets emballage. Det er vigtigt, at du er meget opmærksom på hygiejnen. Du kan følge disse generelle anvisninger:

 • Flasken tilberedes fra gang til gang de første 2 måneder
 • Efter de første 2 måneder kan en flaske tilberedes til det kommende døgn, hvis barnet er raskt
 • De første 4 måneder skal vandet koges inden brug

Hvis du har købt et færdigblandet erstatningsprodukt, kan du som regel varme det i en mikroovn. Du skal huske at kontrollere temperaturen, inden du giver det til barnet.

Du kan bruge vand fra vandhanen og koge dette til tilberedningen.

Du kan desuden følge disse generelle råd om hygiejne:

 • Vask altid hænder med vand og sæbe inden hvilken som helst form for tilberedning
 • Tør reneflasker med et rent viskestykke
 • Brug altid kun rengjorte flasker og beholdere
 • Når du anvender vand fra vandhanen til kogning, skal det være koldt og ikke varmt
 • Hvis der er rester tilbage, skal disse smides ud

Opvarmning af modermælkserstatning

Når barnet er sulten skal der laves mælkeerstatning, og uanset hvilken erstatning du anvender, så står der på pakken en fremgangsmåde til hvordan du skal dosere. Følg den mængde pulver som står på pakken.

 • Kog den mængde vand i skal bruge i en kedel eller en gryde. De første 4 måneder af barnets levetid skal vand altid koges for at minimere bakteriel forurening. 
 • Lad vandet køle ned til den rette temperatur. Det er normalt mellem 40-60 grader. 
 • Hæld vand i sutteflasken til du har den mængde du skal bruge. 
 • Hæld den rette mængde pulver i flasken. 
 • Ryst blandingen grundigt
 • Klar til brug 

TIP! – Tjek altid om mælken har den rette temperatur. For at tjekke det, drypper du et par dråber på indersiden af håndledes eller på håndryggen. Hvis mælken hverken føles for kold eller varm, så er temperaturen passende og klar til brug. 

Holdbarhed

Mælk der er færdigblandet skal kasseres straks efter barnet er mæt. Det må max gemmes i 1-2 timer efter det er lavet. 

Men skal du have mælk med på tur skal du vente med at blande pulver og vand, før det er spisetid. Sorg for at have kogt vand i sutteflasken, og en lille skål med pulver. Man kan købe en termobøtte til vandet, som kan holde vandet varmt. Når det er så er spisetid, kan du hælde pulveret i sutteflasken og ryste den til det har en ens konsistens. 

Må jeg gemme opvarmet erstatning til dagen efter?

Nej. Overskydende mælk skal kasseres efter barnet er færdig med at spise. Mælk må ikke opvarmes mere end én gang.

Rengøring og bakterier

Du bør kun vaske sutterflasker, og ikke sutter, i en opvaskemaskine. Gummisutterne skal i stedet gnides indvendigt med grov salt for at fjerne bakterier og mælkerester. Til sidst koger du sutten i vand i 5 minutter. Du kan også hældende kogende vand udover sutterne og flaskerne med vand fra elkedel.

Hvordan ved du, om din baby får nok erstatning?

Du kan mærke efter og følge dit naturlige instinkt. Du er nemlig født med instinkter over for din baby, som er med til at skærpe din opmærksom og lade dig reagere på de mindste ting.

Hvis du oplever et eller flere af følgerne punkter, får din baby muligvis stillet sin trang til erstatning:

 • Giver udtryk for at være mættet og tilfreds
 • Tager regelmæssigt på i vægt efter de første 3-7 dage efter fødslen. Du kan dog opleve, at din baby taber en smule inden for den første uge efter fødslen.
 • Har haft mellem 6 og 8 våde bleer i løbet af en dag.
 • I starten har din baby mellem 2 og 5 afføringsgange om dagen. Senere vil det være omkring 2 gange fast om dagen. Når du starter på erstatningen, kan du opleve at din baby har mere vandet eller flydende afføring.

Hvordan ved du, om mit barn er overfølsom eller har en allergisk reaktion?

