Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Skægpleje – den komplette guide

Skægpleje
Skægpleje er undervurderet. Eller også er det ikke særligt udtalt. Mænd uden skæg, samt kvinder, tror oftest, at skæg blot er ukontrolleret vækst. Men et flot skæg kræver omhyggelig pleje. Læs alt om skægpleje i denne komplette guide.Her hos Topsund tror vi, at skægpleje er kommet for at blive. I nogle kredse er det stadig ikke acceptabelt med et større skæg, og derfor tyr mænd til en glat barbering. Omvendt ér det blevet “socialt acceptabelt” med et flot og velplejet skæg. Nogle vil endda mene, at hvis du kan gro et skæg, bør du også gøre det. Skæg er i hvert fald kommet for at blive, og skægpleje oplever i stigende grad sit moment i rampelyset.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ikke skal længere end et par år tilbage, for at opdage, at skægvækst og pleje af det ikke var velanset. Det skete, da større og længere skægvækst var for almindeligt, og den længere, ukontrollerede skægvækst blev forbundet med et usoigneret udtryk.

Tiden har heldigvis ændret sig. Et flot skæg kræver pleje. Det kræver tålmodighed, tid og en indsats. Derfor har vi hos Topsund sammensat denne guide, som trin for trin guider dig til et flot og velplejet skæg, som folk vil beundre dig for.

Den komplette guide til skægpleje

Skægpleje

Gro et skæg

Herunder giver vi dig de grundlæggende og gode råd til at gro et skæg.

Trin 1: Planlæg at gro dit skæg i forvejen

Det tager tid at gro et skæg. Det kan tage op til en god håndfuld uger, før dit skæg har nået en passende længde. Ikke før dette tidspunkt har du mulighed for at få en idé om- og et indtryk af, hvilken skægvækst- og type du har at arbejde med.

Du kan planlægge at gro dit skæg i ferieperioder. Eksempelvis hen over julen eller i sommerferien. Hvis du er, som de fleste, vil du i processen nemlig opleve, at du gennemgår stadier i groningen af dit skæg, hvor din skægvækst er mere akavet end betagende. Det kan se plettet eller ujævnt ud. Hav tålmodighed!

Trin 2: Start på en plejerutine og hold den ved lige

Under processen med at gro et skæg, er der risiko for at lade skægget passe sig selv. Det skal jo bare gro og vokse. Men det er en stor fejl. Du vil højst sandsynligt opleve, at du vil kigge på dit skæg i spejlet og opleve det som ubehageligt, urent og usoigneret. Dette kan du meget let undgå ved at gå igang med en plejerutine allerede tidligt i forløbet og holde denne ved lige hele vejen igennem.

Trin 3: Hold din skægvækst ved lige undervejs

Allerede fra dine første spæde stubbe, er det en god idé at komme ind i en vane, hvor du holder din skægvækst ved lige. Det betyder, at du passer din halsudskæring. Denne vedligeholder du ved at lave en U-formet skæring på halsen. Desuden kan du fjerne og holde din vækst nede på kinderne, over din tætte skægvækst, hvis et par enkelte stubbe og strå dukker op i disse områder.

Det er sværere at komme ind i denne vane, hvis du først begynder, når du har groet et fuldskæg. Det kan fra starten også give dig en følelse af at pleje og vedligeholde, som får dig til at fokusere på det, du udretter, fremfor de potentielle akavede stadier i groningen af dit skæg.

Trin 4: Du skal være udholdende og tålmodig

Det kan være, at din skægvækst synes ikke ret imponerende til en start. Derfor er det vigtigt, at du er vedvarende og fortsætter dit projekt. Det kan være, at dit skæg ikke fylder ud, og at du kan få øje på flere skægløse pletter. Også efter tre uger. Giv dit skæg dobbelt så lang tid. De næste tre uger kan der opstå mirakler, og efter seks uger kan du opleve, at du har givet din skægvækst lov til at fylde godt ud.

Måske du allerede ved, at dit skæg ikke er det mest imponerende, som du ellers ville ønske det. Men selv hvis dit skæg ikke forbinder sig på kryds og tværs, har det stadig potentiale for at vokse sig fyldigt og flot efter en måned eller to. Tålmodighed er nøgleordet.

Skægpleje: Produkter til din plejerutine

Der findes produkter fremstillet til dit skæg, og de er lette at benytte i forbindelse med skægpleje, når du skal gro dit skæg eller blot holde det sundt og ved lige.

