Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Er der en sammenhæng mellem dine negle og dit helbred?

negle
Vidste du har overordnet set, kan man ud fra dine negle, se hvordan dit generelle helbred er? Ser du noget unormalt på dine negle, kan det være et tegn på sygdom i kroppen - Vi går mere i dybden på de forskellige tegn.De færreste ved det faktisk, men tit og ofte kan sygdomme ses på ens negle. Har du studeret dine negle for nylig? – Dine negle kan vise om du har problemer med leveren, lungerne, sågar hjertet. De kan nemlig have forskellige udseender og kan være alt fra nedgroet, flossede og rillede negle. Men hvad betyder det egentlig præcist for ens helbred? 

Blege negle

Er dine negle meget lyse og blege? så kan det være tegn på alvorlige sygdomme, som: 

  • Anæmi 
  • Hjertesvigt
  • Leversygdom
  • Fejlærnering

Hvide negle?

Er dine negle mere hvide, end de er blege med en lidt mærkede kant, så kan det være et tegn på leverproblemer, som hepatitis. Når der siges hvide, så menes der, at hele neglen, pånær neglebåndet, er hvid. 

Hvide små pletter?
Har du små hvide pletter på neglen, så har man i mange år gået og troet, at årsagen til dette er, at man mangler kalk. Men det er altså en skrøne! Den rigtige årsag til at man kan have flere små hvide pletter på neglen er, at man har fået et slag på negleroden, imens neglen var under opbyggelse. Det er altså ganske ufarligt.

Gule negle

Rigtig mange har faktisk gule negle. Nogle negle er mere gule end andre. Men den hyppigste årsag til gule negle er svampeinfektion. Hvis svampeinfektionen er rigtig slem, kan negleroden trække sig tilbage, neglen bliver ekstra tyk og kan smuldre. I sjældne, men også mer alvorlige tilstande, kan det også være tegn på alvorlig skjolbrusskirteksygdom, lyngesygdom, diabetes eller psoriasis. Heldigvis findes der effektiv behandling af neglesvamp her

Scholl

238,-
  • Effektiv neglebehandling
  • Ændrer den ramte negls miljø og skaber gode og sunde forhold
Gratis fragt

Blålige negle

Har du negle der er blå eller har et blåligt skær?, så kan det betyde at din krop ikke får ilt nok. Det kan være årsagen til problemer med lungerne, eller det kan være hjerteproblemer.

Rillede negle

Har du negle, hvor overfladen er krøllede, splittede, rillede, flosset eller blot hvor overfladen er unormal. Så kan det være et tegn på psoriasis, også kaldes psoriasis negle, eller det kan være et tegn på inflammatoriske artritis. Misfarvning er også ganske normal i disse tilfælde, hvor huden under neglen kan være rødlig og brunlig. 

Flækkede og flosset negle

Har du tørre, skøre negle, som er deforme. Måske du har negle der tit knækker, som er bløde, og splintre og flosser nemt, kan det være forbundet med en skjoldbruskkirtel sygdom. Flækkede negle eller gule negle, er det sansynligvis på grund af neglesvamp

Hævet og/eller røde neglebånd

Hvis dine neglebånd er røde, ømme og let opsvulmet, har du sansynligvis betændelse i neglebåndet. Det kan være et tegn på lupus eller anden form for bindevævsforstyrrelse. Det kan også være tegn på infektion, som gør at det er rødt og irriteret på neglebåndet. 

Sorte striber

Har du mørke striber eller linjer under neglen? Så skal du   hurtigt muligt få en tid hos din læge. Sorte linjer på neglen, kan i værst tilfælde være forårsaget af melanom, som er den mest farlige type hudkræft!

nedbidte negle

Bider du negle, så er det tit og ofte på grund af en af dårlig vane. Men det behøver ikke kun at være en dårlig vane, for hos mange er det forbundet med angst. Der findes heldigvis produkter der kan hjælpe dig med at stoppe med at bide negle, både fordi det er upraktisk, der er bakterier mm. under neglen, og så er nedbidte negle bare rigtig grimme at se på. 

Nu må du ikke sidde og male fanden på væggen, efter du har læst ovenstående negleproblemer. Bare fordi du har hvide negle, betyder det ikke nødvendigvis at du har hepatitis, eller hvis du har rillede negle at du har psoriasis, det er kun i værst tilfælde at det er gældende. Så vi skal huske at sige, at hvis du har negle som passer ind i ovenstående problemer, så kontakt din læge eller en hudlæge, så dine bekymringer kan fjernes. 

rillede negle

Det du bør vide om negle og rillede negle

Hvad er negle lavet af?

Negle er forhornede hudceller som er bundet sammen af proteinet keratin   

Hvor hurtigt vokser negle?

Negle vokser som minimum 0,1mm i døgnet. Men har du influenza, gror neglen 20% hurtigere. Mænds negle gror også hurtigere end kvinders. Neglene på hænderne gror dobbelt så hurtigt som neglene på tæerne. 

Neglens stand

Man kan have forskellige problemer med negle, som rillede negle, som kan betyder både alt og intet. Men ens negle bliver dårlige med tiden, som vi bliver ældre. Så rillede negle, flækkede negle mm, er noget ældre mennesker lider meget af. 

Negle er ligesom håret, det skal plejes, gerne dagligt for at holde det sundt og pænt.

Man kan ikke spise sig til sundere negle

Man hører tit om at man kan spise sig til sunde negle i form af vitaminer og ikke mindst, silica. Men silica opsuges ikke fra tarmen, så det har slet ikke nogen påvirkning på ens negle. (Udtales af en professor Jørgen Seerum fra Bispebjerg Hospital)

Sådan får du sunde negle:
  • Plej dine negle med en god olie, negle forstærker gerne 2 gange dagligt. Det behøver ikke at være en mega dyr olie, det kan bare en almindelig solsikke olie eller olivenolie, som du har stående i køkkenskabet. 
  • Slip og poler neglespidserne jævnligt.
  • Undgå neglelak, da neglelak slider på neglen, også selvom man fjerne det med acetone. 
Der er dog én lak som vi kan anbefale og som virker på dine negle, som er mærket Herôme. Du kan både få en lak der forstærker dine negl, hvis du har deforme, bløde negle, god og effektiv olie som plejer dine rillede negle, og en specifik lak, hvis du har spækkede, flossede og rillede negle. Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2023