Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Myggespray – et middel mod myg

Myggespray
DEET har været ulovligt i Danmark siden 1996. Siden 2003 har det dog været muligt at købe en myggespray som er lige så effektiv, uden de negative effekter fra DEET. Myggesprayen Autan Active er godkendt af miljøstyrelsen, og den er lovlig at anskaffe sig i Danmark.Du kan købe myggespray Autan Active (100 ml.) hos Apopro med gratis fragt og dag-til-dag levering:

Autan myggespray

109.95
93,-
  • Effektivt mod myg
  • Det sunde alternativ til myggespray med DEET
  • Velegnet hvis du skal rejse til myggeplagede områder
Gratis fragt

Det mest effektive myggespray uden 'DEET'?

Autan Active er en effektiv myggespray, som beskytter dig i op til 8 timer mod myg og op til 5 timer mod bidende insekter. Desuden mindsker det også risikoen for bid af skovflåter i op til 4 timer.

Du kan også tage med Autan Active med på rejsen, hvor det også har en afskrækkende effekt på myggene i de tropiske lande. Det kan anvendes både indendørs og udendørs.

Autan Active påføres ved at spraye på udsatte hudområder, som ikke er dækket af tøj. Typiske anvendelsessteder er på ankler, arme og i nakken. Det bør højst anvendes 1 gang dagligt, på mindre hudområder, dagligt i små perioder.

Autan Active bør ikke anvendes af børn under 3 år eller på børns hænder.

Hvorfor er myggespray med 'DEET' ulovligt?

DEET har været ulovligt i Danmark siden 1996. Siden 2003 har det dog været muligt at købe en myggespray som er lige så effektiv, uden de negative effekter fra DEET. Myggesprayen Autan Active er godkendt af miljøstyrelsen, og den er lovlig at anskaffe sig i Danmark.

DEET er et opløsende middel, som er i stand til at opløse eksempelvis viskose og plastik. Der er ikke direkte påvist en skadelig virkning på mennesker, men eksperter er alligevel enige om, at DEET har en skadelig indvirkning på helbredet.

Hvorfor er 'DEET' dårligt for helbredet?

DEET er den mest udbredte ingrediens i insektmidler, som har en afskrækkende effekt på insekter. Derefter er de hyppigste ingredienser æteriske olier som citronelle og eukalyptus. DEET fungerer ikke kun afskrækkende, men er også skadeligt på myg og andre insekter.

Det er aktuelt at skelne mellem den egentlige virkning på henholdsvis mennesker og insekter:

Virkningen på mennesker

Mængden af DEET kan variere en del i forhold til koncentrationen i de forskellige myggemidler. Typisk ligger koncentrationen på 10-30%, men et myggemiddel kan også indeholde hele 100% DEET. Eftersom DEET fungerer som nervegift for pattedyr og insekter, er der bred enighed om, at det også påvirker og skader menneskers nervesystem. Dyr og mennesker har nervesystemer, som ligner hinanden, hvorfor man drager denne konklusion.

Carbamater er en gruppe af insektgifte, som blandes med DEET for at forstærke virkningen. Carbamater har dog også en sådan effekt, at det hæmmer et enzym, som i menneskekroppen er med til at opretholde funktionen af centralnervesystemet.

DEET kan i sig selv også måles i urin og blod, hvorfor man er i stand til at måle en overdosering eller forgiftning.

Virkningen på insekter

DEET har den enkle og simple virkning, at den fungerer afskrækkende for insekter. Myggene frastødes af lugten fra stoffet. DEET har desuden en påvirkning på myggenes følemekanismer i deres antenner. Denne effekt har eukalyptusolie også.

Desværre rapporteres det, at resistensen hos myggene, over for DEET, konstant øges.

Myggespray

Bør du anvende myggespray med 'DEET'?

Du har sikkert oplevet, at myggene kan føles som den største plage en sen sommeraften, hvor du mest af alt har lyst til at sidde og nyde den lune sommerluft. Sandheden er, at der faktisk ikke er ret mange myg i Danmark, og de bærer ikke rundt på potentielle smittesygdomme. Derfor betragtes de ikke som en plage som sådan.

Det anbefales derfor kun at benytte myggespray med DEET, hvis man skal rejse til områder, hvor der er risiko for sygdomme eller hvis mængden af myg nærmer sig en reel plage. Det kunne være eksempler som:

I disse tilfælde må du ikke anvende 'DEET'!

Anbefalingerne for DEET er meget forskellige i diverse lande. Generelt er dog en række forholdsregler gældende. Du bør IKKE anvende DEET:Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2023