Under din process med at gro et skæg, vil du nå til et eller flere punkter, hvor dit skæg i en overgang bliver ubehageligt. Her er skægolie en essentiel og nødvendig del af din skægpleje. Skægolie har flere positive og sunde virkninger på dit skæg. Skægolie blødgør dit skæg og tilføjer fugt, så dit skæg trives. Huden under skægget plejes og fugtes. Skægolie er dit hjælpemiddel i nød, som kan reducere irritation af enhver art under udviklingen af dit skæg – især i de tidlige trin. Skægolie bidrager også generelt til et sundt skæg, og det vil dufte fantastisk. Du kan læse mere om skægolie i denne artikel.

Skægpleje med børste eller kam

Brugen af en børste eller kam skabt til skæg under groningen af dit skæg er et praktisk hjælpemiddel. Ved at børste og rede dit skæg løbende, er du med til at styre retningen og formen af det. Du forhindrer også det usoignerede udtryk, da skægget ikke bliver filtret. Desuden renser det også dit skæg, da det i løbet af dagen vil opfange snavs og partikler – også selvom du nødvendigvis ikke lige kan se det.

Skægpleje

Skægshampoo og skægconditioner som skægpleje

At vaske dit skæg, samt at benytte en conditioner i din rutine med skægpleje, har logiske fordele – især hvis du benytter produkter skabt til formålet. Dette skyldes, at huden i dit ansigt, og særligt der, hvor dit skæg vokser, er en anden end eksempelvis din hovedbund. Derfor må du ikke benytte en shampoo og conditioner beregnet til dit hår og din hovedbund.

Skægtrimmer er essentiel under din skægpleje

En trimmer er et uundværligt værktøj. Du har mulighed for at forme og tæmme dit skæg ned til mindste detalje. Du skal derfor også gå efter en trimmer med forskellige indstillinger og længder. På den måde kan du eksempelvis klippe din halsudskæring til i en flot kontrast. En trimmer benyttes desuden til at vedligeholde stubbe andre steder i forbindelse med dit skæg.

Skægpleje: Din daglige rutine

Efter omkring en til to uger i groningen af dit skæg, bør du begynde din faste, daglige rutine med skægpleje. Det er en god idé at inkorporere den i din daglige hudplejerutine. Du kan følge en simpel rutine af skægpleje ved at følge nedenstående trin:

1. Exfoliering

Huden under dit skæg er særligt udsat for tørhed, hvilket kan forårsage kløen og skæl. Desuden kan overskydende fedt og talg sætte sig i skægget og skabe områder med urenhed, rødme og bumser. Exfoliering af huden afhjælper og forebygger disse problemtilstande.

2. Rensning

Når du renser din hud under dit skæg, fjerner du skidt, bakterier og døde hudceller. Alt dette kan skabe et ugunstigt miljø, som viser sig ved rødme, urenheder og tidligere aldringstegn. Det er derfor et vigtigt trin at rense dit ansigt, dit skæg og huden under dit skæg i din skægpleje.

3. Shampoo til din skægpleje

Dette trin følger efter, at du har renset hele dit ansigt. Her benytter du shampoo til at fjerner resterende snavs og fedt fra dit skæg.

4. Conditioner

Det er ikke alle mænd med skæg, som har behov for at benytte en conditioner hver eneste dag til deres skæg. Men hvis du oplever, at din hud er tør eller irriteret, kan du benytte en conditioner til at blødgøre huden og samtidig tæmme og forme dit skæg. En conditioner kan også benyttes forebyggende.

5. Tilføj skægolie i din skægpleje

Dette trin hjælper dig med at holde dit skæg blødt. Huden under dit skæg drager også nytte af skægolien. Olien vil nemlig vedligeholde huden ved at fugte og beskytte. Du kan ligeledes vælge en skægolie efter duft og glans. Der findes skægolie med dufte som træ og jord, citrus eller grøn te. Andre skægolier giver skægget en frisk og sund glans, hvor andre optages af skægget, så det ikke kan ses. Uanset dit valg, vil en skægolie give dig en følelse af at bære et sundt, friskt og flot skæg i løbet af dagen.

6. Brug en børste eller kam

Dette sidste trin er især aktuelt, hvis dit skæg er på et længere stadie i processen. Ved at benytte en børste eller kam til at rede, passe og vedligeholde dit skæg, undgår du filtrede skægstrå og knuder i dit skæg. Noget som hurtigt kan udvikle sig, uden du opdager det. Det er dog en god vane at tilegne dig – også fra den spæde start. En børste eller kam fjerne urenheder fra dit skæg, fordeler skægolie jævnt og er med til at forme dit skæg efter ønske.

Kilder:
Mankind.co.ukIndhold i artiklen

© Topsund.dk - 2023