Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Den bedste skægolie til dit skæg

Har du en eller anden form for skægvækst, er det essentielt at have en skægolie som en del af din plejerutine. Du spørger sikkert, om dit skæg ikke bare skal passe sig selv? Nej, bestemt ikke! I denne artikel finder du ud af, hvorfor det er en god idé at passe dit skæg med skægolie.Opdateret 6. marts 2019: Vi har netop udgivet en komplet guide til et sundt og flot skæg, hvor du kan følge en trinvis guide til at gro, passe og vedligeholde dit skæg. Skægolie er en vigtig del af denne proces.

Hvad kan du helt præcist gøre for at skabe de mest optimale forhold.  For mange er skæg blot hårvækst som enten gror eller fjernes. Men skæg er meget mere end det! Vi passer på vores hår på hovedet med diverse produkter, så hvorfor skulle vi så ikke passe på vores skæg med skægolie?

Har du en eller anden form for skægvækst, er det essentielt at have en skægolie som en del af din plejerutine. Du spørger sikkert, om dit skæg ikke bare skal passe sig selv? Nej, bestemt ikke! Nu tvivler du sikkert på din maskulinitet ved tanken om at pleje dit skæg. Hop ind i 2018. Vi snakker ikke længere om kønsstereotyper!

Med en blanding af givende og velduftende olier, kan dit skæg gå fra at ligne en utæmmet børste til en sexet tilføjelse til dit udseende. Noget du kan bære med stolthed. Skæg er trods alt noget af det første, fremmede vil bedømme dig ud fra.

Om et øjeblik går vi i dybden med fordelene ved at benytte skægolie. Inden da kan vi nævne kløe, skæl og tør hud som nogle af de ting, mange mænd med skæg oplever. Disse problemer afhjælper skægolie. Desuden vil følelsen og teksturen af dit skæg, ved benyttelse af skægolie, blive finere og blødere.

For at forstå fordelene ved skægolie, er det nødvendigt at forstå ingredienserne

En skægolie i god kvalitet består typisk af to former for olier – en grundolie, som typisk udgør 90% af den samlede olie, og en æterisk olie. Olier i den kvalitetmæssige højere ende kan også indeholde vitaminer som vitamin E, som bidrager til vedligeholdelsen af sundt hud og hår.

Den bærende grundolie

Grundolien er typisk lavet på naturlige ingredienser, hvor olien er udvundet fra frø og nødder. Nogle af de mest populære olier til formålet er jojobaolie, arganolie og mandelolie. Disse olier findes også i andre plejeprodukter. Hvis du allerede investerer i den slags produkter, som koster lidt ekstra, kan du læse på etikken, at de også indeholder olierne. Det inkluderer produkter som sæber, shampoo, cremer og lotions.

Grunden til, at de naturlige olier er en så grundlæggende bestanddel af plejeprodukter er på grund af de naturlige egenskaber til at hydrere og fugte huden, hvilket er godt for både hud og hår. Dette står i skarp kontrast til at benytte kemiske blandinger til at producere de samme produkter med samme effekt.

Duft i skægolie

Den æteriske olie

De æteriske olier er det livsgivende ved olien. En skægolie kan indeholde flere forskellige æteriske olier alt afhængig af prislejet og kvaliteten af olien. Prisen vil typisk stige med mængden af forskellige æteriske olier. Dette skyldes, at æteriske olier generelt er dyre. I processen fortyndes de æteriske olier af den bærende grundolie.

Det er fra de æteriske olier, at duften i skægolien kommer. Dufte kan variere fra citrus til lavendel, til sandeltræ og te træ. Mulighederne er mange, og det er naturligvis en afgørende faktor i forhold til valget af skægolie.

Mange mænd vælger den lette og billige løsning med en jojobaolie eller arganolie. Der er dog forskel på olierne, og det er værd at undersøge forskellene. Mange æteriske olier benyttes til naturlige og effektive midler. Sandeltræ eller te træ har eksempelvis en antiseptisk virkning. Antiseptika er et bakteriedræbende middel. Derfor kan netop disse olier gøre godt for din hud i ansigtet og eksempelvis modvirke akne.

Hvis du, som mig, ikke er vild med stærke dufte, er der også en løsning for dette. Den typiske skægolie har en umiddelbar stærk duft, men denne vil hurtigt forsvinde kort efter påføring. Du skal derfor heller ikke betragte skægolie som en decideret parfume, men i stedet en komplimenterende duft.

