Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du køber noget via et link. Læs mere.

5 sunde bud på superfood du kan indtage som tilskud

Laks, blåbær og valnødder. Du har sikkert utallige gange hørt om sunde serveringsforslag, hvor du er garanteret en masse dejlige næringsstoffer og vitaminer. Der findes ikke en videnskabelig betegnelse for superfood.Hvad er superfood?

En generel betegnelse lyder: superfood er fødevarer, som indeholder flere næringsstoffer (antioxidanter, plantenæringsstoffer, vitaminer og mineraler) for din krop, beregnet ud fra indholdet i hvert kalorie, sammenlignet med andre fødevarer.

Acai

Man skal tage til den sydamerikanske jungle for at finde acai; et lille, lillafarvet bær som efter sigende skulle bidrage positivt til vægttab og til at modvirke synlige tegn på alderdom. Frugten indeholder høje mængder af antioxidanter, i formen anthocyaniner, som kan hjælpe med at bekæmpe kræft og hjertesygdomme. Acai betragtes også som superfood, da frugten indeholder de samme ‘hjertesunde‘ fedtsyrer som olivenolie. Acai i frisk form er oftest ikke tilgængelig. Derfor sælges frugten typisk som superfood frossent, som juice eller i tablet- eller pulverform. Det er en god ide at undgå juicen, da der oftest er tilsat sukker. I stedet anbefales det at købe frossent acai og blende det med andre søde frugter til smoothies. Anvendelsesmulighederne er mange med pulverformen af acai. Bland det i en færdig smoothie. Hæld det over morgenmaden eller frokostsalaten. Eller bland det i en kop kakao eller ren vand.

Gojibær

Hvis du er i tvivl, er det de røde bær på billedet, som ikke er jordbær. Kan vi ikke blive enige om, at gojibær har et nuttet navn? De sidste par år er de dukket op på mange hylder i supermarkeder og helsekostbutikker. En ting man ikke kan være i tvivl om er, at gojibær er rige på C-vitamin. De findes- og spises dagligt i Tibet og Indre Mongoliet. De små, orangerøde bær er et superfood, som kinesiske sundhedsguruer har benyttet i århundreder til at kurere lidelser, dårligt blodomløb og til at booste immunsystemet. Anskaf gojibær tørrede eller i pulverform.

Kakaopulver

Denne er der mange, som vil elske! Ligesom chokolade, indeholder kakaopulver flavonoider, som er kendt for at sænke blodtrykket og forbedre blodgennemstrømning til hjerne og hjerte. En spiseske kakaopulver indeholder kun 15 kalorier og næsten ingen fedt. Det er derfor en oplagt spise, hvis du har trang til chokoladesmag uden at få dårlig samvittighed. Du skal være meget opmærksom på varedeklarationerne, før du køber. Hvis der er indikationer på, at indholdet er “dutched” og alkaliseret, indeholder det surhedsregulerende middel. Det betyder, at kakaopulveret er forarbejdet, og op til 90% af antioxidanterne er forsvundet. Du skal derfor altid vælge rå eller ikke-alkaliseret kakaopulver. Det vil indeholde alle de naturlige og plantebaserede fytokemikalier og gode antioxidanter. Brug det i smoothies til at give det en chokoladesmag.

Søgræs

Modsat græsset på landjorden over vandet, er søgræs i havet fyldt med sunde omega-3 fedtsyrer. Du har garanteret hørt, at fisk, blandt andre fødevarer, er sunde, da de er rige på omega-3 fedtsyrer. Fiskene får faktisk omega-3 ved at spise søgræs. Uden søgræs, intet omega-3. Tankevækkende! Omega-3 fedtsyrer kan være med til at forhindre pludselige hjerteanfald og slagtilfælde. Søgræs indeholder desuden også sunde og vigtige mineraler, som det knoglevenlige kalk og magnesium, samt jern, kalium, jod og zink. En hurtig og let måde at få gavn af de sunde egenskaber ved en superfood som søgræs er mange. Du kan spise de flade plader af søgræs som snack, indtage det som kosttilskud i form af tabletter, tilsætte det i pulverform til din morgenmad eller smoothie eller blot røre det op med vand eller i kakao, eller din personlige foretrukne drik, og drikke det.

