Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

Svamp på tungen – kom svampen til livs!

svamp på tungenSvamp på tungen?

Synes du at din tunge smager anderledes og har ændret udseende, så den ser mere hvidlig/gullig ud? Så er der desværre stor chance for at du har fået svamp i munden (mundsvamp) Heldigvis er der hjælp at hente og du kan blive klogere på selve gærsvampen her, og læse hvad du selv kan gøre. 

Hvad er svamp?

Vi har alle en lille mængde candida svamp i munden, og det har vi også i vores fordøjelseskanal og sågar i huden. Det skal der faktisk være der, og normalt så holdes svampen nede af vores naturlige bakterier i kroppen.   

Mundsvamp opstår når bakterierne ikke kan holde svampen nede, og så opstår der en infektion i mundens slimhinden. Det kaldes også candida albicans på latin. Og det kaldes trøske, når det er spædbørn der har svamp i munden. 

Svampen er desværre ikke kun noget du kan få på tungen, du kan også få det andre steder på kroppen. Svamp stortrives nemlig de steder på kroppen, hvor der er varmt og fugtigt. Det er oftest på neglene hvor du kan få neglesvamp på fødder, i hudfolder, under brysterne, i skolen (vaginalsvamp) og bleområdet på små børn (bleeksem).

Når man taler om svamp, så er der 2 typer. 

  • Dermatofytter – Giver infektioner i huden, og det er fx. neglesvamp, fodsvamp, svamp hovedbunden og ringorm. 
  • Gærsvamp – (candida albicans) – Er kroppens egen svampesporer, som formerer sig, hvor kroppen ikke kan holde det nede selv. Her opstår svamp i hudfolder, under brysterne, og så i munden. 

Hvordan opstår svamp?

Faktisk er vi til dels selv skyld i at der opstår svamp på tungen. Men noget medicin, og antibiotika-medicin går ind i kroppen og fjerner bakterierne (også de naturlige) i kroppen, og så kan der opstå svampeinfektion. 

Hvad kan ellers skylde svamp på tungen?

Der er flere årsager til svampeinfektion, udover visse sygedomme og medicin, som skaber ubalance i kroppens bakterier. Det er hyppigst på grund af: 

Symptomer på svamp i tungen?

Hvis du kan nikke godkendende til følgende symptomer på svamp i munden, så er der høj sandsynlighed for at du har fået svamp. Svampen ses nemlig ikke kun, eller nødvendigvis på tungen, du skal også tjekke din gane, dine kinder, mandler, hals og tandkød. 

Symptomerne er følgende: 

Har du hvidlige/gullige belægninger, kan det godt være smertefuldt og begynde at bløde lidt, når du får revet i det, eller når du skal børste tænder. 

I værre tilfælde af svampeinfektioner, kan du have følgende symptomer: 

Det kan nemt forveksles med belægninger på mandlerne. Men læs her hvad du kan gøre hvis du har ondt i halsen

Smitter svamp på tungen?

I værst tilfælde kan svampen sprede sig til andre dele af kroppen, såsom lunger, lever og huden. Men det er sker oftest kun for de mennesker, som har en immunsvækkende sygdom, som kræft eller HIV.

Svampen kan også smitte fra menneske til menneske, men det sker ikke særlig ofte, og heller ikke ved tungekys. Hvis du har mundsvamp, og tungekysser med en der ellers er sund og rask, så vil der ikke opstå noget. Men hvis vedkommende du kysser med har nedsat immunforsvar, eller fx. nedsat spytsproduktion, så kan svampen godt smitte. 

Babyer med trøske kan smitte ved amning

Det forholder sig dog lidt anderledes, hvis det er et spædbarn, som har trøske. For har barnet svamp i munden kan nemlig godt smitte brystvorten når barnet ammes. Ligeså vel som moren kan smitte barnet med svamp, hvis hun har svamp i skeden under fødslen. 

trøske hos babyer

Svamp hos babyer

Svamp hos spædbørn kaldes for trøske. 
Børn får nemt svamp i munden/svamp på tungen, og det skyldes at barnets immunforsvar ikke er fuldt udviklet. Derfor får de også nemt ble-eksem. Gærsvampen stortrives nemlig de steder, hvor der er varmt og fugtigt. Det er ikke ualmindelig at man oplever trøske hos sit barn indenfor de første par måneder efter fødslen. 

Symptomerne på svamp på tungen (mundsvamp) er de samme som hos voksne. Nemlig hvidlige/gullige belægninger på tungen eller ganen. 

Oftest forsvinder let belægninger af sig selv i løbet af et par dage. Men hvis det ikke forsvinder, og det bliver værre, og barnet virker generet af det, kan man prøve med danskvand. Det kan gøres med en vatpind, eller en lille klud, dyp det i danskvandet, og sørg for at få rørt det ramte område grundigt. Du kan også prøve at skrabe forsigtigt i belægningen.

Hvis det ikke virker, så kontakt jeres læge. 

 

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Har du symptomer på svamp på tungen, er det en god ide at tage til lægen. Lægen vil starte med at kigge dig i munden og vurdere. For en sikkerhedsskyld kan lægen tage et mundskrab af belægningen, altså en prøve, og sende videre til en laboratorie for en sikkerhedsskyld. 

Det er heldigvis ret simpelt at stille diagnosen. Lægen vil lave en recept på noget svampestillende, som fås i enten tabletter, pastiller eller væske, som du skal indtage i 10-14 dage, for at komme svampen til livs. 

Hvad kan man selv gøre for at forhindre at få mundsvamp?