De billige alternativer af skægolie

En sidste note er med fokus på de billige varianter. Skægolie er kommet for at blive. Med det øgede fokus, dukker der også billige alternativer op på markedet. Hold dig langt væk fra disse! De kan mest af alt betragtes som imiterede skægolier. De vil typisk indeholde kemikalier, som eksempelvis har til formål at simulere den behagelige og bløde følelse på huden. Dette er gjort med silikone, hvilket absolut ingen fordele har for hverken hud eller skæg. Kig altid efter en liste over ingredienser i olien. Hvis en flaske ikke har en ingrediensliste, bør du også undgå den.

Sådan hjælper skægolie dig med at slippe af med kløe

Hvis du som mand har forsøgt at lade skægvæksten stå, har du, hvis man ser på flertallet, efter en måned oplevet en begyndende kløe. Det kan også opstå før eller efter. De fleste holder ud og venter på, at denne fase går over igen. Det er fuldstændigt unødvendigt med muligheden for at tilføje skægolie. Det er dog lige så relevant at se på, hvorfor der opstår kløe, og hvad der egentlig foregår med huden under skægget. Lad os gå lidt i dybden!

Ved roden af hver eneste skægsæk findes et par talgkirtler. Disse kirtler er med til at sikre, at dit skæg forbliver godt næret. Bestemte kirtler skaber en talgolie, som bidrager til næringen. Efterhånden som dit skæg bliver længere, kræver det mere og mere talgolie til kirtlerne, samtidig med, at olien også holder din hud næret og fugtet.

Uanset længen af dit skæg, forbliver talgkirtlerne samme størrelse. Skægsækken kræver løbende mere talgolie. Ved voksende skægsække, som skægget vokser, kan talgolieproduktionen ikke længere følge effektivt med efterspørgslen.

Derfor oplever de fleste mænd efter en håndfuld uger, at deres talgolieproduktion ikke længere er tilstrækkelig, og derfor opstår der tørhed i dit skæg og, vigtigst af alt, i huden, hvorfor det begynder at klø.

Skægolie kan fungere som et supplement til talgolieproduktionen. Det vil forhindre kløe, og du kan skabe de optimale forhold til at nære både skæg og hud.

Kløe er én ting, men hvad med skæl?

Som nævnt i forrige afsnit, sker der det, ved tilførelsen af skægolie, at du giver dit ansigt, din hud og sit skæg et tiltrængt regnskyld til at dyrke den frodige regnskov. Det er som en aftershave, bare helt uden at barbere sig!

Jeg bliver ved regnskovsmetaforen lidt endnu: Når du ikke gøder og dyrker din regnskov over en længere periode, vil tørheden i huden, kombineret med kløe, resultere i skæl.

Man kan se skæl som et tegn på, at der skal gøres noget for at optimere forholdene. Det er et resultat af, at din hud er så tør, at huden begynder at sprække og tørre ind. Når du klør, skraber du samtidig den tørre hud af, som i stedet vælter rundt- og ud i skægget og ned på dit tøj.

Det er et klart tegn på, at noget er galt, for selv i den køligste regnskov, burde det ikke sne!

Det er her, at skægolien endnu en gang kan skabe et nærende og fugtgivende miljø på huden under skægget.

Sådan vedligeholder du dit skæg med skægolie

Ved brug af skægolie vil du opleve en øjeblikkelig virkning. Dit skæg vil få et udtryk af at være vedligeholdt og mindre sammenflettet. Olien gør skægstråene bløde og glatte, og forhindre ukontrolleret sammenfiltring. Hvis dit skæg derfor føles filtret og strå-agtigt, vil en regelmæssig tilførelse af skægolie få det til at føles bedre.

Regelmæssig brug af skægolie reducerer også splittede ender. Dette er især relevant for længere skæg, hvor splittede ender kan vokse sammen og ind i hinanden, og gøre det til en større kamp at redde ud og trimme.

Dit skæg vil få en højere glans og et udtryk af sundhed ved brug af skægolie.

Ved anvendelse kan du benytte en mønts-mængde i håndfladen. Derefter gnider du det ind fra huden og basen, og arbejder helt ud til enderne. På denne måde er du sikker på, at huden fugtes.

Efter grundig tilførelse, kan du anvende en kam eller børste til skægget, for at jævne olien ud og kredse om hvert enkelt skægstrå.