Det kan komme til udtryk på flere forskellige måder, hvis dit barn viser sig at være overfølsom. Bare rolig. Det kan nemlig blot være det konkrete produkt. Der findes flere typer, og du kan forsøge dig frem og skifte erstatning efter behov.

En række tegn på overfølsomhed kan opstå og vise sig ved:

 • Babyen udviser en utilfreds eller irritabel adfærd, via uro eller skrig, efter at være blevet madet
 • Opkast ved madning
 • Forstoppelse eller diarré som varer ved
 • Oppustethed, koliksmerter og mavesmerter efter madning
 • Hyppighed af forkølelse og ørebetændelse
 • Udslæt i ansigt eller omkring endetarm. Rødme og kan minde om sandpapir i teksturen.
 • Andet udslæt i knæ- og albuefurerne

Hvad skal du være opmærksom på, hvis dit barn har allergi?

Hvis dit barn har en risiko for at udvikle allergi, eller hvis nu dit barn har mælkeallergi, så kan det være en god ide at kigge efter mærket Nutramigen eller Profylac, men hvis du er i tvivl, bør i tage en snak med jeres sundhedsplejerske, om hvad der er bedst i jeres tilfælde.

Din læge vil muligvis sige til dig, at du skal prøve en anden modermælkserstatning, hvis dit barn viser tegn på allergi.

Laktosefri

Laktose kaldes også for mælkesukker. Mælkesukker findes helt naturligt i produkter med mælk, fløde, ost og is. Nogle kan være laktose intolerante, det vil sige, at man ikke kan tåle/fordøje laktosen. Et typisk tegn på at man ikke kan tåle laktose er, hvis man gentagende gange får maveonde og diarré efter man har spist et måltid der indeholder laktose. 

Årsagen til at man ikke kan fordøje det, er fordi at nogle ikke har det enzym i deres tarme, som der skal til for at kunne nedbryde laktosen. Og nås laktosen ikke nedbrydes, kan det give alvorlige gener.

Ondt i maven

Hvis dit barn virker til at have ondt i maven efter at have spist, kan det være et tegn på at dit barn ikke kan tåle laktose. Inden du foretager dig noget, så observer barnets reaktioner efter måltider, og rådfør dig med din sundhedsplejerske, inden du foretager dig andet. 

Hvis det viser sig som et typisk tegn, at barnet virker utilpas efter måltider, kan du være nødsaget til at skifte din modermælkserstatning til en erstatning som er laktosefri. Det er Nutramigen for eksempel.

Hvad er det lavet af og hvor kommer det fra?

Modermælkserstatning er fremstillet under sterile forhold for at sikre sunde og risikofrie produkter for babyen. En baby er nemlig i den tidlige alder under kraftig udvikling, og skal bruge kræfter og energi på at vokse og udvikle sig. Bakterier, infektioner eller sygdomme kan være til hindring for dette.

Når erstatningen fremstilles, forsøger man at duplikere modermælk ved at anvende en kompleks kombination af proteiner, sukker, fedt og vitaminer, som ikke er muligt at tilgå derhjemme. Derfor er det vigtigt altid at anvende fremstillet modermælkserstatning fra en forhandler, hvis ikke du giver babyen bryst. Det anbefales af samme grund ikke at forsøge at fremstille sin egen erstatning.

Ernæringssammensætning

Ernæringssammensætningen sikrer, at babyen får de næringsstoffer og vitaminer til at sikre en optimal udvikling.

 • Højt indhold af fedt fra primært mættet fedt og flerumættede fedtsyrer
 • Kolesterol
 • Natrium
 • Kalium
 • Kulhydrat – heraf sukkerarter
 • Protein
 • Vitamin A
 • Calcium
 • Vitamin D
 • Kobalamin
 • C-vitamin
 • Jern
 • Vitamin B6
 • Magnesium

Hvor meget modermælkserstatning skal dit barn have?

Det er individuelt hvor meget mælk barnet drikker. Især i starten kan man have svært ved at vice hvor meget man skal lave, men på de fleste modermælkserstatning-pakker er der et skema på hvor meget der er passende. 

