Skip to content

Topsund og vores partnere kan få en procentdel af et salg, hvis du foretager et køb via et link. Læs mere.

6 gode råd mod søvnløshed

søvnløshed
Har du svært ved at sove? Du er ikke den eneste. Vi bruger en stor del af vores liv i sengen, og derfor er det vigtigt at kunne falde i søvn og sove godt. Få nogle gode råd her.



Vi sover ca 1/3 del af livet, hvis vi bliver 75 år. Det er altså cirka 6 år sammenlangt, som man har brugt på at besøge drømmeland i sengen. Ifølge søvneksperter har vi brug for 7-8 timer dagligt. Derfor er det yderst vigtigt at komforten er i orden, når man ligger og sover.

  • Er sengen for hård, for blød eller tilpas?
  • Kan din dyne holde dig varm om vinteren og lade dig ånde som sommeren?
  • Støtter din hovedpude dit hovede rigtigt? 
  • Føler du dig veludhvilet hver morgen, når du vågner?

Hvis du kan svare nej til én eller flere af ovenstående, bør du nok dykke dybere ned i hvad årsagen eventuelt kan være. Søvn er rimelig undervurderet. Får man ikke den optimale søvn og lider af søvnløshed, kan det gå hen og give nogle helbredsmæssige problemer på sigt. Derfor er det vigtigt at man får minimum 7-8 timer om dagen, og at man føler sig veludhvilet hver dag. Læs mere her hvis du vil vide hvad under 7 timers bøn gør ved din krop.

søvnløshed

Ifølge Videnskab.dk, er søvn lige så vigtigt som mad, det er absolut livsnødvendigt at få sin søvn om natten, for ellers kan man gå hen og få en række sygdomme, hvis man lider af søvnbesvær eller søvnsygedomme. Hvilken kan være: 

Herunder får du en række basale gode råd til at undgå søvnløshed. 

1. Tjek sengen

Er din seng komfortabel at ligge i? Mange tror at jo blødere madrassen/sengen er, jo bedre ligger man og jo bedre søvn. Men faktisk er der rigtig mange som har en enten for hård eller blød seng, som har problemer med ryggen eller nakken. Årsagen er oftest at sengen de ligger på, ikke tilpasser din krop, og derfor kommer man til at lægge forkert. Find den rigtig seng lige her

2. Hovedpuden

Har du tit ondt i hovedet, nakken eller den øverste del af skuldrene? Så kan det være at din hovedpude ikke er den rette for dig. Hovedpuden har nemlig meget at skulle sige, i forhold til ens kropsform, når man sover. Det er vigtigt at ens hovedpude hverken er for høj eller lav. 

3. Slap af inden sengetid

Mange kan ikke falde i søvn når de skal i seng, fordi de ligger med deres telefon lige inden sengetid, eller spiller spil, sidder med Ipaden eller er fysisk aktiv. Træning inden sovetid er rigtig dårligt, da ens adrenalin stadig er i kroppen et stykke tid efter, hvilket bestemt vil føre til søvnløshed. Derfor er det vigtigt, at når man ved at man skal ligge i sin seng kl. 22.30, at man forbereder sin krop på, at nu er det ved at være sovetid, og derfor går man så langsomt ned i gear. Du kan evt. slutte aftenen af med en kop varm te, da det kan virke beroligende.

4. Sørg for at vær aktiv i løbet af dagen

Hvis du ikke får brugt kroppen fysisk i løbet af dagen, kan det netop være svære at falde i søvn. Årsagen er at kroppen ikke har fået bugt med al den energi som er i kroppen lagre. Så sørg for at holde dig fysisk aktiv, det er både godt for kroppe og dit generelle helbred. Du kunne måske begynde at løbe, men hvis du har svært ved at komme afsted, kan du få 6 metoder til at nyde løbeturen lige her.

5. Tøm hovedet for tanker

Tit kommer man også til at tænke på alt muligt unødvendigt, når man lægger sig i sengen. Det er nemlig først der at man føler at man har tid og overskud til at tænke alle sine huskelister og to-do-lister igennem. Men det er en rigtig dårlig i dag, da man aktivere hjernen. Et godt trick er skrive alt det du skal huske ned på telefonen eller en seddel, så det kommer ud af hovedet. Der er nemlig ingen grund til at tænke på alt det du skal huske i morgen alligevel. 

6. Minimer forstyrrende elementer

For at kunne undgå søvnløshed, er det vigtigt at man ikke har forstyrrende elementer i sit soveværelse. Det vil både hjælpe på at du falder hurtigere i søvn, men også at du kan forblive i din dybe og lette søvn, uden afbrydelser. Bliver man afbrudt i løbet af natten, kan det have en effekt af uoplagthed, træthed og give manglende overskud.

  • Sørg for at rummet er mørkt, så du ikke bliver vækket af solens stråler før dit ur ringer.
  • Hav den rette temperatur i rummet. Får man det for varmt eller koldt i løbet af natten, kan det give problemer med søvnen. 
  • Sæt andre forstyrrende elementer væk. Sørg for at din telefon er lydløs, så du ikke hører hverken lyd eller vibrator. 
  • Snorker din partner? – Brug ørepropper eller giv din partner hjælp til at stoppe eller minimere snorkeriet. Effektive redskaber kan købes i de fleste helsekostbutikker. Det vil give dig større chance for at undgå søvnløshed og din partner vil ligeledes også opleve en bedre søvn. 



Indhold i artiklen

© Topsund.dk - 2024