Skip to content

Proteiner – hvad er sundhedsfordelene?

Proteiner er essentielle for en sund krop og et sundt helbred. Men hvad er proteiner? Og hvordan får du flere af dem?
Proteiner

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du køber noget via et link. Læs mere.Hvad er proteiner?

Proteiner består af aminofedtsyrer. Der findes 20 forskellige aminofedtsyrer i din krop, som har en positiv indvirkning på de mange tusinde forskellige proteiner i kroppens systemer. Proteinerne har størst funktion i dine celler, hvor de har forskellige opgaver.

Her er 9 eksempler på vigtige funktioner, som protein har i din krop.

9 vigtige funktioner af proteiner i kroppen

1. Vedligeholder væv

Din krop har behov for proteiner, for at kunne vedligeholde vævet i kroppen.

Men proteinerne i kroppen er i konstant forandring, hvor gamle proteiner erstattes af nye. Dette fungerer ved, at kroppen nedbryder den mængde af proteiner, som benyttes til at genopbygge og reparere væv i kroppen.

Af og til kan kroppen nedbryde mere protein, end den laver, hvilket øget din krops behov for proteiner.

Dette sker typisk i perioder med sygdom, under graviditet (link) og mens du ammer (link).

Det kan også opstå, hvis din krop er ved at komme sig efter en skade eller operation.

Sportsudøvere, atleter og ældre har ligeledes et øget behov for proteiner.

2. Skaber biokemiske reaktioner

Enzymer er proteiner som gavner tusinder af biokemiske reaktioner som foregår både uden for og indeni cellerne i din krop.

Strukturen af enzymerne tillader dem at kombinere sig med andre molekyler indeni cellerne. Disse kaldes substrater. Substrater sætter gang i de gavnlige reaktioner, som er essentielle for din metabolisme.

Enzymer har også gavnlige effekter uden for cellerne. Fordøjelsesenzymer som laktase og sukrase er med til at fordøje sukker.

Nogle enzymer kræver andre molekyler, som vitaminer og mineraler, før der opstår en reaktion. Disse kropslige funktioner er afhængige af enzymer:

 • Fordøjelse
 • Energiproduktion
 • Blodstørkning
 • Muskelsammentrækninger

Mangel på- eller disfunktion af disse enzymer kan forårsage sygdomme og kroniske tilstande.

3. Fungerer som budbringere

Nogle proteiner er hormoner. Hormoner er kemiske budbringere som har til formål at skabe kommunikation mellem celler, væv og organer.

They er lavet af- og secerneret af endokrine væv eller kirtler og transporteres ind i dit blod til deres målrettede væv og organer, hvor de binder sig til proteinreceptorer på celleoverfladen.

Hormoner kan grupperes i tre hovedkategorier:

 • Proteiner og peptider: De er lavet af kæder af aminofedtsyrer, som består af alt fra et par stykker til flere hundrede.
 • Steroider: De er lavet af fedttypen kolesterol. Kønshormoner, testosteron og østrogen er baseret på steroider.
 • Aminer: Disse er skabt af individuelle aminofedtsyrerne tryptofan eller tyrosin, hvilket hjælper hormonerne som er relateret til din søvn og metabolisme.

Protein og polypeptider udgør det meste af kroppens hormoner. Nogle eksempler er:

 • Insulin: Som signalerer optagelsen af glukose eller sukker i cellerne.
 • Glucagon: Signalerer nedbrydelsen af oplagret glukose i leveren.
 • hGH (væksthormon): Stimulerer væksten af forskellige væv herunder knoglerne.
 • ADH (antidiuretisk hormon): Signalerer til nyrerne at de skal reabsorbere vand.
 • ACTH (adrenocorticotropic hormon): Stimulerer frigørelsen af kortisol, som er en nøglefaktor i din metabolisme).

4. Skaber strukturer

Nogle proteiner er fiberholdige og forsyner dine celler og dit væv med fasthed og stivhed.

Disse proteiner inkluderer kreatin, collagen og elastin, som hjælper på den bindende ramme af visse strukturer i din krop.

Keratin er et strukturprotein som findes i din hud, hår og negle.

Collagen er det mest indholdsrige protein i din krop, og er det strukturelle protein i dine knogler, sener, ledbånd og hud.

Elastin er hundrede gange mere fleksibelt end collagen. Elastisiteten og fleksibiliteten gør det muligt for mange væv i din krop at trække sig sammen til sin originale form efter at være blevet strukket ud eller sammentrukket. Dette sker eksempelvis i din livmoder, dine lunger og arterier.

Proteiner

5. Vedligeholder passende pH-værdier

Protein spiller en vigtig rolle i reguleringen af koncentrationen af fedtsyrer og baser i dit blod og andre kropslige væsker.

Balancen mellem fedtsyrer og baser er målt ved hjælp af pH-skalaen. Den går fra 0 til 14, hvor 0 er den mest syreholdige, 7 er neutral og 14 er det mest alkalisk.