Bipollen

Bier er hellige som aldrig før, og derfor virker det umiddelbart mærkeligt med tanken om, at vi mennesker skulle stjæle bipollen fra naturen og indtage som superfood. Men det giver mening, og vi ødelægger heldigvis ikke biernes økosystem. Læs mere i denne artikel om bipollen. Bipollen er en superfood af de enormt sunde af slagsen. Du får både proteiner, aminosyrer, mineraler og vitamin-B. Bipollen bidrager positivt til styrkelsen af kapillærer, reduktion af inflammation og positiv stimulation af immunsystemet. Bipollen kan som superfood og kosttilskud indtages på flere forskellige måder. Du kan indtage det i kapselform sammen med dine daglige vitaminpiller. Du kan benytte det i fin pulverform til morgenmad, smoothies eller andre drikke. Du kan også købe grovere pulver, hvor du får små bipollenstykker, som er lækkert at tilføje salater eller andre retter.

Hvorfor spise superfood?

Du kan altså vælge superfoods, som gør mere- og bedre ting for din krop for hver kalorie. Afhængig af hvilken superfood, vil indholdet af eksempelvis mineraler variere. Rå kakao, som nævnt tidligere, indeholder eksempelvis meget zink. Ved at spise superfoods kan du derfor undgå mangel på mineraler, som du ellers er i risiko for at opleve, når du indtager dine daglige måltider.

Det er et faktum, at det er svært at få alle de gode næringsstoffer, uanset hvor sundt man spiser, med mindre man supplerer måltiderne med superfood – gerne i tilskudsform.

Din krop er konstant under angreb

I dagligdagen er vores kroppen konstant under angreb af kemikalier, giftstoffer, dårlig luftkvalitet, stråling fra elektronik. Vores fødevarer indeholder syntetiske smage og farver, konserveringsmidler, E-numre, pesticider og herbicider. Det kræver meget af kroppen at rense og rydde op og skaffe sig af med alt dette hver eneste dag. Resultatet er ernæringsmæssig stress i din krop, som opbruger de vigtige mineraler og næringsstoffer endnu hurtigere.

Du lever i en bobbel af stress

Ud over de ovennævnte sundhedsdrænende og giftige elementer, lever vi i et samfund, som i større eller mindre grad kan virke stressende. Hverdagsstress skal ikke forveksles med stress som en sygdomstilstand. Men det er hverken optimalt eller sundt at føle sig presset, travl og stresset i hverdagen.

Højere niveauer af travlhed og stress tærer på næringsstofferne i din krop – især magnesium. Selvom man tager kampen op, er det svært at spise sig fra denne tilstand i kroppen.

Du kan ikke fuldstændigt eliminere en stresstilstand via din kost, og derfor kan du optimere forholdene ved hjælp af superfood i tilskudsform, da du har behov for de ekstra mineraler og vitaminer, som superfood giver dig kalorie for kalorie.

Superfood kan støtte din krop!

Superfood støtter kroppen i alle dens gøremål. Du kan skabe de mest optimale forhold. Du kan føle dig frisk og sund. Du kan få din hjerne til at fungere aktivt. Med superfood er det muligt at forbedre alle slags forhold, så du altid kan gøre dit bedste. Kroppen kan blive stærkere, når den indeholder de vitaminer og mineraler, den egenligt har behov for.

Superfood er ikke som ris, brød eller kartofler, som giver din krop simple og hurtige kulhydrater.

Når du spiser superfood, indtager du store mængder af aktive stoffer, som giver kroppen et gavnligt boost. Du kan sove bedre. Du kan gøre dit allerbedste. Du har overskud og energi.

Er superfood en hype? Det kommer an på, hvem du spørger. Nogle mener, at det kan helbrede en masse forskellige sygdomme. Det er der ikke videnskabelig evidens for, så det kan det umiddelbart ikke! Superfood kan derfor heller ikke benyttes som mirakelkur.

Sundhed skabes af vaner over tid – ikke ved at tage superfood fra den ene dag til den anden.

Den perfekte superfood-smoothie

Det meste superfood kan anskaffes i pulverform. Det er oplagt at blande forskellige pulvertilskud i en lækker smoothie. Det er en god og sund måde at starte eller slutte dagen på. Der findes endnu lettere tilgange som disse, hvor en blanding af berigende superfoods er klar til brug:

Opskrift: Smoothie bær

Opskrift: Smoothie protein kakao

Opskrift: Smoothie naturlig

Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2020