Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

6 råd der øger din motivation til træning

skridttæller
Hvis du er som de fleste, så kender du alt til den demotiverende følelse af overhovedet ikke at have lyst til at skulle træne. Du kan have travlt nok i hverdagen til, at træning er noget af det sidste, du tænker på, når du endelig lander hjemme fra arbejde.Hvis du er som de fleste, så kender du alt til den demotiverende følelse af overhovedet ikke at have lyst til at skulle træne. Du kan have travlt nok i hverdagen til, at træning er noget af det sidste, du tænker på, når du endelig lander hjemme fra arbejde.

Vi giver dig her 6 bud på, hvad der kan øge din motivation til træning. Nogle bud der i hvert fald ikke burde tage modet fra dig:

Sæt dig realistiske og overskuelige delmål

Det er vigtigt med mål, når du skal igang med at træne. Mål er faktisk en slags måde at snyde din egen hjerne til at arbejde i retningen af noget. Derfor vil du også have mindre risiko for at falde fra, da det automatisk ikke bliver en mulighed at give op, før du har nået dit mål. Du kender det måske fra arbejdssituationer.

Men du skal heller ikke lægge for hårdt ud, for så løber du ind i en mur, hvor dine måle er for høje til, at de måske overhovedet er realistiske. Sæt dig derfor i stedet delmål der arbejder i retningen af at nå et overordnet mål, det øger din motivation til træning. 

Delmålene skal være realistiske og overskuelige, så du kan følge med i dit eget tempo. Det er vigtigt ikke at sætte konkrete datoer på målene, da det muligvis vil stresse mere end gavne.

Det betyder, at du blot skal sætte dig det første delmål der hedder, at du fx gerne vil kunne opnå at løbe 3 kilometer uden pause. Når du har nået dette delmål, kan det næste være, at du gerne vil kunne løbe 5 kilometer uden pause. På lang sigt kan det overordnede mål være, at du gerne vil kunne løbe 10 kilometer, ja, eller en halvmaraton, uden pause.

Små skridt bliver tilsammen et kæmpet stort sejrsskridt.

Anskaf en skridttæller

Hvad der kan øge din motivation til træning, er at kunne holde øje med, hvor meget du egentlig får udrettet i form af tal, du kan forholde dig til. Du kan derfor anskaffe dig en skridttæller, du kan have siddende helt diskret og uden at tænke over det.

Her kan du have til hensigt at gå fx 10.000 skridt om dagen. En skridttæller vil helt automatisk motivere dig til at gå lidt ekstra, tage trappen fremfor elevatoren eller gå den længere omvej. Der kan nemlig hurtigt gå sport i at få tælleren til at tælle opad hele tiden, og det kan helt naturligt motivere dig.

En skridtæller fungerer derfor på samme måde som at opnå små belønninger i spil. Den samme følelse af tilfredsstillelse vil brede sig i din krop, når du runder de 10.000 skridt, du har sat dig for. Og ikke før vil du hele tiden holde øje med, hvordan tallet bliver højere og højere i løbet af dagen.

Det behøver heldigvis heller ikke at være en dyr investering, da der oftest er skridttæller tilbud at finde de fleste steder. Og så er du allerede godt fra start i forhold til motivationen.

Find en træningspartner

Tit og oftes har man svært ved at komme i gang med træningen fordi man ingen motivation til træning har generelt. Det er fordi man alene står med ansvaret for at begynde, og det er rigtig svært for mange at komme i gang og sige: Nu det NU! – Derfor vil det være en genial ting at anskaffe sig en træningspartner. Det kan være din partner/kæreste, det kan være din bedste ven eller veninde, det kan sågar være en helt ny, som du søger i et forum, facebook, eller i den lokale idrætsklub, hvor du bor. 

Det at du har en træningspartner, (eller måske flere) gør at du vil være mere forpligtet til at komme afsted og ud ad døren. Så er i to om at få gang i træningen, og det er super godt, når man føler sig demotiveret og træt, at den anden så kan sparke ind afsted, for når man først er igang med træningen, så kan man jo virkelig godt lide det. Så find en partner, kombiner ud fra jeres kalendre, hvilke dage der skal trænes, og hold hinanden op på at fortsætte. 

