Click Here
Vil du annoncere på Topsund.dk? Kontakt os på: Kontakt@topsund.dk

Myggespray – et middel mod myg

DEET har været ulovligt i Danmark siden 1996. Siden 2003 har det dog været muligt at købe en myggespray som er lige så effektiv, uden de negative effekter fra DEET. Myggesprayen Autan Active er godkendt af miljøstyrelsen, og den er lovlig at anskaffe sig i Danmark.

Hvorfor er myggespray med ‘DEET’ ulovligt?

DEET har været ulovligt i Danmark siden 1996. Siden 2003 har det dog været muligt at købe en myggespray som er lige så effektiv, uden de negative effekter fra DEET. Myggesprayen Autan Active er godkendt af miljøstyrelsen, og den er lovlig at anskaffe sig i Danmark.

DEET er et opløsende middel, som er i stand til at opløse eksempelvis viskose og plastik. Der er ikke direkte påvist en skadelig virkning på mennesker, men eksperter er alligevel enige om, at DEET har en skadelig indvirkning på helbredet.

Hvorfor er ‘DEET’ dårligt for helbredet?

DEET er den mest udbredte ingrediens i insektmidler, som har en afskrækkende effekt på insekter. Derefter er de hyppigste ingredienser æteriske olier som citronelle og eukalyptus. DEET fungerer ikke kun afskrækkende, men er også skadeligt på myg og andre insekter.

Det er aktuelt at skelne mellem den egentlige virkning på henholdsvis mennesker og insekter:

Virkningen på mennesker

Mængden af DEET kan variere en del i forhold til koncentrationen i de forskellige myggemidler. Typisk ligger koncentrationen på 10-30%, men et myggemiddel kan også indeholde hele 100% DEET. Eftersom DEET fungerer som nervegift for pattedyr og insekter, er der bred enighed om, at det også påvirker og skader menneskers nervesystem. Dyr og mennesker har nervesystemer, som ligner hinanden, hvorfor man drager denne konklusion.

Carbamater er en gruppe af insektgifte, som blandes med DEET for at forstærke virkningen. Carbamater har dog også en sådan effekt, at det hæmmer et enzym, som i menneskekroppen er med til at opretholde funktionen af centralnervesystemet.

DEET kan i sig selv også måles i urin og blod, hvorfor man er i stand til at måle en overdosering eller forgiftning.

Virkningen på insekter

DEET har den enkle og simple virkning, at den fungerer afskrækkende for insekter. Myggene frastødes af lugten fra stoffet. DEET har desuden en påvirkning på myggenes følemekanismer i deres antenner. Denne effekt har eukalyptusolie også.

Desværre rapporteres det, at resistensen hos myggene, over for DEET, konstant øges.

Bør man anvende myggespray med ‘DEET’?

Du har sikkert oplevet, at myggene kan føles som den største plage en sen sommeraften, hvor du mest af alt har lyst til at sidde og nyde den lune sommerluft. Sandheden er, at der faktisk ikke er ret mange myg i Danmark, og de bærer ikke rundt på potentielle smittesygdomme. Derfor betragtes de ikke som en plage som sådan.

Det anbefales derfor kun at benytte myggespray med DEET, hvis man skal rejse til områder, hvor der er risiko for sygdomme eller hvis mængden af myg nærmer sig en reel plage. Det kunne være eksempler som:

  • Områder med risiko for smitte af malaria (fx Sydamerika eller Afrika)
  • Risikoområder for smitte af andre overførte sygdomme (fx denguefeber)
  • Risiko for ekstreme flokke af myg (fx en varm sommerdag efter regnvejr i Sverige)

I disse tilfælde må du IKKE anvende ‘DEET’!

Anbefalingerne for DEET er meget forskellige i diverse lande. Generelt er dog en række forholdsregler gældende. Du bør IKKE anvende DEET:

  • På børn i aldersgruppen under 3 år
  • På følsom eller skadet hud
  • På følsom hud eller i ansigtet
  • På hud som er under tøjet (anvendes kun på områder, som er udsat for myg)

Det meste effektive myggespray uden ‘DEET’?

Autan Active er en effektiv myggespray, som beskytter dig i op til 8 timer mod myg og op til 5 timer mod bidende insekter. Desuden mindsker det også risikoen for bid af skovflåter i op til 4 timer.

Du kan også tage med Autan Active med på rejsen, hvor det også har en afskrækkende effekt på myggene i de tropiske lande. Det kan anvendes på indendørs og udendørs.

Autan Active påføres ved at spraye på udsatte hudområder, som ikke er dækket af tøj. Typiske anvendelsessteder er på ankler, arme og i nakken. Det bør højst anvendes 1 gang dagligt, på mindre hudområder, dagligt i små perioder.

Autan Active bør ikke anvendes af børn under 3 år eller på børns hænder.

Du kan købe Autan Active (100 ml.) hos Helsebixen med gratis fragt:

Denne artikel kan indeholde affiliate links. Klik her for at læse vores affiliate politik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Læs også

Hvorfor skal du bruge flystrømper?

kunstigt juletræ

Kunstigt juletræ vs. ægte juletræ

baobab olie

Baobab olie – forkæl din hud

baobab

Baobab – bliv klogere på livets træ

Søvnløshed

Søvnløshed kan slå dig ihjel – læs hvad mindre end 7 timers søvn gør ved din krop

Tilmeld nyheder

Indtast din e-mail adresse og modtag seneste nyt om artikler og konkurrencer. I december udlodder vi et gavekort på 500 kr. til Sendentanke. Sidst på måneden trækker vi lod blandt alle tilmeldte.

© Topsund.dk - 2018