Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

9 fødevarer og urter du kan anvende som stressbehandling

Stressbehandling
Stress er ikke blot en enkelt betegnelse for en simpel diagnose. Stress findes i mange variationer, og det er nødvendigvis ikke sikkert, at man direkte lider af stress. Stress er dog en tilstand, som du altid skal tage alvorligt ved at starte stressbehandling.Hvordan kan fødevarer anvendes som stressbehandling?

Alle former for stress (emotionelt, ernæringsmæssigt, miljømæssigt og fysisk) stimulerer produktionen af Kortisol – bedre kendt som stresshormonet. På lang sigt kan Kortisol have en skadelig virkning på din krop. Ved at indtage bestemte fødevarer, er det muligt at modvirke, afbalancere og holde en stresstilstand i kroppen i skak. Adaptogener kan være medvirkende til en stressbehandling, og de hjælper din krop med at reagere på stresstilstande.

Hvad er adaptogener

Adaptogener er en fælles betegnelse for en gruppe urter, som kan hjælpe med at styrke din krop ved at skabe balance, give mere energi og mindske stresstilstande. Adapt betyder oversat at tilpasse sig. Disse urter hjælper altså den indre biokemi i kroppen med at tilpasse sig. Hormonbalance, immunforsvar og energiproduktion balanceres og styrkes.

De bedste og mest optimale af disse urter og adaptogener findes i kapselform, pulverform eller som ekstrakt. Uanset form skal det altid indtages efter anbefalingerne på produktet. Det er vigtigt at købe fra producenter som går op i kvaliteten af urterne. Køb det effektive – ikke det billige.

Her er forslag til urter og adaptogener, du kan prøve:

Denne adaptogen anses oftest kun for sine snooze-værdige egenskaber som urtete, du kan drikke før sengetid. Men den kan så meget mere end det! Undersøgelser viser, at kamille har en positiv indvirkning på blodkarrene i din krop. Kamille hjælper også dine muskler til at slappe af. Kamille kan endda hjælpe med at bekæmpe angst og depression. Du skal derfor ikke blot tænke på det som en hyggelig drikkevane om aftenen. Tænk på det som en stærk potentiel bekæmper af angst og stress!

Ginseng

Tidligere undersøgelser har vist, at gensing har betydelige afstressende egenskaber. Ginseng er faktisk godkendt som behandlingsmiddel mod stressrelaterede lidelser. Ginseng te er en fantastisk måde at gøre din krop en sundhedstjeneste og samtidig få et øjebliks selvpleje.

Lakridsrod

En skadelig virkning af stress er, at det udmatter dine binyrer, da binyrerne, på grund af stresstilstanden, konstant pumper adrenalin og cortisol ud som reaktion på stressen. Det kan resultere i noget, du måske har hørt om – binyretræthed. Når du tilføjer lakridsrod (fx lakridsrodsekstrakt) til din selveplejerutine, kan det være med til at understøtte binyrerne. Dette er med til at fremme et sundt niveau af kortisol i din krop.

Rå nødder og frø

Hvor skal man overhovedet starte, når det handler om nødder og frø? De fleste indeholder stressbekæmpende forbindelser. Det er vigtigt at anskaffe sig dem rå, ikke forarbejdede på nogen måde, og økologiske. De skal blødes op i væske, inden de spises, så alle næringsstoffer frigives og antinæringsstofferne fjernes.

Stressbehandling

Passionsblomst

Passionsblomst er en urt med en utroligt beroligende effekt, som har stressreducerende funktion, uden at gøre dig døsig. Et indtag af passionsblomst kan også hjælpe med at bekæmpe søvnløshed, som er udløst af langvarig stress og høj angst, hvor din krop og hjerne ikke kan slappe af.

Undersøgelser viser også, at effekten af, at passionsblomst nedsætter angst, også kan hjælpe din krop med at håndtere forhold, som udløses af stress. Det kunne være hypertension (forhøjet tryk i kroppens pulsårer), astma og dårlig fordøjelse.

Schisandra bær

Schisandra bær hjælper med at støtte binyrerne, og bærrene fungerer også som stressbehandling ved at afbryde overproduktionen af det tidligere nævnte stresshormon Kortisol. Denne adaptogen er en favorit til en kop te. Den fungerer også metabolisk, hjerneforstærkende og udholdenhedsstøttende til præstationsudøvere. Det er derfor også oplagt at anbefale til atleter.

Skjolddrage

Har du aldrig hørt om denne? Det havde vi heller ikke. Skjolddrage benyttes i kinesisk medicin, og har sit navn fra formen på planten, som minder om et middelalderskjold. Skjolddrage hjælper med at reducere angst og berolige nerverne.

Perikon

Er denne også ukendt for dig, er det helt forståeligt. Perikon går også under navnene St. Johns rod eller prikbladet perikon. Denne gule blomst er kendt for at behandle depression og angst. Forbindelser som hypericin, pseudohypericin og forskellige xantoner kan hjælpe med at hæve dopamin- og serotoninniveauer i hjernen. Både dopamin og serotonin er kendte for at skabe en lykkefølelse i hjernen.

Baldrian

Baldrian kan øge mængden af et stof kaldet gamma aminosmørsyre (GABA) i din hjerne. GABA hjælper med at regulere nerveceller og dæmpe angst. Derudover hjælper valerinsyre og valerenol, som indhold i valerianrotekstrakt, med at bekæmpe- og undertrykke angst i din krop.

Stressbehandling

Overordnet om stressbehandling

En af de bedste tilgange, du kan have til et øget næringsindtag er, at reagere direkte på årstiden samt de oplevelser, livet kaster i din retning – med fokus på, at der er nye og ukendte muligheder for fødevarer, som har en støttende effekt mod de ting, du oplever – i dette tilfælde stress og angst. Fødevarer kan være den bedste medicin med helende effekter, som du kan give din krop! Du skal blot være nysgerrig og stille spørgsmål, for at blive klogere på, hvordan valget af fødevarer, som at tilføje adaptogener til din dagligdag, påvirker din krop, dit humør og din overordnede følelse af velvære. På den måde finder du også frem til, hvilke mulighededer som virker som stressbehandling.

Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2020