Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Q10 tilskud er godt for dit helbred

Q10
Q10 er et enzym, der dannes naturligt i kroppen. Med alderen falder produktionen af Q10, og det kan derfor være nødvendigt med et kosttilskud. Q10 er nemlig et vigtigt enzym, der har positiv effekt på flere forskellige ting i din krop.Q10 er den korte betegnelse af coenzym Q10. Det er et enzym, der har positiv effekt på vores immunforsvar. Hvis du er i tvivl, om din krop danner tilstrækkeligt med Q10, er det en god idé at overveje et tilskud.

Hvad er Q10?

Q10 er et enzym, der dannes naturligt i din krop. Enzymet lagres i cellernes mitokondrier, som står for energiproduktionen i kroppen. De er også med til at beskytte cellerne mod oxidativ stress og skade samt vira og bakterier.

Kroppens naturlige produktion af Q10 falder med alderen. Q10 findes flere forskellige steder i kroppen, og størstedelen findes i hjertet, leveren, nyrerne, bugspytkirtlen og lungerne. Q10 har flere vigtige funktioner i kroppen:

Hvad er Q10 godt for?

En af hovedopgaverne for Q10 er, at hjælpe kroppens celler med at producere energi.

En vigtig funktion er også, at enzymet hjælper med at fungere som et beskyttende antioxidant, som beskytter kroppens celler mod oxidativ stress og skade.

Overordnet har Q10 følgende helbredsfordele:

 • Det kan hjælpe med behandling mod hjertefejl
 • Det kan hjælpe på fertilitet (barnløshed)
 • Det kan være med til at holde huden ung og sund
 • Det kan modvirke hovedpine
 • Det kan forbedre ydeevnen ved fysisk aktivitet
 • Det kan hjælpe på diabetes
 • Det kan muligvis have vigtig indflydelse under behandling af kræft. Læs mere hos Kræftens Bekæmpelse
 • Det er godt for hjernen
 • Det kan beskytte lungerne

Q10 til en sundere hud

Det største organ i kroppen er huden, og det er også det organ, der udadtil udsættes for flest ydre påvirkninger i løbet af dagen.

De ydre påvirkninger kan have en negativ effekt på din hud. Et urent miljø, fx i byer, og solens stråler er to eksempler på, at din hud kan ældes før tid.

Også indre påvirkninger har effekt på huden udadtil. Skader på væv, usund livsstil og hormonel ubalance er blot tre eksempler på indre faktorer, der påvirker din hud negativt.

Du kan på føre Q10 direkte på din hud i form af en hudcreme, og dette kan være med til at reducere den negative påvirkning fra både indre og ydre påvirkninger. Det sker ved, at Q10 øger energiproduktionen i hudens celler og har antioxidative effekter, så huden beskyttes mod oxidativ stress og skade på huden.

En god løsning er at påføre huden Q10 udvendigt og samtidig tage et tilskud af kollagen:

Kollagen – øger hudens spændstighed, modvirker rynker og forebygger slidgigt

Q10 bivirkninger og sådan tager du det

Hvis du skal tage et tilskud af Q10, skal dosen ligge på 90-200 mg om dagen. Du kan også tage op til 500 mg.

Der er som sådan ikke nogle mærkbare bivirkninger, selv ikke med en daglig dose på 1.200 mg i 16 måneder. Læs mere hos Healthline.

Du kan dog opleve bivirkninger som diarre, svimmelhed og en brændende fornemmelse i bryst eller ved hjertet.

Hvis du oplever en eller anden form for bivirkninger, anbefales det, at du deler den daglige dose op i to eller tre dele.

Hvis du er sund og rask er der ikke grund til bekymring. Du skal dog være opmærksom, hvis du har kroniske lidelser som hjertefejl, problemer med nyrer eller lever eller diabetes. Rådfør dig altid med din læge, hvis du er i tvivl, og inden du påbegynder et tilskud.

Optagelsen af Q10 i kroppen er langsom, da Q10 er et fedtopløseligt enzym. Det anbefales derfor også at tage et tilskud sammen med mad, da dette kan øge optagelsen.

Kroppen lagrer ikke Q10, hvorfor det er nødvendigt med et vedvarende tilskud, hvis du ønsker de positive effekter.

Q10 mangel symptomer og sådan får du mere

Mangel på Q10 er ikke kun betinget af alderen. En række faktorer kan også have betydning for mangel såsom:

 • Ernæringsmæssige mangler, hvor du fx ikke får nok B6-vitamin
 • Genetiske problemer der forhindrer den naturlige produktion af Q10
 • Sygdom i mitokondrierne
 • Sygdom i dit væv
 • Oxidativ stres
 • Bivirkninger efter statinbehandling

Hvis du vil øge dit indtag af Q10 naturligt gennem de fødevarer, du spiser, bør du øge dit indtag af følgende fødevarer:

 • Kød fra organer som hjerte, lever og nyre
 • Kød fra muskeldyr som svin, ko og kylling
 • Fede fisk som sild, makrel, ørred og sardiner
 • Grøntsager som spinat, broccoli og blomkål
 • Frugter som jordbær og appelsiner
 • Bælgfrugter som linser, peanuts og sojabønner
 • Frø og nødder som pistacienødder og sesamfrø
 • Olier som rapsolie og sojabønneolie

Q10 virkning

Hvis du ønsker en markant virkning i forhold til at kunne mærke fordelene ved et Q10 tilskud, bør du gå efter et tilskud med en kraftig Q10 virkning. Det gør du ved at gå efter de tilskud med den højeste dose. Du kan altid, hvis du finder ud af, at dosen er for høj, dele den over i mindre doser.

Q10 tilbud

Q10 kan anskaffes i mange forskellige prisklasser. Du kan desuden få det i flere former som tabletter, kapsler og pulver.

Der er regelmæssigt udsalg på tilskud, men hvis du blot ønsker at prøvet et tilskud af, anbefaler vi at starte med et tilskud med en mindre dose, som naturligt også vil være billigere.

Vi anbefaler følgende tilskud:

Nivea Q10

Nivea Q10 er et godt bud på en hudcreme med Q10. Det er en af de mest prisvenlige cremer. Hvis du ønsker at prøve Q10 for et sundere og flottere hud, anbefaler vi følgende kombination:

Q10 kosttilskud

Hvad du foretrækker afhænger af, om du foretrækker at tage tilskud i form af pulver, kapsler eller tabletter.

Q10 er forholdsvist smagsneutralt, hvorfor du typisk finder Q10 tilskud uden forskellige smagsvarianter, som man ser det ved andre kosttilskud.

Pulver

Pulver er praktisk, hvis du ønsker at tage et tilskud ved at blande pulveret i væske eller fødevarer. Du kan eksempelvis blande et Q10 pulver tilskud i alle slags væsker. Vand, juice, smoothies eller lignende.

Du kan også blande det i bagværk, grød eller andet. Anvendelsesmulighederne er flest med et Q10 tilskud i pulverform. Du kan få følgende kosttilskud:

[Q10 pulver kosttilskud]

Kapsler og tabletter

Kapsler og tabletter er praktisk til dig, der har let ved at sluge kapsler og tabletter. Det kræver blot væske i form af fx vand, og du har taget et tilskud.

Forskellen er typisk, at kapsler er pulver indkapslet i en gennemsigt kapsel typisk fremstillet af gelatine. Tabletter er pulveret presset i fast form.

Du kan få følgende kosttilskud:

Andre Q10 produkter

Du kan også få andre produkter med Q10. Herunder ser du et udvalg af fx tandpasta og brusetabletter indeholdende enzymet:Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2020