Eksempler på pH-værdier af typiske substanser er:

 • pH 2: Mavesyre
 • pH 4: Tomatjuice
 • pH 5: Sort kaffe
 • pH 7,4: Menneskeblod
 • pH 10: Magnesia-mælk
 • pH 12: Sæbeholdigt vand

En række systemer i kroppen gør, at det er muligt for dine kropsvæsker at opretholde normale pH-værdier.

En konstant pH er nødvendig, eftersom blot en lille forandring i pH kan være skadelig eller potentielt dødelig.

En af måderne din krop regulerer pH-værdien på er ved hjælp af proteiner. Et eksempel er hæmoglobin – et protein som udgør dine røde blodceller i kroppen.

Hæmoglobin binder mindre mængder af syre, som hjælper med at opretholde en normal pH-værdi i dit blod.

6. Afbalancerer væsker

Proteiner er med til at regulere de processer, som er med til at vedligeholde væskebalance.

Albumin og globulin are proteiner i dit blod som hjælper med at vedligeholde din krops væskebalance ved at tiltrække og fastholde vand.

Hvis du ikke indtager nok protein, vil dine niveauer af albumin og globulin falde. På længere sigt kan mangel på protein gøre, at din krop ikke længere kan holde dit blod i dine blodårer, og blod samt væske tvinges i stedet ud i områder mellem dine celler.

Løbende som væsken ophober sig i disse områder mellem cellerne, vil der opstå hævelser eller ødemer (væskeophobninger) – maveregionen er især udsat.

Dette er en alvorlig form for proteinernæring kaldet Kwashiorkor. Dette udvikler sig, når en personer indtager tilstrækkeligt med kalorier uden at få nok proteiner. Kwashiorkor er dog en sjældenhed, og opstår typisk i verdensdele med området med sult.

Proteiner

7. Styrker immunforsvaret

Proteiner er med til at hjælpe med at danne immunoglobuliner eller antistoffer til bekæmpelse af infektion.

Antistoffer er proteiner i dit blod, der hjælper med at beskytte din krop mod skadelige udefrakommende forhold som vira og bakterier. Hvis disse når ind i din krop, vil de angribe dine celler. Herefter vil din krop, ved hjælp af proteinerne, danne antistoffer, der er med til at bekæmpe vira eller bakterier. Uden disse antistoffer, ville vira og bakterier være i stand til at formere sig i din krop og dermed bekæmpe din krop med den sygdom, de forårsager. Ellers tak!

Når din krop har produceret antistoffer mod en bestemt virus eller bakterie, glemmer dine celler aldrig hvordan man laver dem. Dette kaldes immunitet. Din krop udvikler altså immunitet mod de sygdomme, den udsættes for. Denne proces gør det muligt for din krop at reagere hurtigt næste gang en virus eller bakterie invaderer din krop.

8. Transporterer og lagrer næringsstoffer

Transportproteiner transporterer substanser gennem dit blodsystem. Disse substanser transporteres ind i celler, ud af celler og indeni celler.

Disse substanser indeholder næringsstoffer som vitaminer og mineraler, blodsukker, kolesterol og ilt.

Hemoglobin er et protein som transporterer ilt fra dine lunger til dit kropsvæv. Glukosetransportører flytter glukose til dine celler, mens lipoproteiner transporterer kolesterol og andet fedt i dit blod.

Proteintransportører er specifikke på den måde, at de kun binder sig til specifikke substanser. Proteintransportører, som flytter glukose, vil derfor ikke også flytte kolesterol.

Proteiner har også opgaver i forhold til lagring. Ferritin er et lagringsprotein som lagrer jern. Casein er et andet lagringsprotein, som er proteinet i mælk, der hjælper spædbørn med at vokse. Cesein er derfor også populært blandt personer som styrkertræner, for at vedligeholde deres muskler.

Proteiner

9. Giver energi

Proteiner kan forsyne din krop med energi.

Proteiner indeholder 4 kalorier pr. gram. Dette er den samme mængde af energi som kulhydrater bidrager med. Fedt bidrager med mest energi med sine 9 kalorier pr. gram.

Men en af de sidste ting, din krop vil udnytte for at få energi, er faktisk protein, da protein har mange vigtige og nyttige funktioner i din krop, og indeholder mange gavnlige næringsstoffer til din krop.

Kulhydrater og fedt er meget bedre egnede til at forsyne din krop med energi. Dette skyldes, at din krop vedligeholder reservedepoter som udnyttes som brændstof. Kulhydrater og fedt udnyttes også langt mere effektivt af kroppen set i forhold til din metabolisme, sammenlignet med protein. Faktisk bidrager protein med meget lidt energi under normale omstændigheder.

Under faste (1-2 døgn uden føde), vil din krop derfor begynde at nedbryde din muskulatur, så aminosyrerne heri kan bidrage med energi til kroppen.

Din krop benytter ligeledes aminofedtsyrer fra nedbrudt muskulatur, hvis kulhydratniveauet i kroppen er lavt. Dette kan eksempelvis opstå under intens og længerevarende træning, eller hvis du ikke indtager nok kalorier på daglig basis.

Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2020