Har du svært ved at træne når det er koldt udenfor?, så kan du et løbebånd sikre din form læs mere her. 

motivation til træning

Hold øje med dine forbedringer undervejs

Noget som bestemt ikke øger ens motivation til træning, er når der ikke sker noget rigtig hurtigt. Man bliver utålmodig og rastløs. Og når man ikke kan se forskel efter første træning, så føler man, at det hele bare kan være ligemeget. Men tro om igen. 

Hvis du er gået fra ikke at have trænet moderat før, så går der altså lige noget tid, alt efter hvor meget du træner, indtil du kan mærke og se en forskel. Det er individuelt fra person til person hvor hurtigt der sker fremskridt. 

Hold dig selv i nakken de første par uger, for der skal nok ske en markant forandring. Især hvis du ikke har trænet før. Har du trænet før, men holdt en lang pause, så vil du hurtigere kunne få muskelmassen tilbage. 

Som en god motivation er, at tage et billede af dig selv i fuld figur inden du starter med at træne. På den måde kan du altid gå tilbage og se hvordan fedtfordelingen så ud da du startede. Du kan tage mål af omkredsen, forskellige steder på din krop, fx, lår, rumpe, arme, mave, lår osv. Skriv målene ned, og gem dem. Når du så har trænet i et par uger, så mål dig samme steder igen, og mon ikke målene er mindre. 

Husk at sætte pris på de små forskelle der sker på din krop, når du begynder at træne. Rom blev ikke bygget på én dag, og derfor tager det lidt tid. Men med delmål, og små sejre, så vil du nemmere blive motiveret til at fortsætte, selvom der kan være hårde perioder, dét for øje øger din motivation til træning. 

Lyt til musik eller lydbog mens du træner

Noget af det, de fleste synes er uoverskueligt ved træning er, at det ganske enkelt er for kedeligt og stillestående, trods de fremskridt og sundhedsfordele, det er muligt at opnå.

Musik er altid en god idé at akkompagnere træningen med, da du psykisk vil begynde at følge musikken i forhold til rytmen, og måske giver dig lidt ekstra, uden egentlig at være opmærksom på det. Musikken er også med til at fylde et lydrum ud, der ellers ikke er særligt interessant, og du kan derfor forsvinde fra omgivelserne og fokusere mere på musikken, end på hvor kedelig træningen plejede at være. Hvis du løber kan du få 6 metoder til at begynde at nyde det her. 

Med fremkomsten af lydbøger er dette også en oplagt mulighed for dig at tilføje til din træning. På samme måde som musik, kan en spændende lydbog opsluge din opmærksomhed, så du følger koncentreret med i historien og fjerner dit fokus fra selve træningen i en sådan grad, at du glemmer tid og sted. Det er videnskabeligt bevist, at musik motivation til træning, og for at give den mere gas. 

motivation til træning

Dit nyindkøbte træningsudstyr forpligter

Har du først besluttet dig for at gå i gang med at træne, så skal du naturligvis starte med, at forkæle dig selv med noget lækkert træningstøj, træningssko og diverse udstyr. Det er altid en god start at forkæle sig selv, og invester i det træningstøj, som du føler dig komfortabel ud i, og som du føler dig flot og lækker ud i.  Har du brug for at rette ryggen mere når du bevæger dig, kan du prøve en holdningskorrigerende T-shirt. 

Når først du har investeret i noget lækkert træningsudstyr, så er du også forpligtet til at få det brugt. Naturligvis skal du igang, og tøjet og skoene skal indvies, og det burde give motivation til træning. Du kan også købe din egen motionscykel, hvis det motiverer dig mere. 

Hvis det motivere dig at træne hjemme, kan du investere i træningsudstyr, som man snildt kan bruge hjemme på stuegulvet. Men hvis først du køber noget, og det gælder ligeså vel din indmeldelse i fitnesscenteret, at du er nødt til at tage fat i nakkeskinnet, og kom i gang. For ellers vil pengene være spildte, og hvem gider smide penge ud af vinduet, for ingen verdens nytte? 

Se vores artikel om træningsudstyr til hjemmet her.

Besøg MuscleHouse for at se udvalget af gavnlige kosttilskud til træning. Du kan også se det store udvalg hos Fitnessguru.

Nanna Petersson

Nanna Petersson

Nanna Petersson er redaktør på Topsund. Hun lever et liv med mand og to børn. Siden hun fik børn har hun fået stort fokus på at leve sundt, finde sunde alternativer og opretholde en sund livsstil. Nannas passion er at give læseren inspiration til at leve sundere i hverdagen.Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2023