Man kan godt selv gøre noget for at forhindre unødigt svamp på tungen. Som ovenliste årsager til gærsvamp, så er der større sandsynlighed for at få svamp på tungen, hvis man ryger eller er stofmisbruger. Det er nogle valg, man selv har taget, som man kan ændre. Men derudover kan du gøre følgende: 

Husråd mod svamp i tungen

Skulle uheldet være ude, og du har mundsvamp, er der nogle gamle husråd du kan prøve af til behandling af svamp på tungen, som andre har haft gode erfaringer med:

Tea Tree Oil – Tea tree oil er en olie som er god til rigtig mange ting, og her gælder også svamp på tungen. Olien har nemlig antibakterielle egenskaber, som kan stoppe væksten af gærsvampene. Samtidig med hjælper olien hurtigt og effektivt.

Dryp 4-5 dråber ned i en glas varmt vand, tag en tår og gurgle det rundt i munden i 1-2 minutter og spyt ud. Gør det 2 gange om dagen indtil du kan se forbedring.

OBS! Du skal ikke drikke tea tree oil, da det kan give andre bivirkninger!

Yoghurt – Spis yoghurt som indeholder probiotika. For probiotika indeholder levende organismer (bakterier), og særdeles i mælkesyrebakterier, som gør at svampen kan nedbrydes. Det hjælper også på fordøjelsen. Det skal være ren, usødet yoghurt, altså uden sukker, smag og andre tilsætningsstoffer.

Hvidløg – Hvidløg dræber ikke bare svampesporene, men stopper også væksten og styrker samtidig dit immunforsvar. Og så smager det jo også godt!

Tyg 2-3 fed hvidløg for at slå svampen ihjel.  

Oliven – Prop det i munden, på tungen og berør kinderne. Hold den i munden i et par minutter og skyld derefter med varmt vand. Gentag 2 gange om dagen, indtil det er væk. 

Olivenblade – Olivenblade dræber de “tråde” som svampen efterlader. Det har også en aktiv ingrediens som hedder oleurpeinm som er god til at booste ens immunforsvar. 

Drik et par kopper te med olivenblade-ekstrakt hver dag. 

 

Oregano olie – Stopper gærsvampen, forhindrer den i at sprede sig og lindrer symptomerne. Det styrker ligesom hvidløg, dit immunforsvar. 

119 kr hos Helsam

Æblecidereddike – Æblecidereddike indeholder nogle enzymer, som kan nedbryde svampeinfektionen. Det styrker også kroppens PH-værdier og styrker kroppens eget immunsforvar. Et godt immunforsvar, kan nemt holde svampen nede.
Et studie lavet i 2014, påviste at æblecidereddike havde antibaktielle egenskaber, især mod candida arter.

Mix 2 spiseske ufiltreret æblecidereddike, 1/2 spiseske salt i et glas varmt vand. Brug blandingen til at skylle din mund med et par gange om dagen indtil svampen forsvinder.

32,95 kr hos Helsam

Kanel –  Kanel er en anden god ingrediens, som vi har i hjemmet, som er god til at  dræbe mundsvamp. Kanel dræber svampesporene og lindrer symptomerne. 

Drik 1-2 kopper kanelte dagligt, eller vand med kanel i.

39,95 kr hos Helsam

Bagepulver – Bagepulver er en god og billig måde at få svamp på tungen væk. Bagepulver er noget de fleste af os har i køkkenet. Bagepulver har den egenskab, at dræbe den gæring svampen danner, og det forhindrer svampen i at sprede sig. Det skaber også en god PH-værdi i mundens klima. 

Mix 1-2 tsk bagepulver i en lille skål, indtil konsistensen er som glasur. Brug en vatrondel eller vatpind og smør bladningen rundt i munden. Vent nogle minutter og lad det sidde lidt, og skyl så munden med varmt vand. – Gentag 2-3 gange dagligt i nogle dage.  

29,95 kr hos Helsam

Kokosolie – Kokosolie er godt for mange ting, blandet andet hud og hår. Tag en vatrondel, vatpind eller en lille klud, og smør et lag kokosolie på tungen, kinderne og ganen.  Gør det et par gange om dagen i en uge, og du bør se forbedringer.

Du kan også prøve at spise en spiseske kokosoile om dagen, prop det eventuelt i kaffen/teen eller bare spis det bart. Du kan også prøve at skylle munden i kokosolie og holde (gurgle) i munden i op til 15-20 min. (Oil pulling)

99 kr hos Helsam

Salt – Salt er den bedste måde at behandle svamp på tungen, fordi mundens miljø bliver uvenlig, så svampen ikke kan overleve. Samtidig lindrer salt symptomer øjeblikkeligt. Bland 1/2-1 tsk i varmt vand og gurgle, så du sikre sig at hele munden rammes, og spyt så ud. Gentag flere gang om dagen. 

28 kr hos Helsam

Berit Madsen

Berit Madsen

Mit navn er Berit Madsen, og jeg er supplerende sygeplejerske hos Topsund. Jeg gennemlæser artikler, der er relevante for mit sundhedsfaglige område. Primært læser- og godkender jeg artikler, der omhandler baby og børn samt artikler omhandlende livsstilsprodukter, der kan påvirke helbred og sindslidelser. Jeg godkender desuden artikler vedrørende vitaminer og kosttilskud, der har til formål at forbedre kropslige tilstande. Jeg er uddannet fra Syddansk Universitet og har en kandidatgrad i klinisk sygepleje. Mine personlige interesseområder er primært baby og børn i forhold til optimal sundhed. Desuden interesserer jeg mig for vitaminers virkning i kroppen samt alternativer til traditionel medicin, og hvad de alternative valg potentielt set kan have af positiv virkning på kroppen.Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2020