En grundlæggende regel er, at barnet skal have ca 1/6 af sin vægt i døgnet. Så hvis dit barn vejer 3400g har dit barn brug for ca. 550 ml. Hvis dit barn vejer 7000g, har dit barn brug for ca 1150 ml modermælkserstatning. Jo mere barnet tager på i vægt, jo mere øges behovet for mælk. 

Hvis dit barn ikke vil spise

Hvis dit barn ikke spiser hvad der svarer til 1/6, så vær ikke bekymret. Nogle børn spiser ikke meget, mens andre børn kan spise mere end det anbefalede. Er i bekymret bør i tale med jeres sundhedsplejerske.

Hvor længe skal de have det?

I Danmark anbefales det at barnet bliver fuldammet eller får mælkeerstatning indtil de er 6 måneder gammel. Når barnet er 4 måneder gammel, må de begynde at få lidt skemad.

Indtil de er 1 år gammel, bør de få enten modermælk eller mælkeerstatning i deres måltid, og derefter bør man gradvist begynde at tilbyde mere fast føde, så barnet langsomt vænnes fra modermælken og erstatningen.  

Flere år ud i fremtiden?

Modermælk og/eller erstatning på modermælk kan gives så længe det passer barnet, for det indeholder nemlig alle de vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, som barnet har brug for. Så det er ikke noget man skal stoppe med. Mange mødre ammer og giver en natflaske inden sengetid, i flere år, for at bevare den gode tilknytning, da det også er en god tryghed for barnet.

Udfordringer ved at give bryst

Generelle udfordringer for nybagte mødre omkring de første uger til måneder kan være:

Det kan være direkte ubehageligt for nogle at give bryst. Nogle kommer over denne periode med tiden, hvor andre ganske enkelt foretrækker sutteflasken med erstatning.

Det er normalt med smerter i de første 7-10 dage. Smerterne burde gerne vare under et minut ved hver madning. Hos nogle kan smerterne dog vare ved, og på bryst og brystvorter kan blive ømme og smertefulde. Der kan forekomme sår på brystvorterne, som ikke når at hele mellem barnet skal have mad, og det er en smertefuld proces. I dette tilfælde er mælkeerstatning et godt alternativ, eller substitut, så brystvorterne kan nå at få fred.

Det kræver tid og energi af moderen at give bryst. Det er især i begyndelsen et tidskrævende projekt, hvor babyen hyppigt har behov for mælk. Det kan være tidskrævende og både fysisk og psykisk udmattende at holde trit med madningsplanen, både ved at give bryst eller ved at anvende en brystpumpe, hvorfor modermælkserstatning i sig selv kan give mere tidsmæssig overskud.

Desuden skal babyer ikke have mere modermælk fra erstatning end ved bryst. Mælk direkte fra brystet fordøjes faktisk hurtigere end erstatningsmuligheden. Dette kan give mere tid og ro. Det er meget normalt at det kræver at give barnet erstatning hver 2. eller 3. time i de første uger.

Kvinder, som giver bryst, skal tænke over, hvad de spiser og drikker. Alt hvad moderen indtager kan videreføres til babyen gennem modermælken. Mødre som giver bryst skal fx passe på indtaget af ellers sund fisk med et højt indhold af kviksølv. På samme måde skal der gå mindst 2 timer fra alkoholindtag til barnet får bryst. Koffeinindtaget skal beherskes, da koffein også overføres gennem modermælken, og kan skabe irritation og rastløshed hos barnet. Hvis omlægningen af vaner er for voldsom for moderen, er mælkeerstatning et godt alternativ.

Medicinske tilstande som HIV og AIDS, eller kvinder som er involveret i kemoterapi eller under behandling med bestemt medicin, kan være en risikofaktor for barnet, hvis de giver bryst. Hvis du er usikker på, om du bør give dit barn bryst, på grund af en sygdomstilstand, bør du altid kontakte din læge for rådgivning. Dette inkluderer også håndkøbsmedicin og naturmedicin.

Hvis du har fået foretaget en operation i dit bryst, kan dette have effekt på mælkeproduktionen. Her kan modermælkserstatning være et praktisk alternativ.