Jeg er overbevist, hvor køber jeg skægolie?

Skægolie findes i dag i utallige varianter fra mange forskellige producenter. Vi anbefaler dog to steder, hvor du billigt kan købe online.

Made4men.dk

Made4men er et kæmpe univers af produkter. De har en kategori kun for skægpleje, som du kan tjekke ud her. I kategorien skægolie har de over 100 forskellige skægolier. Det er ikke så lidt! Du kan se dem alle her.

Vi vil dog fremhæve en dansk serie, som laver gode og økologiske skægolier med kvalitetsingredienser:

BIG SUR kaldes denne variant, for at trække tråde til Californien. Ingredienserne består af jojobaolie, arganolie og abrikosolie som bærende grundolier, og lavendel, patchouli og citron som æteriske olier. Denne skægolie er velegnet til dig, som ønsker en mildere duft med minder om varme og sommer.

ARTIC går denne olie under, hvilket fremgår af den turkisblå farve. Ingredienserne i denne olie er jojobaolie, arganolie og abrikosolie som bærende grundolier, og pebermynte, appelsin og te træ som æteriske olier. Denne olie er velegnet til dig, som ønsker en mere markant og skarp duft, som minder om kølige forårs- og sommernætter, hvor en dyb indånding mærkes fra hoved til fødder.

TOSCANA er det italienske svar på en olie. Ingredienserne består af jojobaolie, arganolie og abrikosolie som bærende grundolier, og  ingefær og enebær som æteriske olier. Modsat de andre to, er denne skægolie mere tør og krydret på en naturlig og markant men mild måde. Duften minder om landskaber med frisk jord, god og rund vind og olivenlunde.

Hvilken skægolie passer til din skægtype?

Nedenfor finder du en oversigt over skægtyper samt hvilke skægolier, som passer til hvilke skægtyper. Under hver skægtype finder du tre anbefalede skægolier i forskellige prisklasser. Find din skægtype og find din kommende skægolie:

Overskæg

Stubbe

Skygge

Hvis du udelukkende dyrker et overskæg, eller bærer en skygge eller korte stubbe, kan du stadig sagtens benytte en skægolie. Det essentielle for dig med denne type skæg er, at finde en skægolie, som:

Eftersom en stor del af olien vil komme i kontakt med huden, skal olien naturligvis ikke virke fedtet. Den skal optages hurtigt af din hud, og olien skal derfor også indeholde sunde ingredienser, som både huden og skægget får gavn af. Vi anbefaler disse skægolier:

Længere stubbe

Kort fuldskæg

Tæthed

Har du længere stubbe, eller et kort fuldskæg, som har en fin tæthed, kan du med fordel gå efter en skægolie, som efterlader dit skæg fugtet og næringsrigt. Hvis du sigter efter at gro et længere fuldskæg, skal du med fordel vælge en skægolie, som skaber det mest optimale miljø for dit skæg, så det kan få lov til at gro. Eftersom dit skæg er længere end en skygge, kan du med fordel også vælge en skægolie, som er velduftende, da duften vil forblive i dit skæg gennem dagen. Gå derfor efter en skægolie, som:

Prøv en af disse skægolier:

Fuldskæg

Længere skæg

Fylde

Når du kan gro et tæt fuldskæg med god fylde, kan du uden problemer gå efter de fleste skægolier. Ved det tætte fuldskæg er det mængden af olie, som har betydning. Vælg en olie som gør dit fuldskæg sundt og blødt uden at føles som bomuld – det er trods alt skæg! Der er meget af det, så gå også efter en olie med en naturlig duft. En sådan olie skal have egenskaber som:

Disse varianter med funktionel pipette er velegnede til fuldskæg:

Stort skæg

Fyldigt fuldskæg

Vildmanden

Hvis du er så heldig, vil mange mene, at du kan gro det store, fyldige vildmandsskæg, er der, mængdemæssigt, stor grund til at pleje og passe løvemanken. Med så meget skægvækst, er det en god idé at finde en skægolie, hvor en lille smule rækker langt. Du kan derfor med fordel gå efter en mere fedtet olie, som langsomt trænger ind i dit skæg. Eftersom det er så markant en del af dit ansigt, bør du også vælge en olie med en behagelig og naturlig duft. Find en olie med disse egenskaber:

Disse olier passer perfekt til det store fuldskæg:Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2023