Baby gylper meget

Det er helt normalt at barnet gylper efter et måltid. Og det er individuelt hvor meget eller lidt der gylpes. Men i nogle tilfælde kan det være at barnet gylper utroligt meget eller kaster op, så meget at man bekymrer sig om barnet overhovedet er blevet mæt. Så kan det være at barnet lider af reflux. Hvis du mistænker at din barn har reflux, så tal med din sundhedsplejerske, så i sammen kan finde en løsning på dette. I mange tilfælde vil man anbefale modermælkserstatningen der hedder Enfamil AR til børn med reflux.

Afføring hos baby (Fordøjelsesproblemer)

Afføringen afslører, om der skulle være komplikationer i forbindelse med den mælkeerstatning, som du giver dit barn. Det er ikke ualmindeligt, at børn der for MME (modermælkserstatning) oftere har flere problemer med maven, end børn der for naturligt brystmælk. 

Årsagen er at der indeholder flere forskellige tilsætningsstoffer i erstatningsprodukterne, og ikke alle børn er lige gode om at fordøje alle produkter. Ligeledes findes der heller ikke ét produkt, som alle børn kan tåle uden nogen gener. Det produkt der fungerer godt hos nogle børn, fungerer ikke nødvendigvis godt hos nogle andre børn. Derfor kan det være en jungle at finde ud af hvilken variant af modermælkserstatning man skal vælge.

ÆNDRINGER I AFFØRING

 

Valg af modermælkserstatning kan også afspejles i barnets afføring. Farven kan ændres, konsistensen kan forandres, og så længe at afføringen ikke er hård, og barnet ingen videre komplikationer har, så er valget af mælkeerstatningen muligvis korrekt.

Ændrer afføringsmønsteret i form af antal pr uge, konsistent eller farve, så tøv ikke med at kontakte jeres sundhedsplejerske. 

Hvis barnets afføringsmønster bliver anderledes, betyder ikke nødvendigvis at man er nødt til at skifte modermælkserstatningsmærke, hvis barnet udelukkende får MME kan man give nogle supplerende væsker/dråber, for at give lind mave.

Det bedste råd

Det bedste råd, er at snakke med jeres sundhedsplejerske, og høre hvad hendes faglige vurdering af valg af mælkeerstatning er. Det kan være at det er det rigtige valg hun anbefaler jer, men det kan også være at jeres barn ikke kan fordøje det ordentligt. Derfor er man nødt til at prøve sig frem, og skifte, hvis man oplever gener. Dette er en proces som i skal have og samarbejde med jeres sundhedsplejerske. Ikke alle børn er ens, og derfor kan der være svært at vide hvad der er bedst for ens barn. 

Hvornår må babyer få vand?

Børn må få vand allerede fra de er helt spæd. Hvis barnet er under 4 måneder, må man gerne give koldt, afkogt vand. Det er især godt når vejret er varmt. Men det er også godt, hvis der er problemer med maven. Hvis du ammer, får barnet slukket tørsten helt automatisk, da det første der kommer ud af brystet, når barnet bliver lagt til, er tyndt og vandet, som slukker tørsten. 

Får dit barn modermælkserstatning, kan det være en god ide at tilbyde dit barn vand i ny og næ. 

Så snart dit barn er over 4 måneder, så må dit barn få vand direkte fra vandhanen.

Kilder

Berit Madsen

Berit Madsen

Mit navn er Berit Madsen, og jeg er supplerende sygeplejerske hos Topsund. Jeg gennemlæser artikler, der er relevante for mit sundhedsfaglige område. Primært læser- og godkender jeg artikler, der omhandler baby og børn samt artikler omhandlende livsstilsprodukter, der kan påvirke helbred og sindslidelser. Jeg godkender desuden artikler vedrørende vitaminer og kosttilskud, der har til formål at forbedre kropslige tilstande. Jeg er uddannet fra Syddansk Universitet og har en kandidatgrad i klinisk sygepleje. Mine personlige interesseområder er primært baby og børn i forhold til optimal sundhed. Desuden interesserer jeg mig for vitaminers virkning i kroppen samt alternativer til traditionel medicin, og hvad de alternative valg potentielt set kan have af positiv virkning på kroppen.Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2020